Ημ/νια δημοσίευσης: Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2013

«Αλλαγή στάσης της Γερμανίας μετά τις εκλογές: ένα απίθανο σενάριο»

Αν μέχρι πρότινος θεωρούσε κάποιος ότι ο κυβερνητικός σχηματισμός στην Γερμανία υπό την Άγκελα Μέρκελ είχε πιθανότητες αποτυχίας στις ομοσπονδιακές εκλογές, θα θεωρούνταν τουλάχιστον αιθεροβάμων. Με την δημοφιλία της Καγκελαρίου στο 48% έναντι μόλις 28% του αντιπάλου της Πέερ Στάινμπρουκ και έχοντας διασφαλίσει ένα αποστειρωμένο περιβάλλον εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό την αποφυγή αρνητικών εκπλήξεων προεκλογικά, η πορεία των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των συμμάχων τους Φιλελευθέρων (FDP) έμοιαζε με περίπατο. Έτσι, αν και οι εκλογές στη Γερμανία δεν θεωρούνται ιδιαίτερα συναρπαστικές ως προς τον νικητή τους, με σχεδόν βέβαιη την επικράτηση της Αγκελα Μέρκελ, μετά τις εκλογές της Κυριακής στη Βαυαρία και τον καταποντισμό των Φιλελευθέρων (FDP) του Φίλιπ Ρέσλερ, οι οποίοι δεν κατάφεραν καν να εκλεγούν στο τοπικό κοινοβούλιο, αναζωπύρωσαν τα σενάρια της μετεκλογικής αστάθειας στην Γερμανία. Ειδικά μάλιστα αν αναλογιστεί κανείς πως σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το δεξιό ευρωσκεπτικιστικό κόμμα AfDδιεκδικεί με αξιώσεις την είσοδό του στη Βουλή, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες εμφανίζουν κάμψη των εκλογικών ποσοστών τους στο 39%, η δημιουργία ενός μεγάλου συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες μοιάζει αναπόφευκτη.

Και αν αυτό θεωρείται ένα θετικό σενάριο για τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου που μετέχουν σε προγράμματα στήριξης, καθώς η Άνγκελα Μέρκελ θα πρέπει να αναδιαμορφώσει κάποιες από τις πολιτικές λιτότητας που έχει υιοθετείσει προϊούσης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, εν τούτοις η προσδοκία ουσιώδους μεταστροφής στη στάση του εταίρου μας, μετά τις 22 Σεπτεμβρίου, με ότι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της Ελλάδας δεν φαίνεται να ευδοκιμεί.

Έτσι σύμφωνα  με τον διεθνή και γερμανικό τύπο, έρχονται νέα πακέτα διάσωσης σε Ελλάδα, Κύπρο και Πορτογαλία αλλά όχι και ανακούφιση από τα χρέη που θα ήταν και η καλύτερη επιλογή για την επίλυση της κρίσης. Παρά το νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, μια νίκη του σημερινού συνασπισμού, δεν θα έφερνε κάποια ριζική αλλαγή στις ελληνογερμανικές σχέσεις. Αν πάλι υπάρξει αλλαγή στον κυβερνητικό συνασπισμό και πάλι δεν θα αλλάξει η στρατηγική αυτού. Η ελπίδα αυτή των Ευρωπαίων, για μια νέα συνεργασία της Α. Μέρκελ με τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες, δεν είναι ρεαλιστική ως προς το πιθανό αποτέλεσμα της για τις χώρες του Νότου. Η γερμανίδα καγκελάριος αντιμετωπίζει τους ίδιους περιορισμούς με όποιον και να συνεργαστεί. Ο πιο σημαντικός από αυτούς τους περιορισμούς είναι ότι ο γερμανικός πληθυσμός έχει συγκεκριμένη στάση συνολικά ως προς το ζήτημα της Ελλάδος και συμφωνεί με την πολιτική της λιτότητας που ακολουθείται, πολύ περισσότερο δε αν στην Γερμανική Κάτω Βουλή εκπροσωπηθεί τελικά και το Ευρωσκεπτικιστικό AfD υπερβαίνοντας το κάτω εκλογικό όριο του 5% στις εκλογές της Κυριακής.

Η συνεργασία με τους Σοσιαλιστές σε έναν μεγάλο συνασπισμό CDU– SPD, παρά την επιμέρους αναμόρφωση κάποιων από τις ακολουθούμενες πολιτικές, θα εξακολουθήσει να αρνείται κατηγορηματικά την οποιαδήποτε πιθανότητα ανακούφισης από τα χρέη – πέρα ίσως από κάποια επιμήκυνση ή μείωση των επιτοκίων – για τον πρόσθετο λόγο ότι οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν νωπές τις μνήμες από τις καταστροφικές για αυτούς εκλογές του 2009 μετά την συγκυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες, με αποτέλεσμα να αρνηθούν σθεναρά την όποια λύση ελάφρυνσης χρέους προς τις υπερχρεωμένες χώρες του Νότου.

Με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούν, οι πιθανότητες αλλαγής στάσης εκ μέρους του κυβερνητικού συνασπισμού μετά την 22α Σεπτεμβρίου, δεν είναι πιθανές. Το σενάριο που θεωρείται πιο ρεαλιστικό είναι αυτό της εξακολούθησης στην ίδια πορεία, επώδυνης αλλά και αναγκαίας μεν για την Ελλάδα και φυσικά απαραίτητης για λόγους νομιμοποίησης της εκφραζόμενης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στα μάτια της γερμανικής κοινής γνώμης.

 

Γραματεία Διεθνών Σχεσεων & ΕΕ της Νέας Δημοκρατίας

Διαβάστε εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις Γερμανικές Εκλογές

email