Ημ/νια δημοσίευσης: Κυριακή, 24 Μαρτίου 2019

Εκλογές και social media!

Τα Socialmedia έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας, επηρεάζοντας πολλές πτυχές της ζωής μας. Μία από αυτές τις πτυχές είναι και οι εκλογικές αναμετρήσεις. Πως όμως μπορούν τα socialmediaνα επηρεάσουν τις εκλογές και την στάση που θα κρατήσουν οι υποψήφιοι? Υπάρχουν κίνδυνοι που εγκυμονούν από την ευρεία χρήση των socialmediaστις εκλογικές αναμετρήσεις?

 

Τι είναι τα socialmedia?

Ένας από τους πρώτους ορισμούς που δόθηκε για τα socialmediaήταν αυτός του Kaplan και Haenlein, οι οποίοι όρισαν ως socialmediaμία ομάδα διαδικτυακών εφαρμογών που βασίζονται στα ιδεολογικά και τεχνικά θεμέλια του Web 2.0. Ένας τέτοιος ορισμός δείχνει ότι τα socialmediaδεν είναι απόλυτα μία σύγχρονη έννοια του διαδικτύου.

Την ίδια στιγμή το Internetπου χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους γίνεται όλο και περισσότερο κοινωνικό (social) και συμμετοχικό. Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως Facebook, Twitter, LinkedIn, MySpace, Wikipedia, FlickrκαιYouTube παρουσιάζουν την μεγαλύτερη δραστηριότητα στο διαδίκτυο αυτή τη στιγμή. Επιπλέον η χρήση του διαδικτύου στις κινητές συσκευές διευκόλυνε ακόμα περισσότερο τη χρήση των socialmedia.

 

Οι υποψήφιοι που είναι ενεργοί στα socialmedia παίρνουν περισσότερες ψήφους από ότι οι υποψήφιοι που δεν είναι ενεργοί??

Οργανισμοί και πολιτικά πρόσωπα κάνουν προσπάθειες να ακολουθούν τις συνεχής εξελίξεις του μεταλλασσόμενου τεχνολογικά περιβάλλοντος. Οι περισσότεροι προσπαθούν να έχουν ενεργή συμμετοχή στα  socialmediaχρησιμοποιώντας τα υπέρ τους, αφού φαίνεται ότι μέσω αυτών επηρεάζουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού και ειδικά τον νέο πληθυσμό που τις περισσότερες φορές είναι και το ζητούμενο. Πολλές φορές όμως η χρήση των socialmediaγίνεται χωρίς προφανή στρατηγική, υποτιμώντας τον ρόλο και την σπουδαιότητα που έχουν, επειδή δεν τα καταλαβαίνουν.

Ο Macintosh ανέφερε τρία βασικά στάδια που χρησιμοποιούν οι πολιτικοί προκειμένου να επιτευχθεί η συμμετοχή των πολιτών. Πρώτα είναι το στάδιο της e-Ενεργοποίησης, όπου δίνεται πρόσβαση σε πληροφορίες στους πολίτες. Μετά ακολουθεί το στάδιο e-Συμμετοχής, όπου οι πολίτες συμμετέχουν ενεργά, με onlineψηφοφορίες, συζητήσεις και τα λοιπά. Τέλος το τρίτο στάδιο είναι ηe-Ενδυνάμωση, όπου οι πολιτικοί καλούν τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά αναλαμβάνοντας ευθύνες και εργασίες, όπως για παράδειγμα να αναφέρουν προβλήματα σε δρόμους ή εγκαταλελειμμένα αμάξια ή ακόμα και να συμμετάσχουν σε αναδάσωση και καθαρισμό δρόμων και παραλιών.

Μέσα από αυτά τα τρία ηλεκτρονικά στάδια οι πολιτικοί επιτυγχάνουν την σχετικά ανώνυμη ενεργή συμμετοχή των πολιτών, οι οποίοι νιώθοντας χρήσιμοι και απαραίτητοι, τείνουν να συμμετέχουν περισσότερο στις εκλογικές αναμετρήσεις και μάλιστα υπέρ των υποψηφίων που τους έδωσαν αυτή την ευκαιρία.

 

Τα socialmedia σε ρόλο Πυθίας

Τα socialmediaπροσφέρουν σημαντική ποσότητα δεδομένων για τους χρήστες σαν άτομα και συνεπώς για ολόκληρες κοινωνίες και τις προτιμήσεις τους. Με αυτές τις πληροφορίες οι επιστήμονες τείνουν να μελετούν διάφορα φαινόμενα. Μία από τις χρήσεις είναι και για να κάνουν προβλέψεις για μελλοντικά πιθανά γεγονότα, όπως για τις προτιμήσεις των πολιτών για τις εκλογικές αναμετρήσεις.

Πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος μέσω των socialmediaείναι φαινόμενο που έχει γίνει πολύ δημοφιλές. Πολλές χώρες έχουν χρησιμοποιήσει τις προβλέψεις μέσω των socialmediaως δείκτες εκλογικών αποτελεσμάτων. Τέτοιες μελέτες χρησιμοποιούν τις αναφορές ενός υποψηφίου στα socialmediaπριν τις εκλογές, ως δείκτη προτίμησης τους συγκεκριμένου υποψηφίου και άρα μεγαλύτερη πιθανότητα να εκλεγεί. (Gayo-Avello, 2013)

Έτσι οι υποψήφιοι χρησιμοποιώντας τις προβλέψεις που προσφέρουν τα socialmedia,μπορούν να διαμορφώσουν την πολιτική τους, προκειμένου να ταιριάξει καλύτερα στις επιθυμίες των πολιτών.

Παρ’ όλα αυτά αν υπάρχει κάτι που μπορούμε με σιγουριά να πούμε είναι ότι το να προβλέπεις το μέλλον είναι ταυτόχρονα κάτι πολύ επιθυμητό αλλά και πολύ δύσκολο. Όπως και η Πυθία έδινε προβλέψεις δυσνόητες και αινιγματικές, έτσι και οι επιστημονικές προβλέψεις έχουν περιθώρια λάθους και διττής ερμηνείας.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΙΝΔΥΝΟΣ!

Παρακολουθώντας τι μοιράζονται ή αναζητούν οι χρήστες στα κοινωνικά δίκτυα έχει οδηγήσει σε κατανόηση για το τι ενδιαφέρονται οι άνθρωποι ή δίνουν προσοχή. Επιπλέον, βοηθά τους πολίτες σε όλο τον κόσμο να ενημερώνονται, να οργανώνονται και να αντιδρούν γρήγορα. Ωστόσο, τα social  media μπορούν εύκολα να χειραγωγηθούν, κάτι που έχει υποτιμηθεί από τον Τύπο και το ευρύ κοινό.

Δεδομένου ότι οι ηλεκτρονικοί ακόλουθοι ενός υποψηφίου μπορεί να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους υπέρ του, ένας υποψήφιος μπορεί να αυξήσει τους ακόλουθους του φτιάχνοντας ψεύτικα προφίλ. Για παράδειγμα, στην Αμερική οι ακόλουθοι ενός υποψήφιου αυξήθηκαν σε μία μέρα κατά 110 χιλιάδες, και αποδείχτηκε ότι η πλειοψηφία δεν ήταν υπαρκτά πρόσωπα.

Οι μορφές προπαγάνδας μέσω διαδικτύου είναι :

·         Googlebombs, είναι όταν ενώ ψάχνεις για κάτι άσχετο, για παράδειγμα μία συνταγή, να σου βγάζει άρθρα για υποψηφίους. Κάτι τέτοιο έγινε στην Αμερική το 2006, όταν στην αναζήτηση της φράσης “miserablefailure”, δηλαδή τραγική αποτυχία εμφανιζόταν το όνομα του GeorgeBush.

·         Twitterbombs, είναι όταν στέλνονται αυτόματα μηνύματα σε επιλεγμένους ανθρώπους για ένα συγκεκριμένο θέμα. Τα άτομα που θα σταλούν επιλέγονται από το αν είχαν συζητήσει τις τελευταίες ώρες πολιτικά θέματα.

·         Adsbombs, είναι όταν ψάξεις το όνομα ενός υποψηφίου, μετά εμφανίζονται διαφημίσεις με τον υποψήφιο. Αυτές οι διαφημίσεις είναι χορηγούμενες από τους υποψηφίους.

·         Προσβλητικές φωτογραφίες και βίντεο ενός υποψηφίου, που εμφανίζονται συνήθως από τους αντιπάλους σε προεκλογικές περιόδους.

Όσο χρήσιμα μπορούν να φανούν το διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα σε έναν υποψήφιο, επιτρέποντας του να δημοσιοποιήσει τις απόψεις του, το έργο του και το όραμα του, τόσο παράλληλα καταστροφική μπορεί να αποβεί η έκθεση του χωρίς έλεγχο. Στο χέρι των πολιτών είναι να έχουν κριτική άποψη ώστε να καταλαβαίνουν πότε μία είδηση είναι αληθινή και πότε όχι.

Αγγέλα Δημητροπούλου

 

 

* Ο όρος Web 2.0 (Ιστός 2.0), χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη νέα γενιά του Παγκόσμιου Ιστού η οποία βασίζεται στην όλο και μεγαλύτερη δυνατότητα των χρηστών του Διαδικτύου να μοιράζονται πληροφορίες και να συνεργάζονται online. Αυτή η νέα γενιά είναι μια δυναμική διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία μπορούν να αλληλοεπιδρούν χρήστες χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις σε θέματα υπολογιστών και δικτύων.

 

ΒιβλιογραφικέςΑναφορές

Do party candidatesengaged in Social Media get more votes than colleagues who do not?

Social media and political participation: are Facebook, Twitter and YouTube democratizing our political systems?R Effing, J Van Hillegersberg, T Huibers,  International conference, 2011 – Springer

The power of prediction withsocial media, Harald Schoen, Daniel Gayo-Avello, Panagiotis Takis Metaxas, Eni Mustafaraj, Markus Strohmaier, Peter Gloor

 

email