Ημ/νια δημοσίευσης: Δευτέρα, 01 Μαΐου 2017

Εκλογές εξπρές στη Μ. Βρετανία: Λύση ανάγκης ή πολιτικής επιβίωσης?

Αέρας εκλογών πνέει στη Μ. Βρετανία. Η σιδηρά κυρία Τερέζα Μέι με την εξαγγελία της για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες κατάφερε να αιφνιδιάσει τους πάντες, αποδεικνύοντας ότι το 2017 είναι έτος εκλογικών αναμετρήσεων αλλά και έτος που επιφυλάσσει απρόσμενες εκπλήξεις. Έτσι στις επόμενες επτά εβδομάδες, όλη η υφήλιος θα παρακολουθήσει τον προεκλογικό αγώνα της συντηρητικής πρωθυπουργού και του ηγέτη των Εργατικών, Jeremy Corbyn, για την επικράτηση στις πιο κρίσιμες εκλογές των τελευταίων 30 χρόνων, όπου οι Βρετανοί πολίτες καλούνται να αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας τους εκτός Ε.Ε.


Η Τερέζα Μέι επέλεξε τις πρόωρες εκλογές την 8η Ιουνίου για αρκετούς λόγους, οι οποίοι συνοψίζονται συνοπτικά στα εξής:
-    Η επιλογή του συγκεκριμένου «timing». Εάν η Τερέζα Μέι δεν κατέφευγε σε εκλογές τώρα, θα ήταν δέσμια της εξαγγελθείσης πολιτικής του προκατόχου της Ντ. Κάμερον τουλάχιστον έως το 2019, με ελάχιστο περιθώριο ελιγμών στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. για την έξοδο της Βρετανίας. Η οποιαδήποτε καθυστέρηση θα της στοίχιζε πολύτιμο χρόνο και πόρους κατά τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες. Οι εκλογές της 8ης Ιουνίου σηματοδοτούν την εκλογή και το σχηματισμό ενός νέου Κοινοβουλίου που θα είναι έγκαιρα προετοιμασμένο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων αναφορικά με το Brexit.

-    Τι οδήγησε τη Μέι σε αυτή την απόφαση. Η αιτία της απόφασης έχει να κάνει με τρί ζητήματα: 1) Η Μέι διέθετε την απαιτούμενη πλειοψηφία για την εκκίνηση της διαδικασίας του άρθρου 50 αλλά για καμία άλλη ενέργεια συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματεύσεων για το Brexit. 2) Η Μέι ήταν δέσμια της εξαγγελθείσας πολιτικής του τέως πρωθυπουργού, Ντ. Κάμερον. 3) Επομένως, χρειαζόταν μια ισχυρή εντολή από το Βρετανικό λαό για τη διαχείριση της “καυτής πατάτας” του Brexit. Και βεβαίως, η εντολή αυτή θα αποτελέσει και ένα άλλοθι για την ίδια τη Τ. Μέι, προκειμένου να διαφυλάξει το δικό της πολιτικό μέλλον.

-    Η έκβαση των εκλογών της 8ης Ιουνίου έχει μεγάλη σημασία για τις διαπραγματεύσεις. Εάν η Τ. Μέι σημειώσει εκλογική νίκη και επιστρέψει ως πρωθυπουργός με μεγαλύτερη πλειοψηφία, θα έχει μεγαλύτερη δύναμη και περιθώριο κινήσεων να διαχειριστεί το Βrexit που εκείνη επιθυμεί: έξοδο από ενιαία αγορά αλλά πρόσβαση με ευνοϊκούς όρους για ελεύθερο εμπόριο. Εάν όμως προκύψει μικρή πλειοψηφία των Συντηρητικών, δεν θα επέλθουν σημαντικές αλλαγές. Καθώς οι απόψεις τους για το Brexit απέχουν, η συγκυβέρνηση Συντηρητικών και Φιλελεύθερων Δημοκρατικών θα είναι δύσκολη.

-    Επιπλέον, οι εκλογές αυτές αποτελούν μια σπάνια ευκαιρία για τη Μέι να «θάψει πολιτικά» το κόμμα των Εργατικών. Το να περιμένει μέχρι το 2020 αποτελούσε μια ριψοκίνδυνη επιλογή, καθότι οι Εργατικοί θα είχαν αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους να αντικαταστήσουν τον JeremyCorbin με έναν πιο δημοφιλή κεντρώο υποψήφιο. Επομένως, η διενέργεια εκλογών τώρα αποτελεί ένα στοίχημα για τη Μέι με σίγουρη νίκη.

-    Η Μέι κέρδισε την υποστήριξη των Τόρις, υποσχόμενη ότι δεν θα προκηρύξει εκ νέου εκλογές μέχρι το 2020. Μπορεί σήμερα να υπαναχωρεί σε αυτή τη βασική της δέσμευση ωστόσο διεκδικεί μια ξεκάθαρη εντολή διακυβέρνησης.
Βίκυ Μανιάτη 

email