Ημ/νια δημοσίευσης: Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2013

Θετικές οι πρώτες εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα στο Ιράν

Οι εκλογές στο Ιράν αποτέλεσαν μία «ευχάριστη έκπληξη». Το ποσοστό συμμετοχής των πολιτών άγγιξε το 72% και για πρώτη φορά στις εκλογικές αναμετρήσεις της χώρας, υποψήφιος συγκέντρωσε ποσοστό πάνω από 50% και εκλέχθηκε από τον πρώτο γύρο.

Ένα από τα πρώτα συμπεράσματα από την εκλογική διαδικασία είναι ότι οι Ιρανοί χρησιμοποίησαν τον πλέον δημοκρατικό τρόπο για να εκφράσουν μαζικά την άποψή τους για το μέλλον της χώρας τους επιλέγοντας έναν υποψήφιο του μεταρρυθμιστικού στρατοπέδου, διαψεύδοντας εν πολλοίς μεγάλα δυτικόστροφα κέντρα αναλύσεων που προέβλεπαν μεθόδευση και νοθεία των εκλογών, από την πλευρά του συντηρητικού στρατοπέδου και ιδιαίτερα από την πλευρά του Ανώτατου Ηγέτη Ayatollah Khmanei.


Γενικά για τις εκλογές


Σύμφωνα με αναλυτές του Al Jazeera, η πραγματική επιτυχία των συγκεκριμένων εκλογών έγκειται στο ότι οι Ιρανοί πολίτες επέλεξαν τον μετριοπαθή λόγο του Rouhani, ο οποίος κατόρθωσε να συνασπίσει στην υποψηφιότητά του όλες τις μεταρρυθμιστικές φωνές, υποστηριζόμενος και από τον πρώην πρόεδρο Rafsanjani. Το γεγονός ότι ο Rouhani κατόρθωσε να ξεπεράσει τον σκόπελο που έθετε για την υποψηφιότητά του η επιλογή του να παύσει τον εμπλουτισμό του ουρανίου χωρίς να πάρει ουσιαστικά ανταλλάγματα από τη Δύση την περίοδο 2003-2005, ως επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής κατά την προεδρία Khatami, υποδεικνύει την βούληση των Ιρανών να κάνουν βήματα για την επίλυση της κρίσης.


Επιπρόσθετα φαίνεται πως η ισλαμική ελίτ που βρίσκεται συνασπισμένη γύρω από τον Khamenei έλαβε σοβαρά υπόψιν της το γεγονός ότι επί Ahmadinejad αποξενώθηκε από τη λαϊκή βάση της, πάνω στην οποία επί της ουσίας στηρίζεται η επιβίωση της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Στη βάση αυτής της θέσης ερμηνεύεται και η κατ’ επανάληψιν παρότρυνση εκ μέρους του Khamenei για μαζική προσέλευση στις κάλπες και σεβασμό του εκλογικού αποτελέσματος. Αυτή η «πρόταση» του Khamenei ακολουθήθηκε και από τους υποψηφίους, οι οποίοι δεν έκαναν καμία δήλωση μέχρι την οριστικοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος, ενώ μόλις αυτό ανακοινώθηκε, προέβησαν σε συγχαρητήριες δηλώσεις. Οι εκλογές αντιμετωπίστηκαν ως υπαρξιακό ζήτημα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ποιος είναι ο Rouhani


Πρόκειται για έναν 64χρονο κληρικό, πρώην διαπραγματευτή πυρηνικού προγράμματος, πρώην εκπρόσωπος του Khamenei στο Ανώτατο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο διαχειρίζεται το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Είναι επίσης μέλος της Συνέλευσης Ειδικών που έχει τη δυνατότητα να εκλέξει και να απομακρύνει τον Ανώτατο Άρχοντα. Ο Rouhani είχε ασκήσει δριμεία κριτική στον απερχόμενο πρόεδρο Ahmadinejad σχετικά με την οικονομική πολιτική του τελευταίου και την έντονη αντιπαράθεση στη διεθνή σκηνή. Έχει δυτική εκπαίδευση, καθώς έχει πάρει διδακτορικό σε νομικά ζητήματα από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, σύμφωνα με το Al Jazeera, στις τοποθετήσεις του έκανε λόγο για ίσα δικαιώματα αντρών και γυναικών, απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, ανάκληση κυρώσεων ενώ πήρε θέση κατά της παρέμβασης της κυβέρνησης στην ιδιωτική ζωή των πολιτών.


Ο επινίκιος λόγος του είναι ενδεικτικός μίας μετριοπαθούς στάσης καθότι κάλεσε τους πολίτες να επιδείξουν υπομονή μιας και τα πολύπλοκα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ισλαμική Δημοκρατία δεν μπορούν να λυθούν εν μία νυκτί, πρέπει να γίνει σταδιακά και με τη συμμετοχή ειδικών. Αναφορικά με τη στάση του σε διεθνές επίπεδο, έκανε λόγο για μία νέα ευκαιρία για αυτούς που σέβονται τη δημοκρατία, τη συνεργασία και την διαπραγμάτευση.

Διεθνής Αντίκτυπος

Ο Λευκός Οίκος έσπευσε να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών και δήλωσε έτοιμος να δεσμευτεί ευθέως σε διάλογο με τον νέο Πρόεδρο για το πυρηνικό πρόγραμμα με στόχο να βρεθεί μία διπλωματική λύση που θα αντιμετωπίζει τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας.
Σε ανάλυση που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα του The Diplomat , η εκλογική νίκη του μεταρρυθμιστή  Rouhani συνδέεται και με την παρουσία του Ομπάμα στο Λευκό Οίκο, τηρουμένων των αναλογιών. Πράγματι, ενώ τα σοβαρά εσωτερικά ζητήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπο το Ιράν έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις εκλογές, το γεγονός ότι από πλευράς του «Μεγάλου Σατανά» δεν υπήρχε η εκρηκτική ρητορική της διακυβέρνησης Bush που με τις απειλές που εκτόξευε σε κάθε ευκαιρία για καθεστωτική ανατροπή, έδωσε πάτημα στην δημαγωγία του Ahmadinejad, ενίσχυσε την υποψηφιότητα του Rouhani.


Υποστηρικτικές δηλώσεις –ανοίγματα στον διάλογο έγιναν και από Ρωσία, Γαλλία και Βρετανία.


Το Ισραήλ  από την άλλη μέσω του Benjamin Netanyahu διαμήνυσε ότι το Ιράν θα συνεχίσει να κρίνεται στη βάση των πράξεων του αναφορικά με τη στάση του στο πυρηνικό πρόγραμμα και στο ζήτημα της τρομοκρατίας. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ κάλεσε να συνεχιστεί η διεθνής πίεση στο Ιράν ώστε να τερματιστεί το πυρηνικό του πρόγραμμα.


Ωστόσο, το Bloomberg σε σχολιαστικό άρθρο εκφράζει την άποψη ότι η εκλογική νίκη του Rouhani και η μετριοπαθής στάση που αναμένεται να ακολουθηθεί από τον νέο Πρόεδρο ενδέχεται να περιορίσει τη στήριξη στο  Ισραήλ σε ό,τι αφορά στο αίτημά του για στρατιωτικό χτύπημα ενάντια στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Επιμέλεια: Χριστιάννα Λιούντρη

email