Ημ/νια δημοσίευσης: Πέμπτη, 30 Μαΐου 2013

Πολιτικό αδιέξοδο και προώρες εκλογές στη Μολδαβία

Για να αποτραπούν πρόωρες εκλογές οι οποίες δύναται να τερματίσουν την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας με την εμφάνιση κομμουνιστών στο πολιτικό πηδάλιο της Μολδαβίας, οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις της χώρας πρέπει να βρουν κοινό πολιτικό έδαφος, ανέφεραν αναλυτές και αξιωματούχοι στουςSETimes.

Οι πολιτικές μάχες της Μολδαβίας έχουν φέρει την προοπτική πρόωρων εκλογών, ωστόσο αναλυτές προειδοποιούν ότι το σενάριο αυτό δεν πρόκειται να βοηθήσει.

"Οι πρόωρες εκλογές θα είναι καταστροφικές για τη Μολδαβία στο σημείο αυτό", δήλωσε ο Νταν Ντουνγκατσίου, διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων της Ρουμανικής Ακαδημίας, στους SETimes.

"Οι κομμουνιστές ίσως να μην είναι σε θέση να κερδίσουν το 50 τοις εκατό των ψήφων, ωστόσο μπορούμε να γίνουμε μάρτυρες μίας πολιτικής πρεμιέρας στη Μολδαβία, συγκεκριμένα ούτε οι φιλελεύθερο-δημοκρατικοί του [Βλαντ] Φιλάτ, ή οι δημοκρατικοί του [Μάριαν] Λούπου δεν πρόκειται να καταστήσουν τους κομμουνιστές εκλογικό στόχο, σκεπτόμενοι ότι ενδέχεται να αναγκαστούν να σχηματίσουν μετεκλογικές συμμαχίες με αυτούς", δήλωσε ο Ντουνγκατσίου, πρώην σύμβουλος του Μιχάη Γκιμπού, πρώην προσωρινού προέδρου της Μολδαβίας.

"Οι πρόωρες εκλογές θα ωφελήσουν μόνο τους κομμουνιστές", δήλωσε ο Ευγκέν Τόματς, Ρουμάνος νομοθέτης ο οποίος εκπροσωπεί τους Ρουμάνους στην εκλογική περιφέρεια της Μολδαβίας, στους SETimes.

"Οι πρόωρες εκλογές θα οδηγήσουν σε νέο αδιέξοδο το οποίο δεν πρόκειται να εξυπηρετήσει κανέναν καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πάνω-κάτω ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα έρθουν οι ίδιοι πολιτικοί παράγοντες", δήλωσε.

Η Μολδαβία έπρεπε να διοργανώσει πρόωρες εκλογές το Νοέμβρη του 2010 έπειτα από σειρά αποτυχιών για εκλογή του νέου αρχηγού της χώρας. Ο πρόεδρος εξελέγη τελικά το Μάρτιο του 2012 τρία χρόνια μετά την πτώση της προηγούμενης κομμουνιστικής διοίκησης, ωστόσο μόνο μετά την αποσκίρτηση κομμουνιστών νομοθετών και την επιτυχία της φιλοευρωπαϊκής συμμαχίας στη συγκέντρωση του συνταγματικού ορίου των 61 ψήφων.

Επί του παρόντος, οι πρόωρες εκλογές φαίνονται αναπόφευκτες.

"Οι πιθανότητες για πρόωρες εκλογές είναι υψηλές. Όλα τα κόμματα προετοιμάζονται σοβαρά για την προεκλογική εκστρατεία. Η πραγματική μάχη που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη είναι ότι οι εκλογές αυτές θα λάβουν χώρα", δήλωσε ο Μιχάι Γκοντέα, Μολδαβός νομοθέτης και πρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης, στουςSETimes.

Η πολιτική κρίση εξάλειψε την προοπτική να υπογράψει η Μολδαβία συμφωνία ένταξης στην ΕΕ στο Βίλνιους αυτό το φθινόπωρο.

Ωστόσο, ο Τόματς πιστεύει πως οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις έχουν την ικανότητα να κρατήσουν τα ηνία της χώρας.

"Είναι αλήθεια πως τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα δεν ήξεραν πως να διαχειριστούν την επιτυχία της Μολδαβίας το προηγούμενο έτος και μπλέχτηκαν σε εσωτερικές διαφωνίες, χωρίς να υλοποιήσουν τις προσδοκίες των πολιτών. Ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν πόροι ώστε να μη συμβιβαστεί η πορεία της χώρας προς την ΕΕ", δήλωσε, καλώντας τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις να τα βρουν.

"Η Μολδαβία ως χώρα δεν έχει χάσει το Ευρωπαϊκό τρένο, ωστόσο το έχει χάσει η κυβέρνηση", πρόσθεσε ο Γκοντέα.

Ο Ντουνγκατσίου σημείωσε πως "Η Μολδαβία θα πρέπει να θέσει τα Ευρωπαϊκά συμφέροντα πάνω από τα εθνικά".

Αν και η πολιτική κρίση του 2009, η οποία διήρκεσε περίπου τρία χρόνια, δεν κατάφερε να εκλέξει πρόεδρο στο κοινοβούλιο, το νέο πολιτικό αδιέξοδο έχει προκληθεί από εγχώρια διαμάχη στην πρώην τριμερή απόφαση της Συμμαχίας Ενσωμάτωσης της ΕΕ.
Η φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση συνασπισμού ανατράπηκε στις 8 Μαρτίου έπειτα από ψήφο μη εμπιστοσύνης στο Μολδαβικό κοινοβούλιο, την οποία εισηγήθηκαν οι κομμουνιστές με τη στήριξη των δημοκρατικών. Οι φιλελεύθερο-δημοκρατικοί πήραν το μέρος των κομμουνιστών και απομάκρυναν τον Μάριαν Λούπου, από το Δημοκρατικό Κόμμα της Μολδαβίας, από το αξίωμα του προέδρου του κοινοβουλίου.

Η απομάκρυνσή του ήταν το τελευταίο επεισόδιο δίμηνης εσωτερικής διαμάχης στη Συμμαχία Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης, με πολιτικούς αντιπάλους να απομακρύνονται από υψηλόβαθμα αξιώματα.

Η Ιούριε Λεάντσα, πρώην υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων στη φιλελεύθερη-δημοκρατική κυβέρνηση του Βλαντ Φιλάτ, ανέλαβε να ηγηθεί τις διοικητικές υποθέσεις της χώρας στις 25 Απριλίου και πλέον διενεργεί συνομιλίες για να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Πηγή: SETimes

email