Ημ/νια δημοσίευσης: Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2017

Η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού στην Αυστρία

Με αφορμή τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου-Μαΐου του 2016[1] στην Αυστρία και στη συνέχεια τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές αναδύθηκε το θέμα του ευρωσκεπτικισμού, της ακροδεξιάς και της σταδιακής απομάκρυνσης της χώρας από το ευρωπαϊκό όραμα.

Μετά το 2000 και ως το 2006  ο ακροδεξιός συνασπισμός που συμμετέχει στην διακυβέρνηση της χώρας, έθεσε υπό αμφισβήτηση κάποια ζητήματα που είχαν ξεχαστεί  από το 1996, χρονιά που η Αυστρία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θεωρήθηκε ότι μπορεί να απειλείται το κράτος πρόνοιας, η δικαιοσύνη, η ελευθερία έκφρασης των Μ.Μ.Ε. και σε συνδυασμό με την στασιμότητα και την οικονομική κρίση που διαφαινόταν, οι αυστριακοί πολίτες εξέφραζαν την επιφυλακτικότητά τους απέναντι στην ευρωπαϊκή πολιτική.[2]

Δέκα χρόνια περίπου μετά, τα εκλογικά αποτελέσματα έρχονται να επιβεβαιώσουν τα παραπάνω και να εκφράσουν την δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση που σε συνδυασμό με το προσφυγικό ζήτημα, οδήγησαν στο συμπέρασμα πως η Ευρώπη δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υψηλές προσδοκίες που έχει δημιουργήσει η ίδια.

Η πρόσφατη κρίση των προσφύγων και γενικότερα το μεταναστευτικό ζήτημα έθεσαν σε αμφισβήτηση κάποιες από τις σταθερές της αυστριακής πολιτικής. Παρά το ότι η Αυστρία θεωρείται ανοιχτή οικονομία, η παγκοσμιοποίηση αποτελεί για αυτήν απειλή για το οικονομικό και κοινωνικό σύστημά της, αν λάβουμε υπόψη μας και τον αριθμό των προσφύγων που δέχτηκε ανάλογα με τον πληθυσμό της.

Εκτός από το μεταναστευτικό, το Brexit  και το ολλανδικό δημοψήφισμα προκάλεσαν έντονη ανησυχία στον πολιτικό κόσμο της Αυστρίας, καταδεικνύοντας τον κίνδυνο που μπορεί να προκληθεί από τέτοιου είδους δημοκρατικά δημοψηφίσματα. Παρόλα αυτά το ακροδεξιό FPOείναι διατεθειμένο να χρησιμοποιήσει τέτοιου είδους πρακτικές, έχοντας ως παράδειγμα την Ελβετία, ώστε να απομακρύνει την Αυστρία από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση[3] και να την οδηγήσει σε μονοπάτια απομόνωσης  που διατείνεται ότι παίζουν βασικό ρόλο στον καθορισμό της πολιτικής ατζέντας.

Όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παραδεχτεί την ανάγκη της για μεταρρυθμίσεις, προσαρμογή στα νέα δεδομένα των μελών της και δεν φαίνεται διατεθειμένη  να αφήσει  να εκμεταλλευτούν τα όποια μειονεκτήματά της κάποια ακροδεξιά ή και φιλοναζιστικά κόμματα, όπως το FPO. Σε συνεργασία μάλιστα με τα λαϊκά και φιλελεύθερα κόμματα που έχουν ακόμα τον πρώτο λόγο στην Ευρώπη θα προσπαθήσει να λύσει τις διασυνοριακές διαφορές έχοντας στην φαρέτρα της όπλα όπως το ελεύθερο εμπόριο, η σταθερότητα, η κοινή εξωτερική και περιβαλλοντική πολιτική. Αν και στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 15 Οκτωβρίου,[4] το FPOενίσχυσε σημαντικά τα ποσοστά του και την εκπροσώπησή του στο κοινοβούλιο, η Αυστρία οφείλει να κατανοήσει πως το συμφέρον της είναι να μείνει μακριά από τον ευρωσκεπτικισμό  και να επιλέξει τον δρόμο της Ευρώπης.

 

 

Δώρα Τσιρογιάννη.

 

email