Ημ/νια δημοσίευσης: Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2013

Οι αλβανικές εκλογές θα δοκιμάσουν την αξιοπιστία των Ευρωπαϊκών φιλοδοξιών

Η Αλβανία προχωρά με αργά βήματα προς την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου ότι έχει υποβάλει σχετικό αίτημα από το 2009


Οι Αλβανοί πολίτες θα ψηφίσουν στις εκλογές της 23ης Ιουνίου 2013, τη προσεχή Κυριακή. Οι εν λόγω εκλογές αποτελούν σημαντική δοκιμασία αναφορικά με τις φιλοδοξίες της Αλβανίας για την ομαλή της ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί τρεις ημέρες νωρίτερα από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου αναμένεται οι ηγέτες να δώσουν το πράσινο φως για να προχωρήσουν η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο στα επόμενα στάδια των προσπαθειών τους σχετικά με την ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ψήφος των Αλβανών πολιτών στις επικείμενες εκλογές θα έρθει σε αντίθεση με τα αργά ‘βήματα’ της Αλβανίας σχετικά με την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου ότι έχει υποβάλει αίτηση από το 2009.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Έντι Ράμα προηγείται περίπου επτά ποσοστιαίες μονάδες εξασφαλίζοντας την υποστήριξη πάνω από το 50% του εκλογικού σώματος. Ωστόσο, οι προβλέψεις περιπλέκονται λόγω του εκλογικού συστήματος - έδρες που αναλογούν σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Υψηλές Προσδοκίες

Τον Απρίλιο, η Catherine Ashton Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης  δήλωσε ότι , «Οι βουλευτικές εκλογές της 23ης Ιουνίου στην Αλβανία θα είναι μια κρίσιμη δοκιμασία για τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας και της προόδου της προς την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τα διεθνή και τα ευρωπαϊκά πρότυπα υπό το πρίσμα των παρατηρητών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο. Ο. Σ. Α.)» και πρόσθεσε «Είναι ευθύνη όλων των πολιτικών ηγετών και των πολιτικών κομμάτων της Αλβανίας η  αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού απέναντι στην εκλογική διαδικασία και ταυτόχρονα η δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων για την αποδοχή των αποτελεσμάτων από το σύνολο της κοινής γνώμης».

Οι πρώτες ενδείξεις δεν είναι ενθαρρυντικές καθώς αναφέρονται σε θέματα όπως η εξαγορά ψήφων, η πίεση για τους κρατικούς υπαλλήλους, η μεροληπτική κάλυψη από τα ΜΜΕ και η κακής ποιότητας εκλογικοί κατάλογοι. Υπερθεμάτισε τονίζοντας το πόσο σημαντική είναι η ενθάρρυνση της αποτελεσματικής παρακολούθησης των πορισμάτων που θα προκύψουν από την ενδιάμεση έκθεση των εκλογικών παρατηρητών του Γραφείου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Ο.Α.Σ.Ε.) σχετικά με την τήρηση των Δημοκρατικών Θεσμών και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή έχει επίσης πληγεί από μια εσωτερική διαφωνία που είχε σαν αποτέλεσμα τρία από τα επτά μέλη της παραιτηθούν τον Απρίλιο. Έπειτα το κοινοβούλιο αντικατέστησε ένα από τα μέλη της. Ο πρέσβης των ΗΠΑ, Αλεξάντερ Αρβιζού, ανέφερε ότι «Η Επιτροπή θα πρέπει να είναι απαλλαγμένη από παρεμβολές οποιουδήποτε ατόμου, οποιουδήποτε θεσμικού οργάνου (το οποίο περιλαμβάνει και το κοινοβούλιο της Αλβανίας)». Η Επιτροπή τώρα έχει μόνο τέσσερα μέλη.

Οι εκλογές τον Ιούνιο του 2009 οδήγησαν σε αδιέξοδο. Ο Έντι Ράμα ισχυρίστηκε ότι το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα στην Αλβανία (DPA) είχε κλέψει τις εκλογές και για ένα διάστημα μποϊκόταρε το κοινοβούλιο. Η κατάσταση επιδεινώθηκε εκ νέου τον Ιανουάριο του 2011, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν και σκότωσαν τέσσερις διαδηλωτές της αντιπολίτευσης. Οι τοπικές εκλογές τον Μάιο το 2011 οδήγησαν σε νίκη του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Έντι Ράμα (SPA), αλλά ο Έντι Ράμα κατηγόρησε και πάλι το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα στην Αλβανία για παρατυπίες.
Αυτό το πολιτικό αδιέξοδο διασφάλισε ότι η αίτηση της Αλβανίας παρέμεινε στάσιμη μέχρι το 2012, μέχρις ότου και τα δύο μέρη συμφώνησαν με τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εν λόγω συμφωνία επέτρεψε στην Επιτροπή να συστήσει στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αρχίσουν ενταξιακές συνομιλίες με την Αλβανία, υπό την προϋπόθεση της κοινοβουλευτικής έγκρισης των μεταρρυθμίσεων. Το Κοινοβούλιο ενέκρινε το πακέτο στις 30 Μαΐου.

 

Πηγές:

http://www.europeanvoice.com

http://www.ansamed.info/

http://www.rttnews.com/

email