Ημ/νια δημοσίευσης: Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2018

Παράγοντες που καθορίζουν τις Κυπριακές Εκλογές

Η εκλογική διαδικασία της 28ης Ιανουαρίου 2018 προτίθεται να είναι καθοριστική για το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και του κομματικού συστήματος του νησιού.

 

Η παρούσα διακυβέρνηση ανέλαβε το 2013 μια Κύπρο, η οποία είχε άμεσα πληγεί από την διεθνή οικονομική κρίση και εντάχθηκε στη μνημονιακή περίοδο, με αρκετές αλλαγές και περικοπές σε πληθώρα θεμάτων όπως τις κοινωνικές παροχές, την έξοδο από τις παγκόσμιες αγορές αλλά και το κλείσιμο μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας. Πέντε χρόνια αργότερα η Κύπρος έχει αποκαταστήσει σχετικά τη θέση της στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, δίνοντας της το δικαίωμα για αξιώσεις και ολοκληρωτική αποκατάσταση της θέσης της. Παράλληλα σε ότι αφορά το κυπριακό ζήτημα, το 2017 αφήνει την Κύπρο σε μια διπλωματικά πλεονεκτική θέση έναντι της Τουρκίας, με διεθνή αναγνώριση για την επιρρίψη ευθυνών για το ναυάγιο και το πάγωμα των διαπραγματεύσεων.

 

Στο νέο σκηνικό είναι εμφανής η πολιτική ωρίμανση των νέων κομμάτων, της προηγούμενης εκλογικής διαδικασίας (Ε.ΛΑ.Μ, Συμμαχία Πολιτών) και νέων ανεξάρτητων υποψηφίων. Ξεκάθαρη είναι η εσωτερική αναδόμηση κομμάτων όπως για παράδειγμα το Δημοκρατικό  Κόμμα (ΔΗ.ΚΟ) με νέο πρόεδρο αλλά και προβολή νέας πορείας, όσον αφορά στο Κυπριακό και γενικότερα σε άλλα ζητήματα, με την στήριξη κομμάτων του κέντρου (Ε.Δ.Ε.Κ, Κίνημα Οικολόγων) και της δεξιάς (Αλληλεγγύη).

 

Η διαφάνεια στα πολιτικό σύστημα αναδείχθηκε ως κεντρικό ζητούμενο και προτεραιότητα εκ μέρους των πολιτών.

 

Αναφορικά με το θέμα της νεολαίας παρά το εκτιμώμενο, μεγάλο ποσοστό αποχής από τις κάλπες (±25% από τα αποτελέσματα των έως τώρα δημοσκοπήσεων), ενδέχεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κατακραυγή των δυνάμεων που τους επιρρίπτεται η πολιτική ευθύνη για την οικονομική κρίση και τη διαφθορά αναμένεται να είναι αυτή η οποία θα καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα των κυπριακών εκλογών.

 

Οιδιαφοροποιήσεις αυτές παράλληλα μετις επιπτώσειςτηςΟικονομικήςΚρίσης και τουΚουρέματος Καταθέσεωντου 2013 βρίσκουν τα κόμματα τηςτωρινής αξιωματικής αντιπολίτευσης, μεάνοδοτηςδημοτικότητας τους, ιδιαίτερα στα χαμηλάστρώματα τηςκοινωνίας. Οι επικείμενες εκλογές μέλλουν να αναδείξουν τον κατακερματισμό του κομματικού συστήματος της χώρας, ο οποίος από πολλούς αναλυτές οφείλεται στο πολιτικό αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης, αφού μέσα από την ψηφοφορία δεν αξιολογείται μόνο το έργο της τωρινής διακυβέρνησης Ν. Αναστασιάδη αλλά και τον αναστοχασμό του εκλογικού σώματος ως προς την πολιτική του ταύτιση με τα «παλαιά» κόμματα και τις θέσεις τους.

 

Βορκά Μαρία,

Προπτυχιακή Φοιτήτρια Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου

 

ΒωνίατηςΝικόλαος,

Προπτυχιακός Φοιτητής Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Κύπρου

 

 

Παραπομπές:

 

[1]        Κατσουρίδης Ν., (2017), «Οικονομία και κυπριακές προεδρικέςεκλογές: Τα κύρια
κριτήρια για να αξιολογηθούνοι υποψήφιοι»
[Ημ/νια Επίσκεψης: 07 Ιανουαρίου 2017]

http://mignatiou.com/2017/10/ikonomia-ke-kipriakes-proedrikes-ekloges-ta-kiria-kritiria-gia-na-axiologithoun-i-ipopsifii/

[2]        ΠανεπιστήμιοΛευκωσίας (2018), Ανοικτή Συζήτηση«Κυπριακό: ΠροτεινόμενηΛύση»,Οι

Εκπρόσωποιτων επιτελείωντων υποψηφίων προέδρων αναλύουντιςθέσεις και την

στρατηγικήτουςστοΚυπριακό, 8 Νοεμβρίου 2017

 

email