Ημ/νια δημοσίευσης: Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2013

Οι γερμανικές εκλογές θα σηματοδοτήσουν την τραπεζική ένωση

Οι Βρυξέλλες περιμένουν με αγωνία τις γερμανικές εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου καθώς αναμένεται να καθορίσουν την ατζέντα σε πολλούς τομείς -κλειδιά της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, κυρίως σε ό,τι αφορά την τραπεζική ένωση.

Η πιθανότερη εξέλιξη είναι ότι η Καγκελάριος Μέρκελ δεν θα καταφέρει να σχηματίσει εκ νέου τον κεντροδεξιό συνασπισμό και θα εξαναγκαστεί στον “Μεγάλο Συνασπισμό”, δηλαδή τον σχηματισμό κυβέρνησης με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Οι εκλογές δεν αναμένεται να διαφοροποιήσουν τις γερμανικές θέσεις σε ό,τι αφορά την ΕΕ. Η γερμανική θέση επί της μείωσης του χρέους και της έκδοσης ευρω-ομολόγου δεν αναμένεται να αλλάξει, προκρίνεται όμως η ανάληψη σταδιακών δράσεων για την τραπεζική ένωση, μέχρι το τέλος Οκτώβρη.

Αναμένεται ότι είτε στην κυβέρνηση είναι η Μέρκελ είτε ο Στάινμπρουκ, θα επιτρέψουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απευθείας από το ευρωπαϊκό ταμείο μόλις εγκαθιδρυθεί ένα Συμβούλιο Επιτροπείας από τις 150 μεγαλύτερες τράπεζες εντός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Η ΕΚΤ εργάζεται πάνω σε ρυθμίσεις εξετάζοντας σε βάθος τους ισολογισμούς των μεγαλύτερων τραπεζών, ελέγχοντας αν υπάρχουν κενά χρηματοδότησης και επισφαλή δάνεια. Η αναφορά θα είναι έτοιμη κατά τα τέλη Οκτωβρίου ώστε να υλοποιηθεί το πρώτο μισό του 2014.

Η γερμανική κυβέρνηση επίσης έχει να ασχοληθεί με το ζήτημα της ίδρυσης μίας πανευρωπαϊκής αρχής που θα εξετάζει και θα ορίζει ποιες τράπεζες πρέπει να κλείσουν και θα αποφασίζει ποια κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τα κενά.

Η παραπάνω πρόταση προβληματίζει ιδιαίτερα το Βερολίνο, δεδομένου ότι κανένα από τα δύο κόμματα δεν θέλει να δει τα χρήματα των Γερμανών φορολογούμενων να χρησιμοποιούνται υπέρ των καταρρεόντων τραπεζών της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Ευρωπαϊκή Διάσκεψη που θα λάβει χώρα στις 24-25 Οκτωβρίου θα εξετάσει την αναφορά της ΕΚΤ. Εάν η ΕΚΤ δεν είναι έτοιμη, η διάσκεψη θα αναβληθεί για τις 19-20 Δεκεμβρίου.

 

Πηγή EUobserver

email