Ημ/νια δημοσίευσης: Σάββατο, 23 Μαρτίου 2019

Εκλογές στην Ινδία: Θα γίνει η έκπληξη;

Η Ινδία είναι μια συνομοσπονδία ‘’suigeneris’’. Αποτελείται από 29 κρατίδια συν (7 περιοχές που χαρακτηρίζονται από διοικητική και πολική αυτονομία), με ένα είδος κοινοβουλευτικής κυβέρνησης. Το κεντρικό κράτος υπερισχύει απέναντι στα ομοσπονδιακά κρατίδια, υπάρχει όμως και η επιρροή των ριζοσπαστικών, αυτονομιστικών κομμάτων που πολύ συχνά καταφέρνουν να ανατρέψουν τις ισορροπίες της κεντρικής κυβέρνησης.

Μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2014 το <<ανταγωνιστικό>> πολιτικό σύστημα ήταν πολυδιασπασμένο και χαρακτηριζόταν από δύο μεγάλους κομματικούς συνασπισμούς: τον ενωμένο προοδευτικό συνασπισμό UPAκαι την εθνική δημοκρατική συμμαχία NDA. Οι δύο συνασπισμοί δεν μπόρεσαν να καλύψουν όλο το φάσμα της Ινδικής πολιτικής σκηνής καθώς υπήρχαν μικρά τοπικιστικά κόμματα   τα οποία ήταν έτοιμα να συμπράξουν και να δημιουργήσουν νέες συμμαχίες ‘’τρίτου τύπου’’.

Τα πολιτικό και διοικητικό σύστημα χαρακτηρίζεται από μια εκτεταμένη διαφθορά που πριμοδότησε την ανάπτυξη λαϊκιστικών κομμάτων όπως   το AamAadmiτου ArvindKejriwalο οποίος είναι ο τωρινός Κυβερνήτης του Νέου Δελχί. Ένα κίνημα που ανδρώθηκε στη πρωτεύουσα εξαιτίας της δυσφορίας για την ανικανότητα του κεντρικού κράτους και της διαφθοράς.

Το κοινοβουλευτικό σύστημα στηρίζεται σε δύο νομοθετικά σώματα. Η κυβέρνηση που βρίσκεται στην εξουσία από τον Μάιο του 2014 οδηγείται από τον ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος Hinda(Bjp) του πρωθυπουργού NarendraModiο οποίος διαθέτει μια ευρεία πλειοψηφία πρωτόγνωρη εδώ και τρεις δεκαετίες από την Κάτω Βουλή. Το εκλογικό σύστημα όμως ανοίγει τον δρόμο για την δημιουργία διαφορετικών πλειοψηφιών στις δύο εθνοσυνελεύσεις και το Bjpβρίσκεται σε μειοψηφία στη Βουλή των κρατιδίων της οποίας οι αντιπρόσωποι εκλέγονται από τα τοπικά κοινοβούλια. (Donfrancesco, Avanzano le riforme del premier Modi, 7 Φεβρουαρίου 2017)

Σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον η Ινδία έχει μπει στην εκλογική περίοδο του 2019. Οι εκλογές στη μεγαλύτερη δημοκρατία του πλανήτη θα διεξαχθούν σε 7 στάδια, από τις 11 Απριλίου έως τις 19 Μαΐου.  Η σύγκρουση για την κυβέρνηση γίνεται μεταξύ του Bjpτο κόμμα της εθνικιστικής Δεξιάς , ηγέτης του οποίου είναι ο NarendraModi. Κύριος αντίπαλος του είναι το κόμμα της Sonia Gandhi το οποίο βρίσκεται σε κρίση ταυτότητας και ηγεσίας. Πρόκειται για το παλιό κόμμα του Gandhiκαι του Nehru. Το κόμμα της ανεξαρτησίας και της Ινδικής Δημοκρατίας υπέστη την ένατη εκλογική του ήττα μετά τον καταποντισμό των τελευταίων εκλογών. Το κόμμα της SoniaGandhiβρίσκεται σε βαθιά  κρίση ταυτότητας αφού βασίζεται στην οικογενειοκρατία και θεωρείται το κόμμα της ‘’δυναστείας’’ των Gandhi-Nehru. Κινδυνεύει να διασπαστεί σε μικρότερα κομματίδια  τα οποία είναι έτοιμα να συνεργαστούν με τον οποιονδήποτε.

Από την άλλη πλευρά τα ανερχόμενα στρώματα της ινδικής κοινωνίας χαρακτηρίζονται από μια δυναμική τάση <<αποδυναστίας>> που θα μπορούσε να συνδυαστεί με την αντισυστημική τάση που κυριαρχεί σε πολλές δυτικές κοινωνίες. Πέραν αυτών, ο διάδοχος της SoniaGandhiο Rahul, δεν μπορεί να πείσει σχετικά με τις ηγετικές του ικανότητες. Το πολιτικό σύστημα της Ινδίας ήταν βασισμένο σε έναν ευρύ διπολισμό παρόλο το πολιτισμικό, πολιτικό και επικοινωνιακό μωσαϊκό της χώρας. Το κόμμα της Gandhiμετά την εκλογική καταστροφή το 2014 (κέρδισε μόνο 44 έδρες έναντι 262 του Bjp) και την διαρκή κρίση ταυτότητας και ιδεολογικού προσανατολισμού βρίσκεται σε μία συνεχή περιδίνηση. Μπαίνει όμως πια στο παιχνίδι ένας καινούριος καθοριστικός παράγοντας. Μικρότερα κόμματα παρεμβαίνουν πολιτικά και δημιουργούν ένα <<Ενωμένο Μέτωπο>>. Πρόκειται για ένωση λαϊκών και ρεφορμιστικών κομμάτων ; Bangaloreείναι το θέατρο ένωσης της προσεχούς μεγάλης συμμαχίας anti-Bjp. Το Bangaloreείναι μια περιοχή πολύ σπουδαία για την Ινδία. Πρόκειται για την πόλη της ινδικής πληροφορικής αλλά ταυτόχρονα και για το επίκεντρο σκληρών συγκρούσεων μεταξύ των κοινοτήτων και των εθνοτήτων για την τοπική ηγεμονία αλλά και για την εκμετάλλευση των αποθεμάτων νερού. Το Bangaloreμε τις εθνότητες και τις κάστες του αντιπροσωπεύει ανάγλυφα τις πάμπολλες αντιθέσεις της ινδικής κοινωνίας. Από τη μία πλευρά η αξιόλογη οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη από την άλλη οι ιστορικές, κοινωνικές, θρησκευτικές και εθνολογικές δομές. Έτσι, υπάρχει περίπτωση το ‘’Ενωμένο Μέτωπο’’ της λαϊκής και ρεφορμιστικής αντιπολίτευσης να κυριαρχήσει απέναντι στο Bjpκαι τον Modi. Τα προβλήματα όπως φαίνεται είναι πολλά και σύνθετα. Ο πολιτικός ανταγωνισμός είναι μεγάλος για την λαϊκή και ρεφορμιστική αντιπολίτευση. Υπάρχει περίπτωση διάσπασης του διπολισμού, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας εκπλήσσει… η Ινδία μας έχει συνηθίσει σε εκπλήξεις πολλών τύπων. (Landi, 10/06/2018)

Κατσώρα Ιωάννα

 

Donfrancesco, G. D. (7 Φεβρουαρίου2017). Avanzano le riforme del premier Modi. Il Sole 24 Ore .

Landi, C. (10/06/2018). La corsa dell’India alle urne del 2019. Huffpost.

 

 

 

 

email