Ημ/νια δημοσίευσης: Τρίτη, 09 Απριλίου 2013

ΗΠΑ: Οι ενδιάμεσες εκλογές «ευνοούν» τη συνεργασία δημοκρατικών - ρεπουμπλικανών

 

Η ισορροπία των δυνάμεων μεταξύ Γερουσίας και Λευκού Οίκου, όπως όλα δείχνουν θα διατηρηθεί και μετά τις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές του επόμενου έτους.
 
Με τους Ρεπουμπλικανούς να πλειοψηφούν στη Γερουσία και τους δημοκρατικούς να εκλέγουν Πρόεδρο για δεύτερη τετραετία, οι ελπίδες για εύρεση σημείου επαφής μεταξύ των δύο κομμάτων είναι περισσότερες από ποτέ.
 
Η προεκλογική εκστρατεία του 2014 έχει ήδη ξεκινήσει κι οι δημοκρατικοί ρίχνουν στη μάχη το δυνατότερό τους χαρτί, τον Ομπάμα, για να κατακτήσουν τις πολυπόθητες 17 έδρες. Παρά τις προσπάθειες του Προέδρου, οι 17 έδρες δεν αποτελούν ρεαλιστικό σενάριο για τους δημοκρατικούς, η κατάσταση όμως για τους ρεπουπλικανούς είναι εξίσου δύσκολη.
 
Οι προσδοκίες για ξεκάθαρη πλειοψηφία είναι ιδιαίτερα μικρές κάτι που αυξάνει τις ευκαιρίες για διμερείς συμφωνίες σε θέματα όπως το μεταναστευτικό, η οπλοκατοχή κι η μείωση του ελλείμματος.
Κι ενώ ο Ρεπουμπλικανός εκπρόσωπος της Γερουσίας Έρικ Κάντορ δηλώνει αποφασισμένος για την ανάκτηση της πλειοψηφίας, ο Ομπάμα είναι διατεθειμένος να κάνει όλες τις δυνατές προσπάθειες για να επιτευχθεί συνεργασία.
 
Το 2006, τα δημοκρατικά όπλα για τη Γερουσία ήταν η διακυβέρνηση Μπους, ο πόλεμος στο Ιράκ κι διαχείριση των συνεπειών του τυφώνα Κατρίνα, σε αντίθεση με του ρεπουμπλικανούς που το 2010 έδωσαν έμφαση στην αναιμική οικονομία.
 
Παραδοσιακά οι ψηφοφόροι συνηθίζουν να κατηγορούν τους αξιωματούχους για τα δεινά τους, οπότε αναμένεται να εκφραστεί μια αντίθεση προς του δημοκρατικούς που κατέχουν την Προεδρία, παρά τους ισχυρισμούς του δημοκρατικού στρατοπέδου πως μια αλλαγή της μέχρι τώρα εκλογικής στάσης είναι εφικτή.
 

Πηγή: The New York Times

email