Ημ/νια δημοσίευσης: Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016

Οι προκλήσεις στην οικονομία την επομένη των εκλογών

Ξημερώματα Τέταρτης  9 Νοέμβριου 2016 οι αμερικανικές εκλογές   έχουν μόλις  τελειώσει. Ο επόμενος πρόεδρος μπορεί να μην αναλαμβάνει αμέσως τα καθήκοντά του, ωστόσο βρίσκεται αντιμέτωπος σειρά προβλημάτων τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική πολιτική. Αυτός η αυτή θα πρέπει να ασχοληθεί με θέματα όπως ο Συριακός εμφύλιος, η τρομοκρατία , το προσφυγικό, Μέση Ανατολή, οι σχέσεις με Ρωσία, η κλιματική αλλαγή και φυσικά η οικονομία. Στο  παρόν άρθρο θα εστιάσουμε περισσότερο στις  προκλήσεις και στις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει  ο νέος πρόεδρος  στον τομέα της οικονομίας.Η εκλογή έρχεται σε μια περίοδο όπου οι ΗΠΑ συνεχίζουν  να οδηγούν την παγκόσμια ανάκαμψη, όμως το ΔΝΤ μείωσε  τις εκτιμήσεις αυτής  στο 2,4%[1].

Προεδρία Κλίντον

Εάν η Χίλαρι  Κλίντον κερδίσει την προεδρία η οικονομικές  της προτάσεις[2]  δεν θα αποτελούν έκπληξη. Ο πυρήνας του προγράμματος[3] Κλίντον δείχνει μεγάλη συνέχεια της σημερινής κυβέρνησης. Η ατζέντα της περιλαμβάνει περισσότερες δημόσιες δαπάνες για τις υποδομές και την εκπαίδευση, αύξηση των κατώτατων μισθών και μεταρρύθμιση στο  τρόπο φορολόγησης των μεγάλων εταιριών.

Προεδρία Τράμπ

Η οικονομική ατζέντα του Τράμπ  αγκαλιάζει  το παραδοσιακό  ρεπουμπλικανικό ρεύμα  της μείωσης των φόρων και αλλαγής του του Obamacare[4][5],ο ίδιος υπόσχεται  πως θα δημιουργήσει 25 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας[6]. πρόθεση του είναι να  “makeAmericagreatagain“  και στον τομέα της οικονομίας. Όμως η μερκαντιλιστικη του πολιτική και  η απειλή  ενός εμπορικού πολέμου με την Κινά περιπλέκουν  το ζήτημα.

τα 5 μεγάλα οικονομικά προβλήματα του επόμενου πρόεδρου 

1)Ο επόμενος  πρόεδρος θα έρθει αμέσως αντιμέτωπος  με μια πολύ δύσκολη απόφαση σχετικά με το ανώτατο όριο χρέους[7][8]της  χώρας και αν αυτό θα αυξηθεί η  αν θα ανασταλεί εκ νέου πριν από τον Μάρτιο του 2017.

2)οι δυσμενείς προβλέψεις για μείωση της ανάπτυξης των ΗΠΑ για τα επόμενα χρόνια και το εύθραυστο πλάνο  μεταξύ της δημοσιονομικής και της νομισματικής πολίτικης  που θα πρέπει να ακολουθήσει ώστε οι δυσοίωνες προβλέψεις να διαψευσθούν

3)οι αμφιλεγόμενες  (αλλά και απαραίτητες) εμπορικές συμφωνίες . Τι θα συμβεί με την “TPP” [9]και την  “TTIP”[10]θα εφαρμοστούν η θα βυθιστούν ;Ούτε  η TPPούτε η TTIPείναι τέλειες . Αλλά  το τι είναι τέλειο και το τι είναι αναγκαίο είναι δυο εντελώς διαφορετικά πράγματα . Τόσο η TPPόπως και η TTIP είναι ο δούρειος ίππος με τον οποίο οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να παίξουν σημαντικό ρόλο  και να καθορίσουν τους κανόνες του εμπορίου παγκοσμίως . Μέσω της TPP  επίσης οι ΗΠΑ μπορούν να συνεργαστούν εκτενέστερα με την Ιαπωνία  και έτσι να δημιουργηθεί  ένα οικονομικό αντίβαρο στην ταχεία οικονομική ανάπτυξη της κίνας. Η TTIPαπό την άλλη στοχεύει στο οικονομικό όφελος και στις δυο πλευρές του ατλαντικού. Με την προοπτική για αύξηση του ΑΕΠ καθώς και θέσεων εργασίας η TTIPθα μπορούσε να  δώσει μεγάλη ώθηση στην οικονομία των ΗΠΑ, ωστόσο οι αντιδράσεις και για τις δυο συμφωνίες είναι μεγάλες και από τις δυο πλευρές  (ειδικά για την TTIPπολλά ευρωπαϊκά κράτη αλλά και το εσωτερικό των ΗΠΑ αντιδρούν στην συμφωνία).

