Ημ/νια δημοσίευσης: Δευτέρα, 20 Μαΐου 2013

Η διαφθορά «νίκησε»

Οι New York Times διαπιστώνουν ότι κυριάρχησε η διαφθορά στις Βουλγαρικές εκλογές.

Τα τελικά αποτελέσματα δεν ήταν αναμενόμενα στη Βουλγαρία, ωστόσο φάνηκε ότι οι ελπίδες για αλλαγή ήταν τόσο χαμηλή ώστε μόνο οι οπαδοί του σκληρού πυρήνα των κομμάτων προσήλθαν στις κάλπες, παραδίδοντας έτσι εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε μέλη της απελθούσας.

Ο κ. Μπορίσοφ και η κυβέρνησή του παραιτήθηκε το Φεβρουάριο, μετά από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων 15 χρόνων, με αιτήματα όπως βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, πιο αντιπροσωπευτική κυβέρνηση, και τέλος στη διαφθορά και την ανικανότητα της κυβέρνησης. Τότε φαινόταν κοντά το πολιτικό τέλος του κ. Μπορίσοφ, ωστόσο η επιστροφή στο Πρωθυπουργικό γραφείο φαίνεται πιθανότερη.

Ωστόσο, ορισμένα κόμματα έχουν δηλώσει ότι δεν θα ενταχθούν σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση Μπορίσοφ, αφού κανένα από τους δυο πιθανούς κυβερνητικούς εταίρους  - το ακροδεξιό κόμμα Ataka και το Τουρκικό Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών -  δεν θα μπορούσαν να συνεργασθούν.

Μερικοί Βούλγαροι συνέδεσαν την αποχή των ψηφοφόρων από την εκλογική διαδικασία με την αποτυχία των διαδηλώσεων για την επίτευξη μιας πραγματικής αλλαγής. Ενώ οι διαμαρτυρίες αποτελούσαν μια διέξοδο για την κοινή γνώμη να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της, ο 27χρονος ηθοποιός Blagoy Boychev, δήλωσε  ότι «οι διαδηλωτές ανέμεναν κάποιες μεγαλεπήβολες και διαρθρωτικές αλλαγές που όμως δεν πραγματοποιήθηκαν", συνεπώς η απογοήτευση ήταν επόμενο να αυξηθεί.

Οι κατηγορίες για διαφθορά ξεκίνησαν ακριβώς πριν από την ψηφοφορία, με την ανακοίνωση ότι 350.000 παράνομα ψηφοδέλτια είχαν βρεθεί σε ένα τυπογραφείο που ανήκει σε δημοτικό σύμβουλο από το κόμμα του κ. Μπορίσοφ, Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας, ή GERB. Η εισαγγελία δήλωσε ότι τα ψηφοδέλτια ήταν έτοιμα για διανομή σε θέσεις εκλογών, αλλά ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης αμφισβήτησαν αυτόν τον ισχυρισμό.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει. Από την άλλη, ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Σεργκέι Στανίσεφ, υποστήριξε ότι τα παράνομα ψηφοδέλτια είναι μια τεράστια απάτη «μοναδική σε μέγεθος και αλαζονεία." Σε μια συνέντευξη Τύπου, ο κ. Στανίσεφ δήλωσε, ότι η κυβέρνηση του κ. Borisov, ενός πρώην πυροσβέστη, πρωταθλητή καράτε και κατόχου μιας ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας, "μας έχει επιστρέψει στον 19ο αιώνα."

Ο Πρόεδρος Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, ο οποίος προέρχεται επίσης από το GERB, δήλωσε, ότι οι αρχές θα πρέπει να ολοκληρώσουν την έρευνά τους πριν εξαχθούν συμπεράσματα. "Αναφέρομαι με εμπιστοσύνη στις ενέργειες των οργάνων και υποστηρίζω τις προσπάθειές τους», είπε.

Παρόλα αυτά, φαινόμενα εκλογικής απάτης δεν είναι ασυνήθιστα στη Βουλγαρία,  δεδομένου ότι απ’ όταν προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπήρξε ιδιαίτερα επικριτική για την αδυναμία να εξαλείψει φαινόμενα διαφθοράς στο δικαστικό σύστημα και γενικότερης εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ

email