Ημ/νια δημοσίευσης: Τρίτη, 07 Μαρτίου 2017

Το Facebook στη μάχη κατά των ψευδών ειδήσεων στη Γερμανία

Αποτελεί καθολική παραδοχή ότι στη σημερινή εποχή η χρήση του Διαδικτύου είναι αρκετά εκτεταμένη καθιστώντας το σημαντικό μέσο ενημέρωσης. Ενδεικτικά, πρόσφατη έρευνα του ερευνητικoύ ινστιτούτου διαΝΕΟσις ανέδειξε ότι οι Έλληνες ενημερώνονται από το διαδίκτυο σε ποσοστό 52,8%, ενώ ακολουθεί η τηλεόραση με 27,9%.

Ωστόσο έχει αναδειχθεί ως μείζον το πρόβλημα της αξιοπιστίας, καθώς πολλοί, αν όχι οι περισσότεροι χρήστες θεωρούν έγκυρο ό,τι δημοσιεύεται στο διαδίκτυο χωρίς προηγουμένως να το έχουν υποβάλει σε έλεγχο για το κατά πόσο είναι αληθές ή όχι. Ως αποτέλεσμα έχει εξελιχθεί σε πραγματικό φαινόμενο – μάστιγα η συχνή εμφάνιση των ψευδών ειδήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ειδικά στο Facebook.

Το ζήτημα των ψευδών ειδήσεων απασχόλησε πολύ έντονα κατά τη διάρκεια των  προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ το 2016. Κατασκευασμένες ιστορίες, όπως μια που ισχυριζόταν ότι ο Πάπας είχε υποστηρίξει το σημερινό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, εξαπλώθηκαν ραγδαία κατά τη διάρκεια των εκλογών στις ΗΠΑ. Και πρόσφατη έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών αποκάλυψε ότι η Ρωσία είχε πρόθεση να επηρεάσει τις εκλογές με το χακάρισμα της εθνικής επιτροπής των Δημοκρατικών. Τα γεγονότα αυτά αποτέλεσαν αφορμή για πολλές και έντονες συζητήσεις για το ρόλο των ειδήσεων αυτών στην εκλογή του Προέδρου, τον ρόλο των Ρώσων, αλλά και την ευθύνη του Facebook στο διαμοιρασμό των ειδήσεων αυτών, κατά του οποίου υπήρξε δριμεία κριτική.

Η εξάπλωση των ψευδών ειδήσεων στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες καθιστά επιτακτική την ανάγκη για θέσπιση νέων μέτρων και σκληρότερων κανονισμών αναφορικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η αντίδραση υπήρξε ιδιαίτερα έντονη στη Γερμανία, όπου οι αρχές εξέφρασαν τις ανησυχίες τους τόσο για τον διαμοιρασμό ψευδών ειδήσεων μέσω socialmediaόσο και για πιθανή ρωσική παρέμβαση κατά την διάρκεια των εθνικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν φέτος, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει έρευνα για το θέμα.

Υπό το καθεστώς αυτής της έντονης πίεσης καθώς και της απειλής της γερμανικής κυβέρνησης για θέσπιση νόμου που προβλέπει επιβολή προστίμου μέχρι και 500.000 ευρώ για το διαμοιρασμό ψευδών ειδήσεων, το Facebook ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει να εισάγει εργαλεία φιλτραρίσματος στη Γερμανία τις ερχόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Financial Times», το Facebook θα ξεκινήσει το flagging και το fact-checking για ψεύτικες ειδήσεις για τους Γερμανούς χρήστες, οι οποίοι θα μπορούν πλέον να αναφέρουν μια είδηση ως αναληθή. Οι ειδήσεις αναφερόμενες από τους χρήστες ως αναληθείς, αυτόματα θα αποστέλλονται σε έναν μη κερδοσκοπικό ειδησεογραφικό οργανισμό με έδρα στο Βερολίνο, ονόματι Correctiv, όπου θα επιβεβαιώνεται η εγκυρότητα τους. Αν η Correctiv διαπιστώσει ότι μια είδηση είναι αναληθής, αυτή θα επισημαίνεται και θα προστεθεί η επιγραφή «disputed» (υπό αμφισβήτηση), συνοδευόμενη από τον λόγο αμφισβήτησης. Οι επίμαχες ειδήσεις δεν θα λαμβάνουν προτεραιότητα από τον αλγόριθμο του newsfeed και οι χρήστες θα προειδοποιούνται σε περίπτωση που αποφασίσουν να τη μοιραστούν.

Το Facebook δήλωσε ότι θέλει να συνεργαστεί και με άλλα ΜΜΕ στη Γερμανία για να εμποδίσει όσο γίνεται περισσότερο την κυκλοφορία ψευδών ειδήσεων. Επιπλέον, τα fact-checking features θα κυκλοφορήσουν και σε άλλες χώρες. «Εστιάζουμε στη Γερμανία αυτή τη στιγμή, αλλά παράλληλα σκεφτόμαστε και τις επόμενες χώρες, στις οποίες θα προχωρήσουμε», δήλωσε εκπρόσωπος του Facebook.

Βασιλική Μανιάτη

 

Πηγές

http://www.dianeosis.org/2017/03/webvstradition/

http://www.theverge.com/2017/1/19/14314680

http://www.ft.com/content/7579bce-d9dd-11e6-944b-e7eb37a3aa8e

http://money.cnn.com/2017/01/15/media/facebook-fake-news-warming-labels-germany/

http://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp.2016/11/23

http://www.telegraph.co.uk/technology/2017/01/16

 

email