Ημ/νια δημοσίευσης: Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2013

Η σιδηρά κυρία της Γερμανίας

Η Angela Dorothea Merkel, το γένος Kasner, γεννήθηκε στο Αμβούργο στις 17 Ιουλίου του 1954. Σπούδασε φυσικός στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, κι εισήλθε στην πολιτική στον απόηχο της επανάστασης του 1989, αρχικά ως αναπληρώτρια εκπρόσωπος για την κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας. Μετά την επανένωση το 1990, εξελέγη στην Bundestag για το Stralsund-Nordvorpommern-Rügen στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, μια θέση την οποία κατέχει από τότε. Υπό την καγκελαρία του Helmut Kohl, του θεμελιωτή της γερμανικής επανένωσης, διορίστηκε Ομοσπονδιακός Υπουργός για τις Γυναίκες και τη Νεολαία το 1991, ενώ στην δεύτερη κυβέρνηση Kohl (1994-1998) ανέλαβε  Ομοσπονδιακός Υπουργός Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης και Πυρηνικής Ασφάλειας. Μετά την ήττα του συνασπισμού CDU / CSU το 1998, εξελέγη γενική γραμματέας του CDU, και το 2000 εξελέγη πρώτη γυναίκα ηγέτης του κόμματος.
 
Μετά την νίκη στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2005, έγινε η πρώτη γυναίκα Καγκελάριος της Γερμανίας, επικεφαλής ενός μεγάλου συνασπισμού αποτελούμενου από το κόμμα της (CDU), το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) και τη Χριστιανική Κοινωνική Ένωση (CSU). Στις εκλογές του 2009, το CDU έλαβε την πλειοψηφία, και η Merkel ήταν σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με την υποστήριξη της CSU και του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP). Η μεταρρύθμιση της υγειονομικής περίθαλψης και τα προβλήματα σχετικά με τη μελλοντική ανάπτυξη της ενέργειας, αποτελούν προτεραιότητες της θητείας της.
 
Σε ό,τι αφορά στη διεθνή της παρουσία, το 2007, η Merkel ήταν Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και προεδρεύουσα των G8, η δεύτερη γυναίκα (μετά την Margaret Thatcher) που κατείχε αυτή τη θέση. Είχε κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λισαβόνας και της Διακήρυξης του Βερολίνου. Είχε αναδείξει σε προτεραιότητα της διεθνής της πολιτικής την ενίσχυση των διατλαντικών οικονομικών σχέσεων με την υπογραφή της συμφωνίας για το Διατλαντικό Οικονομικό Συμβουλίου στις 30 Απριλίου 2007. Έχει αναδειχθεί σε βασικό διαχειριστή της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης φέροντας το χαρακτηριστικό προσωνύμιο «decider». Έχει περιγραφεί ως «de facto ηγέτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και αυτή τη στιγμή κατατάσσεται ως ο δεύτερος πιο ισχυρός άνθρωπος στον κόσμο από το περιοδικό Forbes, η υψηλότερη θέση που έχει επιτευχθεί ποτέ από μια γυναίκα.
 
email