Ημ/νια δημοσίευσης: Δευτέρα, 01 Απριλίου 2013

Η πτώση του Ολάντ, η επάνοδος Σαρκοζί και η εδραίωση της Λεπέν

 

"Aναποτελεσματικός" και "κακός Πρόεδρος" ο  Ολάντ σε τελευταία δημοσκόπηση

 

Σύμφωνα με τη γαλλική LeMonde, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θεωρείται κακός Πρόεδρος για τη πλειοψηφία των Γάλλων πολιτών. Επίσης, όπως επισημαίνει ο Guardian, παρόλη την αισιοδοξία του τελικά δεν φαίνεται να είναι και τόσο αποτελεσματικός, καθώς  ο στόχος για τον περιορισμό του δημόσιου χρέους στο 3% του ΑΕΠ έχει εγκαταλειφθεί, η δημοσιονομική πίεση έχει φτάσει σε πρωτοφανή ύψη και περισσότερες περικοπές πρέπει να γίνουν στις δημόσιες δαπάνες μετά και ναυάγιο του σχεδίου υπερφορολόγησης (75%) των υψηλών εισοδημάτων, το οποίο απερρίφθη για νομικούς λόγους .

 Πιο συγκεκριμένα,  το 51% των Γάλλων τον θεωρεί «κακό» και μόνο το 22% θεωρεί ότι είναι "καλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας". Επίσης, το 63% των ανώτερων υπαλλήλων σχολιάζει αρνητικά τον Πρόεδρο, το 59% των αυτοαπασχολούμενων και το 55% των συνταξιούχων. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από το Ινστιτούτο CSA στις 26 και 27 Μαρτίου σε δείγμα 961 ανθρώπων ηλικίας 18 ετών και άνω, οι οποίοι διαμένουν στη Γαλλία, για το τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.
 
Από την άλλη, ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, έχει λάβει πλεονέκτημα των εσωτερικών διαμαχών στο εσωτερικό του κόμματός του, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ως ο μόνος πιθανός υποψήφιος για την επόμενη προεδρική εκλογή το 2017, παρά το πλήγμα που δέχθηκε με τη δικαστική έρευνα για τα οικονομικά της προεκλογικής του καμπάνιας το 2007.
 Αντίστοιχα σκάνδαλα όμως πλήττουν και την αριστερά. Ο  Υπουργός αρμόδιος για τον προϋπολογισμό Ζερόμ Καχουζάκ αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά τις κατηγορίες ότι έχει παράνομα στην κατοχή του τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία και στη Σιγκαπούρη και φέρεται να έχει κρύψει τα χρήματα από τις γαλλικές φορολογικές αρχές.
Το Σοσιαλιστικό κόμμα έχει υποστεί ζημιά και ο πρόεδρος έχει αποδυναμωθεί. Υπάρχουν  ολοένα και περισσότερες επικρίσεις, ακόμα και στο Μέγαρο των Ηλυσίων, για αναποφασιστικότητα του Ολάντ και την τάση του να ακούει τους πάντες χωρίς να μιλάει  με στόχο να εξευμενίσει όλες τις πλευρές, αντί να επιβάλει μια στρατηγική.
Σύμφωνα  με τον Guardian , η αδύναμη και διχασμένη πλειοψηφία, η έλλειψη πραγματικού ηγέτη στο κόμμα της αντιπολίτευσης, τα σκάνδαλα που χτυπούν τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ σε μια περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, ενισχύουν την αρχηγό του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν.
 

Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ

email