Ημ/νια δημοσίευσης: Παρασκευή, 27 Απριλίου 2018

Αιγυπτιακές εκλογές: Αλ-Σίσι έναντι Αλ-Σίσι

Στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 26-28 Μαρτίου στην Αίγυπτο, αντίπαλος του Αλ-Σίσι ήταν ο εαυτός του. Το ζητούμενο ήταν η συμμετοχή να ξεπεράσει το 47% των προηγούμενων εκλογών του 2014.[1] Όλοι οι υποψήφιοι αποσύρθηκαν από τον Ιανουάριο είτε γιατί φυλακίστηκαν, είτε γιατί εκφοβίστηκαν. Η εκλογική νίκη του  Αλ-Σίσι θυμίζει εποχές Νάσερ, αφού το ποσοστό που έλαβε ήταν 97% με συμμετοχή 41% του αιγυπτιακού λαού.

Οι νέοι αυτή την φορά δεν ήταν με το μέρος του. Όσοι συμμετείχαν στην επανάσταση του 2011,[2] αποστασιοποιήθηκαν από το σημερινό καθεστώς θεωρώντας πως αυτές οι εκλογές έγιναν για επίδειξη δύναμης και όχι για αλλαγή. Η κακοδιαχείριση των δημόσιων οικονομικών, η κυβερνητική διαφθορά, η λιτότητα που έχει επιβληθεί από το Δ.Ν.Τ.[3], οι περικοπές στις επιδοτήσεις για τρόφιμα και καύσιμα, η υψηλή ανεργία των νέων και η δωροδοκία μελών της εργατικής τάξης προκειμένου να συμμετέχουν στις εκλογές, κράτησαν μεγάλο ποσοστό του αιγυπτιακού λαού μακριά από τις κάλπες. Θεωρήθηκε μάταιο από την πλευρά τους να ψηφίσουν σε συνθήκες απόλυτου εκφοβισμού και υπό την συνεχή επιβολή αυταρχικών και κατασταλτικών μέτρων της στρατιωτικής κυβέρνησης του Αλ- Σίσι.

Αντίθετα, οι υποστηρικτές του πιστεύουν πως μετά από 15 χρόνια χάους και πολιτικής αστάθειας δεν είναι εύκολο να αποκατασταθεί η νομιμότητα. [4]Υποστηρίζουν δε, πως μεγάλο μέρος των ελλείψεων που παρατηρούνται, όπως και η επιδείνωση της λιτότητας οφείλονται στην ραγδαία αύξηση του πληθυσμού. Η δημογραφική έκρηξη αποτελεί κίνδυνο για την οικονομία και υπονομεύει την σταθερότητα. Το χάος στην οικονομική πολιτική, που προκαλείται εν μέρει  από τον στρατό ο οποίος  αρνείται να μοιράσει  σωστά ακόμα και το παιδικό γάλα, η έλλειψη επενδύσεων, η περιοχή του Σινά που μετά την δολοφονία των 305 Κοπτών Χριστιανών συνεχίζει να βρίσκεται σε αναβρασμό, οδηγούν στο συμπέρασμα πως η δεύτερη περίοδος διακυβέρνησης του Αλ- Σίσι θα είναι ακόμη πιο αυταρχική με σκοπό να καταπνίξει κάθε ίχνος δημοκρατίας.

Την ώρα που τα Ηνωμένα Έθνη διατυπώνουν την ανησυχία τους για την καταστολή των διαφωνιών και τις σκληρές μεθόδους που χρησιμοποιεί ο Αλ- Σίσι, ο αμερικανός Πρόεδρος[5] απέστειλε τα συγχαρητήριά του για τα αποτελέσματα των εκλογών σημειώνοντας ότι προσβλέπει στην ενίσχυση των στρατιωτικών σχέσεων των δύο χωρών. Παράλληλα η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία  τον συνεχάρησαν δηλώνοντας την υποστήριξή τους και σημειώνοντας πως η νίκη του ήταν αποτέλεσμα ισχυρών προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Με αυτά τα δεδομένα, το μέλλον μίας από τις σημαντικότερες δυνάμεις του αραβικού κόσμου, εμφανίζεται τουλάχιστον αβέβαιο.

 

Δώρα Τσιρογιάννη

email