Ημ/νια δημοσίευσης: Τρίτη, 21 Μαΐου 2013

Αλβανικές εκλογές: Αναζητώντας τη διαφάνεια

Κρίσιμες οι επερχόμενες εκλογές για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας

Σύμφωνα με το ESI (European Stability Initiative), σε μερικές εβδομάδες από τώρα, στις 23 Ιουνίου, η Αλβανία θα προσέλθει στις κάλπες προκειμένου να εκλέξει την όγδοη σε σειρά Βουλή, από το 1990. Ωστόσο, εξαιτίας των ανωμαλιών και της έντονης πόλωσης, προβλέπεται ότι αυτές οι εκλογές θα είναι μια πρόκληση τόσο για το πολιτικό σύστημα όσο και για την ίδια την Δημοκρατία.

Υπάρχουν δε, πολλά ανησυχητικά στοιχεία προηγούμενων ετών, όπως του ’91 του ’96 του 2001 και του 2009. Πιο συγκεκριμένα, στις εκλογές του 2009 η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη, με αποτέλεσμα περίπου 10.000 ψήφοι και 3 έδρες στο κοινοβούλιο να χωρίζουν το πρώτο από το δεύτερο μεγαλύτερο σε πλειοψηφία κόμμα, του Σαλί Μπερίσα «Δημοκρατικό Κόμμα» και του Έντι Ράμα «Σοσιαλιστικό Κόμμα» αντίστοιχα. Από την άλλη, το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του 2011 στα Τίρανα, στις οποίες έχασε ο Ράμα, κρίθηκε επίσης σε ελάχιστες ψήφους διαφορά, μόλις 81.

Τα συμπεράσματα των εκλογών του 2009 καθώς και η κριτική, ανεδείχθησαν στην τελική έκθεση του ODIHR, σύμφωνα με το οποίο η καταμέτρηση των ψήφων στην Αλβανία ήταν από κακή έως κάκιστη, σε 22 απ’ τα 66 εκλογικά κέντρα. Παρόλα αυτά, η ίδια σημείωση αναφέρει ότι δεν υπήρξαν αποδείξεις και σαφή στοιχεία παράτυπης καταμέτρησης των ψήφων και παραποίησης των αποτελεσμάτων. Το Δημοκρατικό Κόμμα ισχυρίσθηκε ότι νίκησε ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα αντέδρασε έντονα. Όταν μάλιστα τα αιτήματά του απερρίφθησαν, τότε έφερνε συνεχή εμπόδια στην νέα Βουλή, με αποτέλεσμα η χώρα να παραλύσει και η Αλβανία να χάσει πολλά χρόνια προόδου.

Η παρατήρηση των εκλογών είναι μια δύσκολη υπόθεση. Ακόμα και μικρές παρατυπίες μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο. Το 2009 η Αλβανία αιτήθηκε να γίνει μέλος της Ε.Ε.. το 2010 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το αίτημά της αφήνοντάς το αργότερα για επανεξέταση ενώ αρνήθηκε να της προσδώσει το καθεστώς της υπό ένταξη χώρας. Μέχρι σήμερα, η Αλβανία δεν έχει αναγνωρισθεί ως επίσημα υποψήφια προς ένταξη, σε αντίθεση με το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και τα Σκόπια.
Με βάση τα παραπάνω, τα ευρωπαϊκά ινστιτούτα επεσήμαναν, ότι οι εκλογές του 2013 θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες για το μέλλον της Αλβανίας.

email