Ημ/νια δημοσίευσης: Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2013

Τι σημαίνουν οι γερμανικές εκλογές για την Ευρώπη

Άρθρο του  David McAllister, πρώην Πρωθυπουργού της Κάτω Σαξονίας (CDU)

Στις 22 Σεπτεμβρίου οι Γερμανοί θα προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν το νέο κοινοβούλιο. Αυτές οι εκλογές θα καθορίσουν αν η Γερμανία θα παραμείνει ένα ισχυρό και επιτυχημένο έθνος υπό την ηγεσία της Καγκελαρίου Angela Merkel.

Οι Χριστιανοδημοκράτες γνωρίζουν καλά ότι η Γερμανία, ως ηγετική βιομηχανική και εξαγωγική χώρα, μπορεί να πετύχει σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, εάν η Ευρώπη ακολουθεί κι εκείνη μια επιτυχημένη πορεία, καθώς είναι απαραίτητο πεδίο ειρήνης, ελευθερίας και ευημερίας. Ως εκ τούτου, οι Χριστιανοδημοκράτες θέλουν μέσα από αυτή την παρατεταμένη κρίση μια ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με την οικονομική δύναμη να μετατοπίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο, η Γερμανία θα είναι σε θέση να διατηρήσει τον πλούτο της και να συνεχίσει να ευημερεί, εάν η Ευρώπη παραμένει ισχυρή και μπορεί να ανταγωνιστεί με τους καλύτερους στον κόσμο. Για το λόγο αυτό, η γερμανική Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) προωθεί μια ισχυρή και ανταγωνιστική Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναληφθούν παλαιότερα λάθη, και να καθορισθεί η σωστή πορεία για τα επόμενα χρόνια, για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Δεδομένου ότι η κρίση χρέους του ευρώ ξέσπασε πριν από τρία χρόνια, η νομισματική ένωση έχει ενισχυθεί επιτυχώς και έχουν σημειωθεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να διασφαλισθεί μεγαλύτερη σταθερότητα. Για παράδειγμα, όλες οι χώρες της ευρωζώνης έχουν θεσπίσει όρια χρέους, όπως έχει ήδη καθιερωθεί στο γερμανικό Σύνταγμα από το 2009. Το σύμφωνο σταθερότητας είναι επίσης αυστηρότερο και οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Η Γερμανία έχει δείξει αλληλεγγύη με τους ευρωπαίους γείτονές της. Ωστόσο, οι χώρες που χρειάζονται βοήθεια θα πρέπει επίσης να είναι έτοιμες να συμβάλουν στην εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Το υπερβολικό χρέος πρέπει να μειωθεί και να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα μέσω των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων στον τομέα της εκπαίδευσης, της έρευνας και της τεχνολογίας.

Το CDU τάσσεται σθεναρά υπέρ της μείωσης του επιπέδου του νέου δανεισμού και της αυστηρής τήρησης των εθνικών ορίων χρέους, ενώ θέλει όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παραμείνει ανεξάρτητη.

Συνεπώς χρειάζονται  περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και προσπάθειες για την επίτευξη μιας «ένωσης σταθερότητας" , όπως:

1.    μια αποτελεσματική ευρωπαϊκή αρχή τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις μη υγιείς τράπεζες

2.    αυστηρότητα των κανόνων εφαρμογής του Σύμφωνου Σταθερότητας

3.    βελτίωση της ανταγωνιστικότητας

 

Είναι γεγονός ότι χρειάζεται  μια νέα συμφωνία μεταξύ της Ευρώπης και των πολιτών της που πλήττονται από την κρίση, προκειμένου να διασφαλισθεί ότι το ευρωπαϊκό οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο θα είναι σε θέση να προασπίσει τα οφέλη των Ευρωπαίων πολιτών σε ένα περιβάλλον παγκόσμιου ανταγωνισμού.

 

Διαβάστε το πλήρες κείμενο εδώ

email