Ημ/νια δημοσίευσης: Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2018

Διαφωνούν οι επιστήμονες για το ποσοστό συμμετοχής στις Βρετανικές εκλογές

Τριάντα δύο εκατομμύρια ψηφοφόροι συμμετείχαν στις γενικές εκλογές της Βρετανίας το περασμένο έτος. Αλλά πόσο υψηλό ήταν το τελικό ποσοστό προσέλευσης; Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι περισσότερες αναλύσεις δεν έχουν καταφέρει να απαντήσουν σωστά την συγκεκριμένη ερώτηση.

Η πιο λογική απάντηση θα ήταν η διαίρεση του αριθμού των ψήφων με τον αριθμό των ατόμων που έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν. Η συγκεκριμένη ομάδα ψηφοφόρων παραμένει ωστόσο δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί. Αποτέλεσμα είναι η χρησιμοποίηση δυο λανθασμένων μεταβλητών: άνθρωποι που μπορεί να κατέχουν το δικαίωμα ψήφου-συνήθως όσοι βρίσκονται στην κατάλληλη ηλικία, μεταβλητή η οποία ωστόσο περιλαμβάνει και όσους δεν έχουν το δικαίωμα ψήφου, όπως οι περισσότεροι μετανάστες, και ο επίσημος εκλογικός κατάλογος, ο οποίος πάσχει από πολλαπλές ανακρίβειες.

Ο JonathanMellon  από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και οι συνεργάτες του ισχυρίζονται ότι και οι δύο αυτοί μέθοδοι αδυνατούν να υπολογίσουν με ακρίβεια την προσέλευση των ψηφοφόρων. Την τελευταία δεκαετία όπου η μετανάστευση έχει ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ,  ο πληθυσμός είναι πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με όσους έχουν πραγματικά το δικαίωμα ψήφου. Ο εκλογικός κατάλογος έχει επίσης άλλα προβλήματα. Η τυχαία διπλή καταμέτρηση, για παράδειγμα,  σημαίνει ότι ποσοστό των καταχωρίσεων είναι ψευδές. Οι ερευνητές λοιπόν, χρησιμοποιώντας μια πιο ρεαλιστική εκτίμηση του εκλογικού καταλόγου διαπίστωσαν ότι, η πραγματική προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Κατά συνέπεια, στόχος δεν πρέπει να είναι η άσκηση πίεσης στους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους να πάνε στις κάλπες, αφού όπως φαίνεται ο αριθμός τους είναι υψηλότερος από ότι παλιότερα, αλλά η προσπάθεια να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους όσοι έχουν το δικαίωμα ψήφου.

 

Πέγκυ Αλεξοπούλου

Πηγή economist.com

email