Ημ/νια δημοσίευσης: Κυριακή, 05 Μαΐου 2013

Παρακολουθώντας τις Βουλγαρικές Εκλογές

Η τάση παραβίασης των δημοκρατικών πρακτικών στην εκλογική διαδικασία στην Βουλγαρία είναι γεγονός. Αυτό είναι το συμπέρασμα μίας κοινής αποστολής του Institute for Social Integration και του Foundation for European Progressive Studies, που κατέγραψε την εκλογική διαδικασία τον Ιούνιο – Νοέμβριο του 2011. Στόχος της έρευνας ήταν να συμβάλλει στην πρόληψη της εκλογικής νοθείας και να αυξήσει τη συμμετοχή των πολιτών.


Στα ευρήματά τους καταγράφουν ότι η ποιότητα της εκλογικής νομοθεσίας έχει χειροτερεύσει και αναφέρει ότι οι προεκλογικές πρακτικές ήταν άδικες, χειραγωγούμενες και άνισες. Σε αντίθεση με τις συνήθεις δημοκρατικές πρακτικές, η προεκλογική εκστρατεία, οι εκλογικές ημέρες και τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν από οικονομικά, επιχειρηματικά και εγκληματικά συμφέροντα.


Ο πρόσφατος εκλογικός νόμος που υιοθετήθηκε λίγους μήνες πριν τις εκλογές και περιείχε αναθεωρήσεις στον ρυθμιστικό τομέα των εκλογών αναλύθηκε από την ομάδα η οποία κατέληξε ότι χρειάζονται κι άλλες ρυθμιστικές παρεμβάσεις. Χαρακτηριστικά, ορισμένα τμήματα του νόμου θεωρήθηκαν αντισυνταγματικά και σχολιάστηκαν ως ένα βήμα πίσω στην διαδικασία εκδημοκρατισμού της τοπικής κυβέρνησης και μειώνουν την δημοκρατική νομιμοποίηση των δημοτικών αρχών.


Η ομάδα που παρακολούθησε τα ΜΜΕ κατέγραψε την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος σε ορισμένα από τα πιο δημοφιλή μέσα της Βουλγαρίας και την δημιουργία επικοινωνιακών κολοσσών ως ύποπτες ενώ θέτουν αφενός ερωτηματικά για την αντικειμενικότητα της 4ης Εξουσίας. Καταγράφηκε επίσης μία σαφής τάση να υφίστανται “επεξεργασία” οι πολιτικές ειδήσεις.


Επίσης, κατά την περίοδο που έλαβε χώρα η έρευνα, καταγράφηκαν περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας και καταστροφής περιουσίας σε κτίρια που άνηκαν στα κόμματα. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται βομβιστικές επιθέσεις και εμπρησμοί.


Aυτές οι πράξεις είναι δείγμα μίας υπανάπτυκτης πολιτικά κοινωνίας.


Επίσης, παρατηρείται προνομιακή μεταχείριση από τα ΜΜΕ συγκεκριμένων υποψηφίων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μέσα σε μία μέρα, το όνομα του πρώην πρωθυπουργού Boyko Borissov αναφέρθηκε 1164 φορές εγγράφως και 63 φορές σε ζώνες υψηλής τηλεθέασης ενώ το όνομα του αρχηγού της αντιπολίτευσης Sergei Stanishev 297 φορές εγγράφως και 10 στην ίδια τηλεοπτική ζώνη.

Πηγή: ENOP Quarterly

email