Ημ/νια δημοσίευσης: Τρίτη, 18 Ιουνίου 2013

Economist: Ο νέος ιρανός Πρόεδρος μπορεί να δημιουργήσει συναίνεση μεταξύ μεταρρυθμιστών και συντηρητικών

Τέσσερα χρόνια απ’ όταν οι μεταρρυθμιστές του Ιράν ηττήθηκαν από τους συντηρητικούς αντιπάλους τους, λίγοι μπορούσαν να φαντασθούν ότι ο υποψήφιός  τους για τις προεδρικές εκλογές στις 14 Ιουνίου θα πετύχαινε μια σαρωτική νίκη. Ωστόσο, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος, Hassan Rohani, ένας κεντρώος, πρώην επικεφαλής διαπραγματευτών επί πυρηνικών θεμάτων, εξελέγη ως ο έβδομος πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, με το 51% των ψήφων. Σε πολλούς δρόμους γιόρτασαν την επιτυχία του Rohani, ακόμα και στο συντηρητικό «προπύργιο» του Qom.


Η επιλογή του Rohani, ως υποψήφιου από το Συμβούλιο των Φρουρών, μια ομάδα κληρικών και δικηγόρων, οι μισοί από τους οποίους διορίζονται από τον ανώτατο ηγέτη, Khamenei, επισκιάστηκε από τον αποκλεισμό του πρώην προέδρου και πολιτικού συμμάχου του Rohani, Akbar Hashemi Rafsanjani. Στις εβδομάδες που ακολούθησαν, ο Rohani στην προεκλογική εκστρατεία του έδωσε έμφαση στη ρητορική της μετριοπάθειας, της τεχνοκρατίας και της προσέγγισης με τη Δύση, ενώ το μπλοκ των μεταρρυθμιστών του Ιράν παρέμεινε σιωπηλό. Ήταν μόλις δύο ημέρες πριν από την ψηφοφορία, όταν οι μεταρρυθμιστές επίσημα οργάνωσαν την αποχώρηση του Mohammad Reza Aref, ενός λιγότερο γνωστού υποψήφιου, για να αποφευχθεί ο κατακερματισμός των μεταρρυθμιστών κατά την  ψηφοφορία.

Η συμμαχία μεταξύ των μεταρρυθμιστών του Ιράν και του Rohani άφησε αρκετό περιθώριο στη ρεφορμιστική αντιπολίτευση του Ιράν προς το πολιτικό κέντρο. Μια ημέρα αργότερα, ο ανώτατος ηγέτης, Ayatollah Ali Khamenei, κάλεσε όλους τους Ιρανούς, ακόμη και εκείνους που «δεν υποστηρίζουν το Ισλαμικό σύστημα", να πάνε να ψηφίσουν. Αυτή η ρητορική της προσέγγισης προς τους αντι-καθεστωτικούς ψηφοφόρους, συμπεριλαμβανομένου μεγάλου αριθμού των μεταρρυθμιστών, έφερε τους συντηρητικούς του Ιράν πιο κοντά προς τους "ανατρεπτικούς" εχθρούς τους. Ο Rohani αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση και από τα δύο στρατόπεδα.

Αυτή η γέφυρα θα μπορούσε να επιφέρει κάποια συναίνεση μεταξύ του μεταρρυθμιστικού κινήματος, που έχει τις ρίζες του στο μεταπολεμικό Ισλάμ στις αρχές της δεκαετίας του 1990, και του συντηρητικού ρεύματος, το οποίο ήταν ιδιαίτερα ισχυρό στο Ιράν τα τελευταία οκτώ χρόνια. Οι Συντηρητικοί αντίπαλοι του Rohani, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ακόμη και η Επαναστατική Φρουρά έχουν δηλώσει την υποστήριξή τους στον εκλεγμένο πρόεδρο, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 3 Αυγούστου. Οι αγορές αντέδρασαν θετικά στην είδηση.

Σε σύγκριση με τις αιματηρές σκηνές που ακολούθησαν την επίμαχη ψηφοφορία το 2009, οι εκλογές του τρέχοντος έτους διενεργήθηκαν χωρίς κανένα πρόβλημα. Δεν υπήρξαν ταραχές και δεν παραβιάσθηκε καμία από τις "κόκκινες γραμμές" για τις προεκλογικές εκστρατείες. Ευλογία αποτελεί για τους μεταρρυθμιστές, οι οποίοι ελπίζουν σε μια προεδρία Rohani που θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση της οικονομίας της χώρας και να ενισχύσει την ασφάλεια. Μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη ευλογία για τον Khamenei και το συντηρητικό κατεστημένο που μπορεί να διεκδικήσει νέα νομιμοποίηση υπό από ένα ενιαίο Ιράν, εν μέσω της αστάθειας που υπάρχει σε Ιράκ, Συρία και Τουρκία. Ο νέος πρόεδρος είναι ένας πραγματιστής και μπορεί να σημάνει κάποια αλλαγή στην εσωτερική πολιτική και το ύφος των διεθνών διαπραγματεύσεων, αλλά παραμένει σε μεγάλο βαθμό μέρος του κατεστημένου χωρίς να προτείνει καμία αλλαγή πορείας στην ουσία του καθεστώτος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ούτε και στο δόγμα της εξωτερικής της πολιτικής.

 

Πλήρες άρθρο

email