Ημ/νια δημοσίευσης: Τετάρτη, 02 Νοεμβρίου 2016

Οι Σίνο-Αμερικάνικες σχέσεις στην εποχή της νέας διακυβέρνησης

Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ μετά τα αποτελέσματα της εκλογής του νέου προέδρου αναμένεται να επηρεάσει τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις και συμφωνίες στις Σίνο- Αμερικάνικες σχέσεις. Οι τοποθετήσεις και των δύο υποψηφίων για την εξωτερική πολιτική  είναι εκ διαμέτρου διαφορετικές, αγγίζοντας πολλά κρίσιμα σημεία στις σχέσεις Κίνας και ΗΠΑ.

Μετά την εκλογή του ο Ρεπουμπλικάνος προεδρικός υποψήφιος Ντόναλτ Τράμπ, ανέπτυξε βασικές θέσεις που υποστηρίζουν τον προστατευτισμό και ενισχύουν την απομόνωση. Δίνει έμφαση στην μείωση των δαπανών που διαθέτουν οι ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, καθώς και την κατάργηση της πυρηνικής προστασίας των ΗΠΑ σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα εάν, δεν διαθέσουν οι χώρες αυτές μεγαλύτερα κεφάλαια για την συντήρηση του στρατού των ΗΠΑ στα εδάφη τους. Στις διαθέσεις του, είναι και η δημιουργία πυρηνικού οπλοστασίου από την Ιαπωνία και την Νότια Κορέα προκειμένου να αποδεσμευτούν από την προστασία των ΗΠΑ. Ωστόσο, αυτές οι τοποθετήσεις θα δημιουργήσουν εντάσεις και νέους προβληματισμούς. Ιδιαίτερα, μετά τις νέες εξελίξεις και την απόφαση του Μόνιμου διαιτητικού δικαστηρίου της Χάγης που δικαιώνει τις Φιλιππίνες και δεν αναγνωρίζει κανένα ¨ δικαίωμα¨ της Κίνας στην Νότια Σινική θάλασσα.[1] Ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν πως εάν η Αμερικάνικη δεν διατηρήσει την παρουσία της σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα δεν θα έχει την δυνατότητα παρακολούθησης και ελέγχου της ευρύτερης περιοχής.

Παράλληλα, ο Τράμπ προτείνει την επιβολή υψηλών φόρων σε προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα, προκαλώντας ρήξη ως προς τις υπάρχων συμφωνίες. Ενώ τάσσεται αντίθετος με την συμφωνία την εμπορική συμφωνία του Ειρηνικού (TPP) και προφανώς θα διατηρήσει παρόμοια στάση και για την Διατλαντική Εταιρική σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων ( TTIP)[2]. Η TTIPείναι η πιο πρόσφατη σημαντική συμφωνία που σύμφωνα με την Ουάσιγκτον θα βοηθούσε στην ανακοπή της ανοδικής πορείας της Κίνας. Το δόγμα της Χίλαρι Κλίντον έχει διαφορετική προσέγγιση ως προς την στάση που πρέπει να ακολουθήσουν οι ΗΠΑ στην εξωτερική πολιτική, ειδικά σε ότι αφορά τις Σινο-Αμερικάνικες σχέσεις η Κλίντον θα επιδιώξει την διατήρηση των σχέσεων αλλά και την διαχείριση της ανόδου της Κίνας στο βαθμό που δεν πλήττει τα συμφέροντα των ΗΠΑ.  Οι εμπορικές συμφωνίες TTIPκαι TPP, θα πρέπει κατά την Κλίντον, να πραγματοποιηθούν προς όφελος της Αμερικής.[3]

Σε κάθε περίπτωση ο νέος Πρόεδρος θα έχει να αντιμετωπίσει νέες σημαντικές προκλήσεις τόσο σε δαπάνες όσο και σε θέματα ασφάλειας. Τα νεότερα γεγονότα και οι σχέσεις Ρωσίας και Κίνας με τις πρόσφατες Σίνο- Ρωσικές θαλάσσιες ασκήσεις[4] στην θάλασσα της Νότιας Κίνας και την στάση της Κίνας στον πόλεμο της Συρίας[5], αποτελούν κρίσιμα ζητήματα για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της.   

Γράφει η Βίκυ Τουτουζη

 

email