Ημ/νια δημοσίευσης: Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2017

Ο Donald Trump και ο γρίφος του Nash

Οι πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ, αποτελούν ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα της θεωρίας παιγνίων, η οποία ασχολείται με τη μελέτη στοιχείων που χαρακτηρίζουν καταστάσεις ανταγωνιστικής αλληλεξάρτησης με έμφαση στη διαδικασία λήψης αποφάσεων περισσοτέρων από ένα ληπτών απόφασης (αντιπάλων).Η γνωστότερη θεωρία παιγνίων στο ευρύ κοινό, συντάχθηκε από τον John Forbes Nash που τιμήθηκε με το Βραβείο το Νόμπελ το 1994 και του οποίου η ζωή έγινε κινηματογραφική ταινία που κέρδισε 4 βραβεία Όσκαρ (Ένας υπέροχος άνθρωπος- A beautiful mind).


Το θεώρημα του Nash (Nashsolution ή Nashequilibrium), είναι μια θεωρητική έννοια ενός παιχνιδιού που περιλαμβάνει δυο ή περισσότερους παίχτες, κατά το οποίο κάθε παίχτης υποθέτετε ότι ξέρει τις στρατηγικές που φέρνουν την ισορροπία των άλλων παιχτών και ότι κανένας παίχτης δεν έχει τίποτα να κερδίσει με το να αλλάξει μόνο την δική του στρατηγική. Αν κάθε παίχτης έχει μια επιλεγμένη στρατηγική, κανένας παίχτης δεν μπορεί να κερδίσει με το να αλλάξει την δική του στρατηγική, ενώ παράλληλα οι υπόλοιποι παίχτες διατηρούν αναλλοίωτη την δική τους στρατηγική. Με άλλα λόγια είναι ένας τρόπος πρόβλεψης του τι πρόκειται να γίνει αν πολλοί άνθρωποι (ή οργανισμοί ή κράτη όπως στην προκειμένη περίπτωση) παίρνουν αποφάσεις ταυτόχρονα και η απόφαση του κάθε ενός στηρίζεται στην απόφαση των υπολοίπων. Η πιο απλή εξήγηση της διορατικότητας του Nash, έγκειται στο ότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε το αποτέλεσμα όταν πολλά άτομα παίρνουν αποφάσεις, αν αναλύσουμε μόνο τις αποφάσεις. Αντιθέτως, πρέπει να ρωτήσουμε τι πρόκειται να κάνει κάθε παίχτης, λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση των υπολοίπων.


Το σχέδιό για τις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης,καθώςκαι η ανησυχία πουεξέφρασαν πολλές χώρες για τις θέσεις και τις συμπεριφορές της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Donald Trump, αποτυπώνει το γεγονός ότι ο «Αμερικανός παίχτης»,αλλάζει την δική του στρατηγική, ενώ ταυτόχρονα εξωθεί τους υπόλοιπους παίχτες να μη διατηρήσουν αναλλοίωτη την δική τους στρατηγική. Η προαγγελία για απόσυρση των ΗΠΑ από την Υπερειρηνική Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης (TPP), η αμφισβήτηση της δυναμικής του ΝΑΤΟ, οι θέσεις του στο θέμα της μετανάστευσης, ακόμα και το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίζονται διχασμένοι απέναντι στην συνεργασία που πρέπει να έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο, θέτουν σε νέα δυναμική την παρτίδα της παγκόσμιας στρατηγικής, επιβεβαιώνοντας την λύση του γρίφου του Nash που έδωσε ο Kων/νος Δασκαλάκης στην Διδακτορική του διατριβή και τον έχει κατατάξει στο Hall of Fame των πιο λαμπρών επιστημόνων του σύγχρονου κόσμου, ο οποίος κατάφερε να αποδείξει, ότι δεν υπάρχει τρόπος για να προβλεφθεί η ισορροπία.

Κωνσταντίνος Δεμερτζής


1)    Myerson, Roger B. (1991). Game Theory: Analysis of Conflict, Harvard University Press, p. 1
2)    Nash, John F. (May 1950). "Non-Cooperative Games". PhD thesis. Princeton University. Archived from the original on May 24, 2015. Retrieved May 24, 2015.
3)    Daskalakis, Konstantinos (2008), The Complexity of Computing a Nash Equilibrium http://people.csail.mit.edu/costis/journal_ver10.pdf
4)    http://edition.cnn.com/2017/01/31/opinions/why-we-read-1984-urbelis-opinion/
5)    https://www.theguardian.com/us-news/2017/feb/03/european-union-leaders-warily-await-donald-trump-ambassador-choice-ted-malloch

email