Ημ/νια δημοσίευσης: Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015

Βουλευτικές εκλογές στην Εσθονία

Την 1η Μαρτίου οι Εσθονοί καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν τα 101 μέλη του εθνικού τους κοινοβουλίου. Η ρητορική των κομμάτων εστιάζεται στις συνθήκες διαβίωσης αλλά και στην άμυνα της Εσθονίας, καθώς τα γεγονότα στην Ουκρανία προκαλούν ανησυχία για τις προθέσεις τις Ρωσίας.

Το κεντροδεξιό Μεταρρυθμιστικό Κόμμα, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2005, έχει ως βασικό επιχείρημά του τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας: ανάπτυξη 2,7%, ανεργία στο 6,9% και το χαμηλότερο δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη. Ο Τάαβι Ρούιβας, πρωθυπουργός της Εσθονίας και αρχηγός του Μεταρρυθμιστικού Κόμματος, υπόσχεται την μείωση των κοινωνικών επιβαρύνσεων κατά 2%, την αύξηση του αφορολόγητου κατά 300 € και την χορήγηση επιδόματος 300 € για το τρίτο παιδί. Ο κ. Ρούιβας συγκυβερνά τώρα με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ενώ προηγουμένως ασκούσε την εξουσία με την Ένωση για την Πατρίδα και την Δημοκρατία. Παρόλα αυτά απορρίπτει κάθε συνεργασία με τους Κεντρώους, θεωρώντας τον ηγέτη τους, Έντγκαρ Σαβισάαρ, φιλορώσο.

Την ίδια πεποίθηση συμμερίζονται και οι υπόλοιπες παρατάξεις της Εσθονίας, αποκλείοντας την προοπτική προσέγγισης με το Κεντρώο Κόμμα. Η πολιτική αυτή απομόνωση προεξοφλεί την παραμονή του κ. Σαβισάαρ στην αντιπολίτευση, κάτι που του δίνει τη δυνατότητα να προβαίνει σε μεγάλες υποσχέσεις. Αύξηση του βασικού μισθού στα 1000 €, σταδιακή μείωση της φορολογίας και δωρεάν μέσα μαζικής μεταφοράς είναι μερικά από τα μέτρα που φιλοδοξεί να εφαρμόσει ο ηγέτης των Κεντρώων.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έχει θέσει ως προτεραιότητά του την εφαρμογή μιας περισσότερο κοινωνικής πολιτικής. Ο ηγέτης του, Σβεν Μίκσερ, προτείνει την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 € με παράλληλη μείωση των κοινωνικών επιβαρύνσεων για συγκεκριμένες κατηγορίες εταιριών.

Η κεντροδεξιά Ένωση για την Πατρίδα και την Δημοκρατία, του Ούρμας Ρεϊνσλάου, δίνει βάρος στην οικονομική σταθερότητα και τις συνθήκες διαβίωσης των εργατών. «Καλύτερο σύστημα φορολογίας, καλύτερη εκπαίδευση, καλύτερες δουλειές και καλύτερος μισθός», είναι το προεκλογικό σύνθημά της.

Το δεξιό Συντηρητικό Λαϊκό Κομμα έχει ως βασικό στόχο του να περιορίσει την μετανάστευση των Εσθονών στο εξωτερικό, ιδρύοντας μια ειδική υπηρεσία ευρέσεως εργασίας η οποία θα βοηθά τους απόδημους να επιστρέψουν.

Το οικολογικό Κόμμα των Πρασίνων υπόσχεται την λήψη μέτρων κατά της φτώχειας με την παράλληλη ενθάρρυνση αύξησης των γεννήσεων, ώστε να καταπολεμηθεί η υπογεννητικότητα της χώρας.

Αυτή τη στιγμή στην εσθονική Βουλή συμμετέχουν το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα με 33 έδρες, το Κεντρώο Κόμμα με 26, η Ένωση για την Πατρίδα και την Δημοκρατία με 23 και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα με 19. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η ίδια περίπου εικόνα θα διατηρηθεί και μετά τις εκλογές, με εξαίρεση το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που προβλέπεται να περάσει τρίτο, αφήνοντας στην τέταρτη θέση την Ένωση για την Πατρίδα και την Δημοκρατία.. Τέλος, δεν αποκλείεται και η είσοδος νέων, μικρότερων κομμάτων στο κοινοβούλιο.

 

Corinne Deloy από το Fondation Robert Schuman

 

Πηγή: http://www.robert-schuman.eu/en/doc/oee/oee-1572-en.pdf

email