Ημ/νια δημοσίευσης: Δευτέρα, 21 Μαΐου 2018

Oι δημογραφικές μεταβολές στις ΗΠΑ καθορίζουν τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις

Οι τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις στις ΗΠΑ ανέδειξαν ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο: οι μεταβολές στη δημογραφική δομή του αμερικανικού πληθυσμού συνέβαλαν αποφασιστικά στη διαμόρφωση του τελικού εκλογικού αποτελέσματος. Οι συγγραφείς αυτής της μελέτης αναφέρονται στην αύξηση που σημειώθηκε στις κοινότητες των έγχρωμων Αμερικανών και στον αριθμό των ψηφοφόρων καθώς και στη μεταβολή τηςσυμπεριφοράς αυτών των δημογραφικών ομάδων ξεχωριστά. Η μελέτη του project“StatesofChange” για το 2018 είναι η τέταρτη στη σειρά και εξετάζει μια σειρά σεναρίων για την έκβαση των μελλοντικών εκλογών από το 2020 ως το 2036, καθώς η δημογραφική σύνθεση του αμερικανικού έθνους και των 50 πολιτειών θα μεταβληθεί κατά τη διάρκεια των επόμενων 18 ετών.

Οι αναλυτές λαμβάνοντας υπόψη τη δημογραφική σύνθεση του εκλογικού σώματος στις τελευταίες δυο προεδρικές  εκλογές (2012 και 2016), προέβησαν σε μια σειρά εκτιμήσεων και πρόβλεψη σεναρίων που μπορούν να συνοψισθούν επιγραμματικά στα εξής σημεία:

  • Οι μεταβολές στη δημογραφία του αμερικανικού πληθυσμού ξεκάθαρα επηρεάζουν την εκλογική έκβαση στις επερχόμενες εκλογές. Μια μικρή μετατόπιση ψήφου προς περισσότερο φυλετικά διαφοροποιημένους πληθυσμούς σε ορισμένες πολιτείες είναι αρκετή, για να γείρει η πλάστιγγα υπέρ των Δημοκρατικών όχι μόνο το 2020 αλλά και στις μετέπειτα εκλογές.
  • Κάποια σενάρια προβλέπουν ότι η ψήφος των φυλετικών μειονοτήτων και ειδικότερα των Ισπανόφωνων και των Ασιατών θα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, η οποία συνδυαζόμενη με την προσέλευση των έγχρωμων ψηφοφόρων, θα χαρίσει τη νίκη στους Δημοκρατικούς στις επόμενες εκλογές στο εκλογικό και στο εκλεκτορικό σώμα.
  • Στις εκλογές του 2016, αποτυπώθηκε ένα βαθύ χάσμα μεταξύ των λευκών ψηφοφόρων που διέθεταν πανεπιστημιακή εκπαίδευση και εκείνων που δεν διέθεταν. Αν οι Ρεπουμπλικανοί καταφέρουν να επεκτείνουν την επιρροή τους στη δεύτερη ομάδα των ψηφοφόρων, τα σενάρια των αναλυτών προβλέπουν νίκη των Ρεπουμπλικανών το 2020. Θα συνεχίσουν να σημειώνουν νίκες στο σώμα των εκλεκτόρων και στις υπόλοιπες εκλογές έως το 2036, αλλά δεν θα καταφέρουν να αποσπάσουν τη λαϊκή ψήφο παρά τη διεύρυνση της ποικιλομορφίας και των άλλων αλλαγών που επίκεινται σε ολόκληρη την χώρα.
  • Τέλος, μερικά εκλογικά σενάρια προβλέπουν ότι η μετατόπιση της ψήφου από μια δημογραφική ομάδα προς ένα κόμμα είναι πιθανό να πυροδοτήσει αντιδράσεις προκαλώντας τη μετατόπιση της ψήφου μιας άλλης ομάδας ψηφοφόρων προς ένα άλλο κόμμα. Σε αυτή την περίπτωση, οι Ρεπουμπλικανοί θα βρεθούν σε μειονεκτική θέση και θα απωλέσουν τη λαϊκή ψήφο και την πλειοψηφία στο εκλεκτορικό σώμα το 2020. Σε πολλά σενάρια που ευνοούν τη νίκη των Δημοκρατικών στο εκλεκτορικό σώμα ειδικά μετά το 2020, προβλέπεται και η μετατόπιση πολιτειών που το 2016 έδωσαν τη νίκη στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα προς το Δημοκρατικό Κόμμα. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται τόσο οι Φλόριντα, Β. Καρολίνα, Γεωργία και Αριζόνα, όσο και η Πενσυλβάνια, Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν, Αίοβα και Οχάιο στο Βορρά. Σε άλλα σενάρια προβλέπεται η διατήρηση του προβαδίσματος των Ρεπουμπλικανών στους εκλέκτορες και στις περισσότερες από τις πολιτείες που κέρδισαν το 2016 και μάλιστα η επιρροή τους να επεκτείνεται και σε άλλες, όπως  Νεβάδα, Μιννεσότα, Νιου Χαμπσάιρ και Μέιν.

