Ημ/νια δημοσίευσης: Τρίτη, 23 Απριλίου 2013

Αμερικανικά μετεκλογικά παιχνίδια στη Βενεζουέλα

 

Η διαφορά του 1,8% που έδωσε τη νίκη στον εκλεκτό του Hugo Chavez, Nicolas Maduro, δίνει την ευκαιρία στην αμερικανική κυβέρνηση να αγκαλιάσει τον αντικυβερνητικό συνασπισμό αρνούμενη να αποδεχτεί τα εκλογικά αποτελέσματα και προσπαθώντας να απονομιμοποιήσουν την κυβερνητική εντολή που δόθηκε στον Maduro.

Δεδομένης της μικρής αλλά καθοριστικής νίκης, οι κυβερνήσεις στην Λατινική Αμερική αναγνώρισαν τον Maduro ως το νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας. Η Ένωση των Κρατών της Νότιας Αμερικής  (UNASUR) όπως και ο περιφερειακός οργανισμός εμπορίου  (Mercosur) υποστήριξαν το αποτέλεσμα. Στην Ευρώπη, η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία επίσης αναγνώρισαν τον  Maduro ως Πρόεδρο.

Αντίθετα, οι ΗΠΑ ζήτησαν επανακαταμέτρηση όλων των ψήφων κάνοντας  έτσι σαφή την  στήριξή τους στο πρόσωπο του ηγέτη της αντιπολίτευσης Capriles. Οι μετεκλογικές δηλώσεις του Kerry –Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ- εκφράζουν αμφιβολίες για την βιωσιμότητα της κυβέρνησης αυτής στην περίπτωση που έχουν υπάρξει «ανωμαλίες» κατά την εκλογική διαδικασία και θεωρούνται  δηλωτικές της πρόθεσης των ΗΠΑ να μην αναγνωρίσουν τον Maduro ως Πρόεδρο. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε δώσει δείγματα για την στάση που θα κρατούσε αναφορικά με το ζήτημα των εκλογών με εκπρόσωπο να δηλώνει ότι θα ήταν «δύσκολο να διεξαχθούν ανοιχτές, ελεύθερες και διαφανείς εκλογές» στη Βενεζουέλα.

Χωρίς να υπάρχει σαφής βάση για την αμφισβήτηση των εκλογικών αποτελεσμάτων, αναλυτές διαβλέπουν μία  νέα προσπάθεια υπονόμευσης αριστερών κυβερνήσεων στην Λατινική Αμερική, όπως είχε γίνει παλαιότερα στην Παραγουάη και την Ονδούρα με τον πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Lula να έχει καταδικάσει αυτή την αμερικανική πρακτική.

Σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση του εκλογικού αποτελέσματος στη Βενεζουέλα, ο εκλογικός νόμος προβλέπει ότι το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο ελέγχει το 54% του συνόλου των ψήφων, μέσω του ελέγχου των ηλεκτρονικών ψήφων. Ο έλεγχος αυτός ονομάζεται «Έλεγχος των Πολιτών» με εκπροσώπους όλων των κομμάτων , όπως και από εκπροσώπους των πολιτών, να παρακολουθούν την διαδικασία  σε κάθε εκλογικό τμήμα.  Επίσης η πρόσφατη εκλογική διαδικασία παρακολουθήθηκε από 150 αντιπροσωπείες διεθνών ιδρυμάτων και οργανισμών, οι οποίοι δεν έκαναν καμία νύξη για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Αναμφίβολα, η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει την αντιπολίτευση επιχειρώντας να θέσει την χώρα σε διεθνή απομόνωση, προσπάθεια που είχε αποτύχει ενόσω ο Chavez  ήταν στην εξουσία. Το εκλογικό αποτέλεσμα δίνει την ευκαιρία στην αμερικανική κυβέρνηση να θέσει το σχέδιο εκ νέου σε λειτουργία, υπονομεύοντας όμως έτσι τη δημοκρατία στην Βενεζουέλα και χωρίς να βελτιώνονται οι διμερείς σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

 

Lee Brown huffingtonpost Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο

 
email