Ημ/νια δημοσίευσης: Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013

Εκλογές στη μετά Τσάβες εποχή

 

Οι πρωταγωνιστές στη μάχη για τον επόμενο Πρόεδρο της Βενεζουέλας 

Για τις 14 Απριλίου έχουν προγραμματισθεί οι Προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα, μετά τον θάνατο του Ούγκο Τσάβες στις 5 Μαρτίου. 

Στην κούρσα για την εκλογή του νέου προέδρου της χώρας βρίσκονται ο διάδοχος του Τσάβες, Νίκολας Μαντούρο και ο υποψήφιος της Κεντροδεξιάς και πρώην αντίπαλος του Κομαντάντε Τσάβες, ο νεαρός δικηγόρος Ενρίκε Καπρίλες. 

Ο Ούγο Ραφαέλ Τσάβες Φρίας ήταν ο 52ος πρόεδρος της Βενεζουέλας ή επίσημα της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, ονομασία που απέκτησε το κράτος το 1999 προς τιμήν του Σιμόν Μπολιβάρ, του Ελευθερωτή όπως τον αποκαλούν στην Λατινική Αμερική. Η πολιτική ιδεολογία του Τσάβες ήταν ένα συνονθύλευμα του "Μπολιβαριανισμού" και της ιδεολογίας που ο ίδιος αποκαλούσε "Σοσιαλισμός για τον 21ο αιώνα". Στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, στις 7 Οκτωβρίου 2012, ο Ούγκο Τσάβες επανεξελέγη για 4η συνεχή θητεία, με ποσοστό 55,25% με το Ενωτικό Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας, έναντι του 44,13% του κύριου αντιπάλου του κεντροδεξιού Ενρίκε Καπρίλες με το συνδυασμό Πρώτα η Δικαιοσύνη. 

Η παραμονή του Τσάβες στον προεδρικό θώκο της Βενεζουέλας σηματοδοτήθηκε από μια σειρά σημαντικών μέτρων για τη χώρα, όπως η κρατικοποίηση  οργανισμών στρατηγικής σημασίας, με τα έσοδα των οποίων αύξησε τις κυβερνητικές δαπάνες στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης, η μείωση του ποσοστού του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχιας, ενώ προώθησε και ένα νέο Σύνταγμα. Επίσης, με την πολιτική του στρατηγική, ο Τσάβες, κατάφερε να απομακρύνει τη χώρα του από τη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ και συνεργάστηκε στενά με τις κυβερνήσεις της Κίνας, της Κούβας και της Ρωσίας. Η διακυβέρνηση βέβαια του Κομαντάντε συνδέθηκε και με μια σειρά κατασταλτικών μέτρων, όπως ο περιορισμός της ελευθερίας του Τύπου, η εκτεταμένη διαφθορά στον κρατικό μηχανισμό και η χειραγώγηση της Δικαιοσύνης. 

Φαίνεται, όμως, πως η σοσιαλιστική κληρονομιά του Τσάβες θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη των συμπατριωτών του. Δεκάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους και με γκράφιτι ζωγράφισαν σε τοίχους το πρόσωπο του Τσάβες, αλλά και διάφορα συνθήματα όπως Viva Presidente Chavez (Ζήτω ο Πρόεδρος Τσάβες). Στη Βενεζουέλα υπάρχουν οργανωμένες ομάδες που κάνουν γκράφιτι. Πρόκειται για έναν φθηνό και άμεσο τρόπο ώστε τα λαϊκά στρώματα, που αποτελούν μεγάλη μερίδα του πληθυσμού της Βενεζουέλας, να εκφράσουν τις απόψεις τους, να τοποθετηθούν πολιτικά, να κρατήσουν τον Κομαντάντε ζωντανό στη μνήμη τους και να δείξουν τη συμπαράστασή τους στο διάδοχο του Τσάβες, τον Νίκολας Μαντούρο, ο οποίος θα αναμετρηθεί με τον υποψήφιο Ενρίκε Καπρίλες.

Στην ανατολική πλευρά του Καράκας, γνωστό προπύργιο της αντιπολίτευσης, ξεκίνησαν οι εορτασμοί όταν ο Καπρίλες έθεσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία της χώρας. Ο νεαρός Καπρίλες φαίνεται πως έχει κερδίσει αυτούς που επιθυμούν μια ανανέωση στο πολιτικό σκηνικό, ενώ ο ίδιος κατηγόρησε το Μαντούρο ότι εκμεταλλεύεται το θάνατο του Τσάβες για πολιτικό κέρδος. Γεννημένος το 1972 από γονείς επιχειρηματίες, πατέρα λατινοαμερικάνο και με ρίζες ευρωπαϊκές από τη μητέρα του, ο κεντροδεξιός Ενρίκε Καπρίλες Ραντόσκι, ανατράφηκε με τις αρχές της Καθολικής Εκκλησίας, σπούδασε νομικά και διετέλεσε δήμαρχος του δήμου Μπαρούτα του Καράκας, ενώ το 2008 εξελέγη κυβερνήτης της επαρχίας Μιράντα. Κύριο θέμα της προεκλογικής του ατζέντας είναι η εκπαίδευση, ενώ η προώθηση των εξαγωγών και οι επενδύσεις στον αγροτικό τομέα, είναι μερικά από τα πρώτα θέματα στις προεκλογικές δεσμεύσεις του. 

Η Βενεζουέλα, μια χώρα με σοσιαλιστική κληρονομιά, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι της ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας σε μεγάλες παραγκουπόλεις, με μεγάλα αποθέματα πετρελαίου αλλά και σημαντικές ποσότητες ορυκτών βωξίτη και χρυσού, μια χώρα απαράμιλλης ομορφιάς, η οποία εκτείνεται από τις χιονισμένες κορυφές των Άνδεων στα δυτικά, μέσα από τη ζούγκλα του Αμαζονίου στα νότια και τις παρθένες παραλίες στα βόρεια, αναμένεται πως θα έχει μια σημαντική εκλογική αναμέτρηση στην πολιτική ιστορία της. Μένει πλέον να διαπιστώσουμε αν ο επόμενος πρόεδρος, στις εκλογές της 14ης Απριλίου, θα είναι συνεχιστής της πολιτικής ιδεολογίας του Τσάβες ή αν θα επιχειρήσει να απαγκιστρώσει τη χώρα από τις σοσιαλιστικές καταβολές της και να την οδηγήσει σε πιο «νεοφιλελεύθερους προορισμούς».

Της Παναγιώτας Χατζημιχαηλίδου 

email