Ημ/νια δημοσίευσης: Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013

Προσδοκίες για κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού

Με τα βλέμματα στραμμένα στο Βερολίνο βρίσκονται στις Βρυξέλλες αλλά και στις πρωτεύουσες της ευρωζώνης εν αναμονή των πολιτικών ζυμώσεων για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στη Γερμανία.

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι συνεχάρη την Άνγκελα Μέρκελ για τη νίκη της στις γερμανικές εκλογές, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι «η Γερμανία και η νέα κυβέρνησή της θα συνεχίσει την προσπάθειά της και τη συμβολή της στην οικοδόμηση μιας Ευρώπης ειρηνικής κι ευημερούσας, στην υπηρεσία όλων των πολιτών».

Πέρα από τα συγχαρητήρια στην κ. Μέρκελ, οι Ευρωπαίοι παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή της πολιτικές διεργασίες της επόμενης μέρας, ενώ το βέβαιο είναι πως επιθυμούν το σχηματισμό μιας όσο πιο αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης, που θα έχει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από το σχηματισμό ενός μεγάλου συνασπισμού. Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστικές το είπαν άλλωστε χθες ευθέως, καλώντας μέσω του προέδρου της σοσιαλιστικής ομάδας στην Ευρωβουλή Χάνες Σβόμποντα το γερμανικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα να λάβει υπόψη το μήνυμα των ψηφοφόρων και να δείξει υπευθυνότητα σε ένα Μεγάλο Συνασπισμό.

Ενόψει σημαντικών αποφάσεων
Όπως επισημαίνουν στις Βρυξέλλες, η ευρωζώνη βρίσκεται σήμερα σε ιδιαίτερα κρίσιμη φάση δεδομένου ότι ναι μεν άρχισε να βγαίνει από την ύφεση, ωστόσο η ανάπτυξη είναι πολύ μικρή και εάν δεν στηριχτεί μπορεί να επανέλθει το αδιέξοδο της τελευταίας διετίας. Εκτός από την ανάπτυξη, το επόμενο διάστημα θα πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις τόσο για την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση, όσο και για το χειρισμό της κρίσης στον νότο της ευρωζώνης.

Ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος Πέερ Στάινμπρουκ, δημιούργησε προσδοκίες στις Βρυξέλλες και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, δεδομένου ότι οι θέσεις του για την ανάπτυξη και την κρίση στο νότο βρίσκονται πιο κοντά στις θέσεις των άλλων Ευρωπαίων. Μάλιστα, άσκησε εντονότατη κριτική στη σκληρή λιτότητα, που επιβλήθηκε στις μνημονιακές χώρες και μίλησε για χορήγηση κινήτρων με στόχο την ανάπτυξη.

Το σενάριο μιας κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού θα ήταν η καλύτερη εξέλιξη και για την Ελλάδα, ενόψει των καθοριστικών συζητήσεων που θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και τον Απρίλιο του 2014 για την διασφάλιση της βιωσιμότητας της δημόσιου χρέους. Από τις αποφάσεις που θα ληφθούν στα δύο αυτά θέματα θα εξαρτηθούν τα πάντα τόσο για την έξοδο από την ύφεση όσο και το μέλλον της χώρας στο ευρώ.


Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες
Deutsche Welle

email