Ημ/νια δημοσίευσης: Πέμπτη, 03 Νοεμβρίου 2016

Εκλογές στη σκιά του αφροαμερικανικού ζητήματος

Ένα από τα πλέον δύσκολα διαχειρίσιμα ζητήματα στην ατζέντα της προεκλογικής εκστρατείας των δύο υποψηφίων για την αμερικανική προεδρία DonaldTrumpκαι HillaryClintonείναι το ζήτημα των διακρίσεων εις βάρος των Αφροαμερικανών πολιτών και οι γενικότερες δυσκολίες που βιώνει στην καθημερινότητά της η αφροαμερικανική κοινότητα.

 

Το ζήτημα έχει επανέλθει με βίαιο τρόπο στην επικαιρότητα  τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των γεγονότων σχετικά με τις δολοφονίες άοπλων αφροαμερικανών πολιτών από αστυνομικούς.  Η κλιμάκωση των γεγονότων και  η έξαρση των περιστατικών οδήγησε σε πορείες διαμαρτυρίας  όπως αυτή στο Dallasτον Ιούλιο που μας πέρασε και στην εκδήλωση ακραίων περιστατικών με δολοφονίες αστυνομικών ως αντίποινα .

 

 Οι προεκλογικές εκστρατείες των Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών διαμορφώθηκαν προσπαθώντας να εκτιμήσουν τις εξελίξεις σχετικά με την ανάπτυξη του κινήματος BlackLivesMatterαλλά και έχοντας διαφορετικές αντιλήψεις για την υποστήριξη της ψήφου των Αφροαμερικανών . Μέχρι στιγμής το στοίχημα φαίνεται να κερδίζει η Clintonαλλά το σκεπτικό που οδηγεί στην ψήφο αυτή είναι ‘’ το μη χείρον βέλτιστον ‘’ . Η προσέγγιση της Clintonβασίζεται σε μια προεκλογική εκστρατεία στην οποία παρουσιάζεται ως αυτή η οποία θα συνεχίσει και θα προστατεύσει την κληρονομιά του Obamaστη δημοκρατική παράταξη και προαναγγέλλοντας μεταρρυθμίσεις για την οπλοκατοχή , την απονομή δικαιοσύνης  και την καταπολέμηση του συστημικού ρατσισμού . Βάσει δημοσκοπήσεων η Clintonπαρουσιάζει 79% δημοτικότητα στους Αφροαμερικανούς πολίτες ενώ ταυτόχρονα το 94% εξ ΄αυτών νιώθει απέχθεια για τον Trump . Η συμπεριφορά αυτή δικαιολογείται από την εμφάνιση ενός υποψηφίου ο οποίος δίνει έμφαση στην καταπολέμηση του εγκλήματος , την αποκατάσταση της τάξης και της επιβολής του νόμου , την έμφαση στην ασφάλεια και όχι τις μεταρρυθμίσεις, αντιμετωπίζει το κίνημα BlackLivesMatterως φορέα προβλημάτων,  ενός υποψηφίου ο οποίος έχει δώσει δείγματα αμφίσημης και ενίοτε ακραίας συμπεριφοράς αντιμετωπίζοντας το διχασμό που επικρατεί στην αμερικανική κοινωνία ως αιτία του ρατσισμού και του εγκλήματος αλλά αποφεύγοντας να συνδέσει το έγκλημα ως αποτέλεσμα ρατσιστικών καταβολών . Η  αναφορά του στην ασφάλεια δεν περιλαμβάνει την ασφάλεια των αφροαμερικανών από τις συμπεριφορές του συστημικού ρατσισμού .