Τα σενάρια των αναλυτών προβλέπουν τρόπους που θα εξασφαλίσουν την νίκη και των δυο κομμάτων στο εκλεκτορικό σώμα από το 2020 και ύστερα. Ωστόσο για τους Ρεπουμπλικανούς, η μελλοντική τους επιτυχία συνδέεται με ενίσχυση της επιρροής τους στην ομάδα των λευκών ψηφοφόρων χωρίς πανεπιστημιακή εκπαίδευση και παράλληλη απόσπαση ψήφων από κάποιες δημογραφικές ομάδες πληθυσμού που παρουσιάζουν αυξητική τάση.

Από την άλλη μεριά, οι Δημοκρατικοί ενώ εμφανίζονται σε πλεονεκτική θέση στις μελλοντικές εκλογικές μάχες, η νίκη τους στο εκλεκτορικό σώμα πιθανό να απαιτήσει ένα συνδυασμό προσπαθειών που θα συμβάλλει αφενός στην ενίσχυση της υποστήριξης του Δημοκρατικού κόμματος από τους έγχρωμους ψηφοφόρους και αφετέρου στη βελτίωση των ποσοστών τους μεταξύ των λευκών ψηφοφόρων, και συγκεκριμένα εκείνων που δεν διαθέτουν πανεπιστημιακή μόρφωση.

Οι αναλυτές αυτής της μελέτης καταλήγουν ότι η σύνθεση του αμερικανικού εκλογικού σώματος θα παρουσιάσει δραματικές μεταβολές στις επόμενες πέντε εκλογικές αναμετρήσεις για τον προεδρικό θώκο. Αυτές περιλαμβάνουν την φυλετική διαφοροποίηση του πληθυσμού με δικαίωμα ψήφου, τη γήρανση πληθυσμού και την αύξηση ψηφοφόρων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Φυσικά, αυτές δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένες. Διαφέρουν από πολιτεία σε πολιτεία, κάτι που θα ωθήσει πολιτικά κόμματα και υποψηφίους να επαναδιαμορφώσουν τις στρατηγικές τους. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί χρειάζεται να καταβάλλουν αρκετή προσπάθεια, για να προσαρμοστούν στη μεταβαλλόμενη σύνθεση του εκλογικού σώματος και να διαμορφώσουν τις επόμενες κινήσεις και την πορεία που θα ακολουθήσουν στις επόμενες εκλογικές μάχες, ώστενα εξασφαλίσουν την επικράτηση τους στην αμερικανική πολιτική σκηνή.

Βίκυ Μανιάτη

Πηγή

Center for American Progress, Democracy and Government, America’s Electoral Future. (https://www.americanprogress.org/issues/democracy/reports/2018/04/14/449461

email