Ημ/νια δημοσίευσης: Κυριακή, 19 Ιουνίου 2016

Δραματική έκκληση Κάμερον εν όψει του δημοψηφίσματοςΛίγες μέρες πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος πληθαίνουν οι δηλώσεις πολιτικών και οικονομολόγων για τις επιπτώσεις τυχόν Brexit. Απόφαση μη αναστρέψιμη, προειδοποεί ο βρετανός πρωθυπουργός.
 Με μια δραματική έκκληση για ενότητα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας καλεί τους ψηφοφόρους μέσω δυο κυριακάτικων εφημερίδων να επιλέξουν αντί της επιστροφής στο παρελθόν, το ελπιδοφόρο αύριο. Το δημοψήφισμα είναι σημείο - σταθμός για τη δημοκρατία και την ευημερία του Ηνωμένου Βασιλείου, υποστηρίζει ο Ντέιβιντ Κάμερον σε άρθρο του στους Sunday Τimes και Sunday Telegraph.

Έωλες οι εξαγγελίες των αρνητών του Remain

«Η επιλογή για αποχώρηση από την ΕΕ, θα είναι μια απόφαση μη αναστρέψιμη, η οποία θα έχει δραματικές επιπτώσεις για τη χώρα σε οικονομικό αλλά και εθνικό επίπεδο και θα θέσει σε κίνδυνο τη συνοχή και ενότητά της. «Η επιλογή να παραμείνουμε θα μας ανοίξει νέους δρόμους, ενισχύοντας την επιρροή της Βρετανίας στη διαμόρφωση μιας νέας μεταρρυθμισμένης και σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημειώνει.

Ο βρετανός πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι οι εξαγγελίες των αρνητών της Ευρώπης για ανάκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας και της δημοκρατίας είναι έωλες και πως η δημοκρατία διασφαλίζεται μόνο με την παραμονή σε μια ισχυρή λέσχη των Ευρωπαϊκών Κρατών. Επισημαίνει επίσης το θανάσιμο κίνδυνο της διαμόρφωσης ενός ακραίου εθνικισμού, που δεν συνάδει με τα ήθη και τον χαρακτήρα των Βρετανών και θεωρεί αποκλειστικά υπεύθυνους γι αυτό τους επικεφαλής της καμπάνιας Leave, που έχουν υιοθετήσει τη ρατσιστική ρητορική του Νάιτζελ Φάρατζ.

Έκτακτη συνάντηση του Κολλεγίου των Επιτρόπων
Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ανακοίνωσε μέσω της Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, ότι σε περίπτωση που την ερχόμενη Πέμπτη επικρατήσει το LEAVE θα συγκαλέσει λίγες ημέρες αργότερα έκτακτη συνάντηση του Κολεγίου των Επιτρόπων με αντικείμενο τον προσδιορισμό του χρονικού οδικού χάρτη των διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία που θα διαρκέσει το πολύ δύο χρόνια. Την ίδια ώρα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Tagesspiegel του Βερολίνου ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν ΄Ασελμπορν προειδοποίησε ότι τυχόν έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα μπορούσε να ενδυναμώσει τους εχθρούς της ενωμένης Ευρώπης και να παρασύρει στην έξοδο και χώρες της ανατολική Ευρώπης.

Από την πλευρά του ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν προειδοποίησε για τις οικονομικές επιπτώσεις. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV, είπε ότι σε περίπτωση εξόδου αναμένεται να συρρικνωθεί το ΑΕΠ κατά 5 ή και 6 ποσοστιαίες μονάδες. Νέα ανάμειξη και από τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για το προεδρικό χρίσμα, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επανέλαβε ότι η Βρετανία, εκτός ΕΕ και με λιγότερη γραφειοκρατία, θα είναι σε καλύτερη θέση.

Από την Τρίτη η προεκλογική εκστρατεία
Και ενώ η χώρα, προσπαθεί να επανακτήσει τους ρυθμούς της μετά το σοκ της δολοφονίας της Jo Cox, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ανάκαμψη του Remain και μικρή υποχώρηση του Leave, με σημαντικό ποσοστό αναποφάσιστων. Η προεκλογική εκστρατεία εξακολουθεί να είναι παγωμένη, αναμένεται να αρχίσει και πάλι την ερχόμενη Τρίτη, μια μέρα μετά την ειδική συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων, στην οποία θα τιμηθεί η μνήμη της δολοφονηθείσας βουλευτού των Εργατικών. Ο δολοφόνος της Τόμας Μέιρ, ο οποίος χθες κατά την παρουσία του στον ανακριτή αναφώνησε «Θάνατος στους Προδότες, Ζήτω η Βρετανία», θα εμφανιστεί, αύριο, ενώπιον του δικαστηρίου στο Old Bailey, στο οποίο θα καταθέσει αίτημα αποφυλάκισής του με χρηματική εγγύηση.

Μαρία Καστρισιανάκη/Ειρήνη Αναστασοπούλου/FAS/Tagespiegel

http://www.dw.com

email