 

Η Clintonφαίνεται να έχει πάρει με το μέρος της τους αφροαμερικανούς millennials εξαιτίας των δημοκρατικών καταβολών, οι οποίες εκ παραδόσεως εγκολπώνουν τα αντιρατσιστικά κινήματα , τους καταπιεσμένους , τους μετανάστες και τους προοδευτικούς  και θα είναι και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος εάν εκλεγεί . Παρόλ ΄αυτά η νέα γενιά αφροαμερικανών  παρουσιάζει αδιαφορία και χαμηλές προσδοκίες για αυτές τις εκλογές . Μεγαλύτερη επίδραση στην κινητοποίησή τους  φαίνεται να έχουν ακτιβιστές , οργανισμοί και πρωτοβουλίες όπως το BlackPACκαι το ColorofChangePACκαι το κίνημα BlackLivesMatterπαρά η προεκλογική εκστρατεία σε μια προσπάθεια να ακουστεί η φωνή των αφροαμερικανών αλλά και ο πολιτικός τους λόγος . Η αδιαφορία οφείλεται στους εξής λόγους :

 

Η νέα γενιά αφροαμερικανών έχει συνδέσει την ταυτότητά της με τον Ομπάμα και έχει προσκολληθεί σε αυτόν .

Νιώθει απογοήτευση για  την πορεία της οικονομίας  αλλά και την ύπαρξη του συστημικού ρατσισμού που επηρεάζει το σύστημα απονομής δικαιοσύνης .

Είναι επιφυλακτική απέναντι στην Χίλαρυ δεδομένης της πρότερης στάσης της στις μεταρρυθμίσεις του ποινικού συστήματος από τον BillClinton. Η Clintonδεν απολαμβάνει εμπιστοσύνη αλλά αποδοχή σε ένα τεταμένο κλίμα αβεβαιότητας κι έλλειψης οράματος .

Νιώθει ότι το ενδιαφέρον των υποψηφίων εξαντλείται στην προεκλογική εκστρατεία και την προσέλκυση αφροαμερικανών ψηφοφόρων  αλλά στην ουσία δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο και στόχευση για την καταπολέμηση του συστημικού ρατσισμού , του αποκλεισμού , της προκατάληψης και περιθωριοποίησης  μέσα από την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών , μέτρων και μεταρρυθμίσεων .

 

Το μήνυμα του Obamaαπέναντι στα ακραία γεγονότα των δολοφονιών είναι μήνυμα ενότητας κάτι το οποίο χρησιμοποιεί και ως σύνθημα η εκστρατεία της Clinton . Το στοίχημα της αυριανής ηγεσίας είναι διαφύλαξη της ενότητας μέσω της δημοκρατίας και για να το πετύχει αυτό πρέπει να πετύχει μια δημοκρατία για όλους τους πολίτες . 

 

Γράφει η Βλασία Βελιανίτη

 

 

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ :

 

CNN Politics

mobile.nytimes.com  ,  Obama on Police Shootings : ‘ This is not just a black issue ‘  ,  7/7/2016

www.latimes.com, Will the violence across America change the presidential campaign ? , 8/7/2016 1:57 pm

theguardian.com , Shootings in Dallas expose US election faultlines of policing , guns and race , 8/7/2016

theguardian.com , Clinton says Trump campaign is ‘ pitting Americans against Americans ‘ , 13/7/2016

ft.com , Police Shootings spur shift in US race debate , 10/7/2016

theguardian.com , Police and black Americans:a relationship worse than in the 90s , 10/7/2016

amp.theguardian.com , The Guardian view on shootings in the US :time to tackle problems shamefully ignored , 8/7/2016

democracyincolor.com , The Black Case for Supporting Hillary Clinton , 26/2/2016

The Washington Post , Trump says ‘ race riots ‘ happening on a monthly basis , Video 2 weeks ago

The Washington Post , For young black activists an urgent task : Persuading peers to vote , 18/10/2016

theguardian.com , Clinton on fatal police shootings : Protecting all of

God ‘ s children a duty , 2/10/2016

theguardian.com , Black votes matter to White House hopefuls , but not black lives , 19/2/2016

mobile.nytimes.com , Urging Blacks to Vote for Clinton for Obama’s Sake and their Own , 15/10/2016

 

 

email