Ημ/νια δημοσίευσης: Δευτέρα, 13 Μαΐου 2013

Το Πακιστάν μετά τις Εκλογές

Προσπάθεια για νίκη της Δημοκρατίας και ενεργός ο ρόλος των νέων, το πρώτο αποτέλεσμα των πακιστανικών εκλογών.

 

Σύμφωνα με τον Guardian, ο ηγέτης του πακιστανικού κόμματος PTI κατέστησε σαφές ότι απέτυχε να εκπληρώσει τις προσδοκίες των οπαδών του, ενώ επέκρινε τη διαδικασία των εκλογών, επικαλούμενος νοθεία. Αφού συνεχάρη ολόκληρο το πακιστανικό έθνος για τη συμμετοχή του στις εκλογές, δήλωσε ότι το κόμμα του θα είναι παρόν, αφού οι 30 έδρες που κατάφερε να κερδίσει είναι μεγάλη επιτυχία για ένα κόμμα που έως τώρα είχε κερδίσει μόλις μια έδρα.
Ο Khan έχει πιστωθεί το γεγονός ότι παρακίνησε πολλούς νέους ψηφοφόρους να ασκήσουν τα εκλογικό τους δικαίωμα ενώ παράλληλα κατάφερε να γίνει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο, μετά την πτώση του Πακιστανικού Λαϊκού Κόμματος (PPP).
Ωστόσο, οι προσδοκίες ήταν υψηλότερες μεταξύ των υποστηρικτών του, ιδιαίτερα όταν τα κανάλια ειδήσεων ανέβαζαν τις πιθανότητες να κερδίσει αρκετές έδρες για να κρατήσει την ισορροπία δυνάμεων στο κοινοβούλιο.

Επιδεινώνοντας το αίσθημα της απογοήτευσης για την αποτυχία αυτή ήταν η είδηση ότι ο ίδιος δεν είχε εκλεγεί στη Λαχόρη, πρωτεύουσα της επαρχίας Πουντζάμπ.

Ο νικητής υποψήφιος του κόμματος PML-N, Sardar Ayaz Sadiq, δήλωσε ότι ο αντίπαλός του είχε κάνει το λάθος να μεταφράσει τη φήμη και την αναγνώριση του ως γνωστός αθλητής σε ικανότητα εκλογής του στο κοινοβούλιο. «Οι άνθρωποι μπορεί να τον θαυμάζουν και να τον λατρεύουν ως ήρωα του κρίκετ, αλλά όταν πηγαίνουν στην κάλπη σκέφτονται για πρακτικά ζητήματα, όπως ποιο κόμμα θα προσφέρει θέσεις εργασίας», υποστήριξε.

Από την άλλη, ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ φαίνεται ότι θα επιστρέψει στην εξουσία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αφού ο ίδιος και οι συνάδελφοί του αντιμετωπίζουν την σκληρή πρόκληση της αντιμετώπισης οικονομικών δεινών του Πακιστάν, όπως τα ενεργειακά προβλήματα και η βία.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Deutsche Welle , ο Σαρίφ αντιμετωπίζει μια σκληρή πρόκληση από τον Khan, ο οποίος συγκέντρωσε την υποστήριξη από τους νέους του Πακιστάν. Ο ίδιος παραδέχθηκε την ήττα την Κυριακή, αλλά γιόρτασε το υψηλό ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων, κυρίως των νέων.
Ο Σαρίφ υποσχέθηκε την Κυριακή ότι το PML-N θα σέβεται τις εντολές των άλλων κομμάτων, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, ενώ χρειάζεται περισσότερο από το ήμισυ των 272 εδρών, προκειμένου να εξασφαλίσει μια απλή πλειοψηφία.

Παρόλα αυτά, η νέα κυβέρνηση αντιμετωπίζει ένα δύσκολο έργο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του Πακιστάν. Η χώρα πάσχει από μια ενεργειακή κρίση εξαιτίας της οποίας ορισμένες περιφέρειες παραμένουν χωρίς ρεύμα μέχρι και 18 ώρες την ημέρα.

Τα δημόσια οικονομικά, άλλωστε, έχουν αφαιρεθεί κάτω από την ανάγκη για την παροχή ενεργειακών επιδοτήσεων σε μη δημόσιες επιχειρήσεις.

Εκτός από τα οικονομικά προβλήματα, η χώρα μαστίζεται από πυροβολισμούς και βομβιστικές επιθέσεις από τους Ταλιμπάν. Οι μαχητές χρησιμοποιούν βία κατά τους τελευταίους μήνες για να προσπαθήσουν να υπονομεύσουν την εκλογική διαδικασία, επειδή πιστεύουν ότι η δημοκρατία στο Πακιστάν έρχεται σε αντίθεση με τους νόμους του Ισλάμ. Τέτοιες επιθέσεις συνεχίστηκαν ακόμη και την ημέρα των εκλογών, με στόχο τους εργαζόμενους και τους ψηφοφόρους των κομμάτων.

Παρά τις επιθέσεις και την προεκλογική βία, οι Πακιστανοί δήλωσαν παρόντες στη μεταβατική διαδικασία της χώρας τους. Η προσέλευση στις κάλπες εκτιμήθηκε στο 60%, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά που σημειώθηκαν ποτέ.

email