Ημ/νια δημοσίευσης: Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2017

Τι πήγε λάθος με τις αμερικανικές δημοσκοπήσεις;

Για πολλούς μήνες, ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθούσε με αμείωτο ενδιαφέρον τις προεκλογικές εκστρατείες των δυο υποψηφίων, Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι είχαν επιδοθεί σε μια άνευ προηγουμένου μονομαχία,  προκειμένου ένας από τους δυο να αναδειχθεί ως ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου 2016. Όλοι σχεδόν τότε διέβλεπαν πιθανή εκλογή της Χ. Κλίντον. Ωστόσο τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν έτσι.  Μετά από ένα μεγάλο εκλογικό θρίλερ, οι κάλπες ανέδειξαν το Ντ. Τραμπ ως τον επόμενο ένοικο του Λευκού Οίκου, ανατρέποντας όλες τις δημοσκοπήσεις και προκαλώντας την έκπληξη πολλών που δεν θεωρούσαν ικανό τον Ντ. Τραμπ να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις που έχει ο ρόλος του “Πλανητάρχη”.


Εκλογικοί αναλυτές, δημοσιογράφοι, μελετητές, πολιτικοί επιστήμονες, καθηγητές, πανεπιστήμια κ.λ.π. έσπευσαν να ερμηνεύσουν τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών. Ανάμεσα σε αυτούς είναι το Πανεπιστήμιο του Northwestern, το οποίο σε ένα webinar με θέμα «Predicting the 2016 Presidential Election: What went wrong with the polls?», θέλησε να αξιολογήσει το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών 2016 και να παρουσιάσει τη δική του άποψη για την ανατροπή των εκλογικών δημοσκοπήσεων. Στο πάνελ των ομιλητών παρευρίσκονταν οι: Patty Sotis Doyle, αναλύτρια πολιτικού ρεπορτάζ  στο κανάλι CNN, και από το Πανεπιστήμιο του Northwestern οι: TomMiller, διευθυντής στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «PredictiveAnalytics», LarryStuelpnagel, καθηγητής στη Σχολή δημοσιογραφίας, η MarianneSeiler, καθηγήτρια στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «PredictiveAnalytics» και η SooLaKim, Αναπληρώτρια Κοσμήτορα στο ίδιο Πανεπιστήμιο.
Τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν κατά τη διάρκεια του webinar, θα μπορούσαν να συνοψιστούν στα εξής:


-    Ο Ντ. Τραμπ έστρεψε την προσοχή του σε τρεις βασικές πολιτείες: του Ουισκόνσιν, του Μίσιγκαν και της Πενσυλβάνια, οι οποίες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην τελική έκβαση των εκλογών και στη νίκη του.
-    Η εκλογή Τραμπ συνιστά ρήξη με το παρελθόν, το οποίο αντιπροσώπευε η Χ. Κλίντον. Μια υποψήφια που είχε πολλά ψεγάδια σε μια περίοδο που η χώρα αναζητά την αλλαγή. Οι Αμερικανοί έκαναν την έκπληξη και επέλεξαν να δώσουν την εξουσία σε έναν άνθρωπο που δεν είχε πολιτικό παρελθόν.
-    Η Χ. Κλίντον δεν κατάφερε να κερδίσει την προτίμηση συγκεκριμένων ομάδων πολιτών να την ψηφίσουν όπως ο Μπ. Ομπάμα (π.χ. Αφρο-Αμερικανοί, νεολαία, πολίτες με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο,κ.λ.π.)
-    Η παράταξη των Δημοκρατικών και η υποψήφια Χ. Κλίντον απέτυχαν να αξιολογήσουν σωστά τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και έδειχναν υπερβολική αυτοπεποίθηση για μια επικείμενη νίκη τους ειδικά τις δυο τελευταίες εβδομάδες προ των εκλογών, με αποτέλεσμα να αιφνιδιαστούν δυσάρεστα.
-    Η χρήση των κινητών τηλεφώνων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης καθιστούσε δύσκολη την πρόβλεψη της τελικής έκβασης των εκλογών, καθότι δεν λήφθηκαν υπόψη ομάδες πιθανών ψηφοφόρων .
-    Η χρήση του συνοπτικού και περιεκτικού μηνύματος «Let’s make America great again» από τον Ντ. Τραμπ ήταν ένα βασικό στοιχείο για τη νίκη του, επειδή διατυπωνόταν σε μια εποχή όπου η πλειοψηφία των Αμερικανών ήταν εξοργισμένη μεν επικρατούσα κατάσταση.
-    Η αποχή ενός μεγάλου ποσοστού ψηφοφόρων ήταν ένας επίσης σημαντικός παράγοντας που έκρινε την έκβαση των εκλογών υπέρ του Ντ. Τραμπ.
-    Οι δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν εστίασαν στη συμπεριφορά και στη στάση των ψηφοφόρων. Δεν έλαβαν υπόψη τι είναι αυτό που ωθεί τους ψηφοφόρους στην επιλογή του ενός ή του άλλου υποψηφίου, με αποτέλεσμα οι προβλέψεις να αποδειχθούν ανακριβείς.
Βίκυ Μανιάτη

email