Ημ/νια δημοσίευσης: Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013

Νέες πολιτικές συμμαχίες στην Αλβανία

Το Σοσιαλιστικό Κίνημα της Ένταξης , ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος της κυβέρνησης συνασπισμού της Αλβανίας, αναμένεται να άρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση και να ενώσει δυνάμεις με την Σοσιαλιστική αντιπολίτευση στις προσεχείς εκλογές.

 
Ο αρχηγός του ΣΚΕ, Ilir Meta, συνάντησε τον πρωθυπουργό Sali Berisha την Δευτέρα καθώς το κόμμα του ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την κυβέρνηση καθώς έχει ήδη προβεί σε συμφωνία με την αντιπολίτευση, σύμφωνα με τα αλβανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η θέση του ΣΚΕ θα ξεκαθαριστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, όταν θα συγκληθεί η εθνική συνέλευση του κόμματος.
 
Από την ίδρυσή του το 2004, το κόμμα έχει καταφέρει να είναι η 3η δύναμη στην πολιτική ζωή της Αλβανίας, έπειτα από τους αντιπολιτευόμενους Σοσιαλιστές και τους κυβερνητικούς Δημοκράτες, παίζοντας αποφασιστικό ρόλο στην διαμόρφωση των μετεκλογικών αποτελεσμάτων σε τουλάχιστον τρεις εκλογικές διαδικασίες.
Έχοντας προκύψει από απόσχιση ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το ΣΚΕ διαδραμάτισε  καθοριστικό ρόλο στην ήττα των Σοσιαλιστών στις γενικές εκλογές του Ιουνίου 2005, που οδήγησε και στην παραίτηση του επί χρόνια αρχηγού τους Fatos Nano.
 
Σε συνεργασία με τον νέο Σοσιαλιστή ηγέτη, Edi Rama, το ΣΚΕ βοήθησε την αριστερά να αποκτήσει τον έλεγχο στην πλειοψηφία των πόλεων-κλειδιά στις τοπικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2007. Είχε επίσης σημαντικό ρόλο στην επανεκλογή του Edi Rama ως δημάρχου Τιράνων για 3η θητεία.
Αλλά το 2008, ο Rama ήρθε σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό Sali Berisha σχετικά με αλλαγές στον εκλογικό νόμο, 
οι οποίες αλλαγές κάνουν πιο δύσκολο για τα μικρά κόμματα να κερδίσουν θέσεις στο κοινοβούλιο.
 
Ο στόχος του Rama ήταν να συρρικνώσει την πολιτική επιρροή του ΣΚΕ του οποίου οι πολιτικές φιλοδοξίες γίνονται ολοένα και πιο δύσκολο να «διαχειριστούν».
 
Η εν λόγω συμφωνία εξόργισε τον Meta του οποίου το κόμμα βοήθησε τον Rama να εξασφαλίσει την επανεκλογή του ως ηγέτης των Σοσιαλιστών μόλις ένα χρόνο πριν. Παρά τις προσπάθειες που έγιναν για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο αρχηγών, τα δύο κόμματα κατέβηκαν αυτόνομα στις βουλευτικές εκλογές του 2009.
 
Με μόλις 4 στους 140 εκλεγμένους βουλευτές στο Κοινοβούλιο, το ΣΚΕ έγινε ο «βασιλιάς» της νέας κυβέρνησης, καθώς υποστήριξε την κεντροδεξιά κυβέρνηση υπό τον Sali Berisha.
 
Η κίνηση του Meta επέσυρε κατηγορίες προδοσίας από την αριστερά. Αλλά κατάφερε να εξασφαλίσει στο κόμμα του 3 υπουργεία – κλειδιά, την θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού και το δικαίωμα διορισμού του 20% της δημόσιας διοίκησης.
Ωστόσο, παρά τις έντονες διαφωνίες μεταξύ Rama και Meta τα τελευταία 3 χρόνια, οι δύο αριστεροί αρχηγοί κατάφεραν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.
 

Πηγή: BalkansInsight

email