4)το χρέος των φοιτητικών δάνειων. Το αμερικανικό όνειρο δεν είναι τόσο ‘ΟΝΕΙΡΟ’ για κάποιους και ειδικά για τους φοιτητές.  Το υπόλοιπο χρέους από τα φοιτητικά δάνεια είναι πλέον κοντά στο 1 τρις$ . το χρέος των δάνειων είναι φυσικά τροχοπέδη για την ανάπτυξη. Η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος θα μπορούσε να είναι  ένα αποτελεσματικό μέσο  για να επιστρέψει το βαγόνι της οικονομίας ξανά στις ράγες αλλά σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα

5)ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του πρόεδρου με σκοπό να τονώσει την παγκόσμια οικονομία και ανάπτυξη (Παρά τις τεράστιες διαφορές μεταξύ των οικονομικών τους προσεγγίσεων , Κλίντον και Tραμπ φαίνονται ανοιχτοί σε φορολογικά μέτρα για τη στήριξη της ανάπτυξης)

Σίγουρα ο επόμενος πρόεδρος δεν θα έχει εύκολο έργο στο να βελτιώσει τον τομέα της οικονομίας, ειδικά με τις επικρατούσες συνθήκες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να δράσει άμεσα και αποφασιστικά αν δεν θέλει να μείνει στην ιστορία ως αυτός που παρατηρούσε άπραγος την άνοδο της Κίνας, την φούσκα των φοιτητικών δάνειων  και να γίνει συνένοχος στο η FED[11]θα χάσει την ανεξαρτησία της

Του Γιώργου Ευαγγελόπουλου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 [1]International Monetary Fund (2016), ‘World Economic Outlook Database, April 2016’, http://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2016/01/ (accessed 6 Jun. 2016).

[2]HillaryClinton.com (2016), ‘A plan to raise American incomes’, https://www.hillaryclinton.com/issues/plan-raise-american-incomes/ (accessed 6 Jun. 2016).

[3]HillaryClinton.com (2016), ‘Strong infrastructure is critical to a strong economy’, https://www.hillaryclinton.com/issues/infrastructure/ (accessed 6 Jun. 2016).

[4]‘What is the obamacare’  (http://obamacarefacts.com/obamacare-facts/)

[5]Σύμφωνα με το νόμο, 45 εκατομμύρια ανασφάλιστοι πολίτες αλλά και εκείνοι που θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική κάλυψη, κάτι το οποίο δεν ίσχυε στις ΗΠΑ. Το Obamacare προσφέρει ακόμη στα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα βοήθεια, προκειμένου να πληρώνουν την ασφάλισή τους, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 7 εκατομμύρια Αμερικανοί θα χρησιμοποιήσουν τις ηλεκτρονικές αγορές του συστήματος, για να αγοράσουν την ασφάλεια υγείας που τους συμφέρει

[6]DonaldJTrump.com (2016), ‘economic  reform that will make America great again’, https://www.donaldjtrump.com/positions/immigration-reform (accessed on 6 Jun. 2016)

[7]Wall street journal “Elections2o16”  http://graphics.wsj.com/elections/2016/donald-trump-hillary-clinton-on-the-economy/

[8]By Jeffry bartash U.S. debt ceiling of $20 trillion-plus to be reached soon in next presidency (market news)Sept 13, 2016

[9]Office of the united states  trade representative  “the trans pacific partnership” (https://ustr.gov/tpp/)

[10]European commission “the transatlantic trade investment partnership”   (http://ec.europa.eu/trade/policy/in-focus/ttip/)

[11]A Federal Reserve Bank is a regional bank of the Federal Reserve System, the central banking system of the United States. There are twelve in total, one for each of the twelve Federal Reserve Districts that were created by the Federal Reserve Act of 1913.[1] The banks are jointly responsible for implementing the monetary policy set forth by the Federal Open Market Committee

email