Ημ/νια δημοσίευσης: Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017

Η Γερμανία και οι σύμμαχοί της μπροστά στις εκλογές

Λίγες ώρες πριν τις γερμανικές εκλογές, όλη η Ευρώπη έχει στραμμένα τα μάτια της στην επόμενη μέρα. Με δεδομένη την επικράτηση της Άγκελα Μέρκελ, όλοι αναμένουν ποιά πολιτική παράταξη θα επιλέξει για να συγκυβερνήσει[1] καθώς οι πολιτικές ισορροπίες τις επόμενης κυβέρνησης μπορεί να επηρεάσουν καταλυτικά την πολιτική που θα ακολουθήσει η Γερμανία απέναντι στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν έχει από καιρό τονίσει την ανάγκη για επανίδρυση της Ευρώπης, κάτι που βρίσκει σύμφωνη την Μερκελ. Το Παρίσι πρoκρίνει μια αναδιάρθρωση της Ευρωζώνης, ακολουθώντας μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας της και θα την κάνουν πιο ευέλικτη υπό την επιτήρηση ενός υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνη[2] Ένα ισχυρό γαλλογερμανικό δίδυμο είναι επιθυμία και των δύο, αρκεί ο κόμμα που θα σχηματίσει κυβέρνηση με την Μέρκελ να συμφωνήσει σε αυτή την κατεύθυνση.

Όσον αφορά την πολιτική του Βερολίνου απέναντι στη Μεγάλη Βρετανία, τα πράγματα είναι λίγο πιο σύνθετα λόγω των συζητήσεων γύρω από την επικείμενη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ζήτημα επί του οποίου πάντως οι   πολιτικές παρατάξεις της Γερμανίας δεν διαφοροποιούνται ιδιαίτερα. Το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών  πιστεύει στους ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με την Βρετανία, όμως συγχρόνως τονίζει πως χώρες που εγκαταλείπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν απολαμβάνουν τα ίδια οφέλη με αυτές που μένουν. Και τα τρία -υποψήφια για συγκυβέρνηση-κόμματα έχουν φιλοευρωπαϊκή στάση και πιστεύουν στην Ευρώπη των 27 και συγχρόνως θέλουν εταιρική σχέση μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.[3]

Τέλος, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των Η.Π.Α Ντόναλτ Τραμπ. είναι μια αντιδημοφιλής  πολιτική προσωπικότητα στην Γερμανία κάτι που οδηγεί και σε συνολικότερη απαξίωση της αμερικανικής ηγεσίας. Παρόλο που η Γερμανία υποστηρίζει τους διατλαντικούς[4] δεσμούς και συνεργάζεται με την Ουάσινγκτον για τα κοινά τους συμφέροντα, δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει τις παρεμβάσεις του Τράμπ στο εσωτερικό της Ευρώπης. Συγχρόνως, ο πλανητάρχης δεν παρουσιάζεται με τον καλύτερο τρόπο από τα γερμανικά ΜΜΕ με αποτέλεσμα το 62% των Γερμανών να είναι αρνητικοί απέναντι σε αυτόν και τις Η.Π.Α. θεωρώντας τον επικίνδυνο[5]. Μόνο αρνητική είναι η επίδραση του προέδρου Τραμπ στην γερμανική πολιτική. Μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ τον Ιανουάριου του 2017 και τις θέσεις που ανέπτυξε ενώπιον των εταίρων του στο ΝΑΤΟ,  η καγκελάριος Μέρκελ θέλησε να τονίσει το ισχυρό ευρωπαϊκό μέτωπο εντός της Συμμαχίας, και ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σούλτς επέκρινε το ασταθές πολιτικό στυλ του Τραμπ. Μέσα στις επόμενες μέρες η νέα κυβέρνηση συνεργασίας που θα προκύψει μετά τις γερμανικές εκλογές θα καθορίσει και την στάση της Γερμανίας απέναντι στην Ουάσιγκτον.

 

Δώρα Τσιρογιάννη

 

email