Ημ/νια δημοσίευσης: Τρίτη, 01 Ιουλίου 2014

Συμμαχία κατά του Ερντογάν ενόψει εκλογών

Όλων των ειδών τις αμφισβητήσεις και τις διαφωνίες που επιβάρυναν τις τοπικές εκλογές του Μαρτίου προσπαθούν να αποφύγουν οι τουρκικές αρχές εν όψει των εκλογών του Αυγούστου. 

 

Με λιγότερες από 45 μέρες να έχουν απομείνει μέχρι τις εκλογές, περισσότεροι από 52 εκατομμύρια ψηφοφόροι σε όλη τη χώρα πρόκειται να ψηφίσουν για την ανάδειξη του 12ου Προέδρου της Τουρκίας.

 

Οι πολιτικοί σχηματισμοί ξεκίνησαν να υποβάλλουν τις επίσημες υποψηφιότητες τους στις 29 Ιουνίου, ενώ η προεκλογική εκστρατεία θα ξεκινήσει στις 11 Ιουλίου, αφού προηγουμένως θα δημοσιοποιηθούν τα ονόματα όλων των υποψηφίων. Ο πρώτος γύρος των εκλογών θα λάβει χώρα στις 10 Αυγούστου, ενώ ο δεύτερος, εάν χρειαστεί, στις 24 του ίδιου μήνα.

 

Το γραφείο του Πρωθυπουργού έχει εκδώσει διάταγμα για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων ώστε να αποφευχθούν τα προβλήματα κατά την εκλογική περίοδο, όπως οι διακοπές ρεύματος που συνέβησαν σε πολλές εκλογικές περιφέρειες της χώρας το Μάρτιο. 

 

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, για τα επεισόδια της άνοιξης υπεύθυνη ήταν μια... γάτα η οποία, όπως ισχυρίζεται ο Γιλντίζ, εισέβαλε σε μια μονάδα διανομής ρεύματος, προκαλώντας μπλακ-άουτ κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας.

 

«Δεν αστειεύομαι, φίλοι μου. Μια γάτα (...) ήταν η αιτία του μπλακ-άουτ στην Άγκυρα και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Είναι λάθος να το συνδέουμε με τις εκλογές και να φωνάζουμε ότι πρόκειται για βρώμικο παιχνίδι», είπε ο Γιλντίζ μετά το αποτέλεσμα των εκλογών.

 

Υποψηφιότητα AKP

 

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται ότι θα είναι ο επίσημος υποψήφιος του κυβερνόντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), αφού και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Εμρουλάχ Ισλέρ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, "πρόδωσε" το όνομα του Ερντογάν. «Ο κόσμος, λίγο ή πολύ, ξέρει τον υποψήφιο του AKP», είπε χαρακτηριστικά ο Ισλέρ. Βέβαια, το κόμμα προτίθεται να ανακοινώσει το όνομα την 1η Ιουλίου, δύο μέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας, στο Εμπορικό Επιμελητήριο στην Άγκυρα παρουσία τουλάχιστον 4.000 ατόμων- μελών της ευρύτερης βάσης του AKP.

 

Συνεχίζει τις επαφές στην Άγκυρα ο  Ιχσάνογλου

 

Ο κοινός υποψήφιος των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, εστιάζει τις προσπάθειές του σε διαφορετικές πολιτικές και κοινωνικές ομάδες με σκοπό να επιτύχει την όσο το δυνατόν πιο ευρεία αποδοχή για την υποψηφιότητά του. Μετά τη συνάντησή του με επτά κόμματα στις 26 Ιουνίου, ακολούθησε μια σειρά συναντήσεων με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στις 27. 

 

Να σημειωθεί ότι ο επόμενος πρόεδρος θα είναι ο πρώτος που θα εκλεγεί μέσα από την ψήφο των πολιτών, αν και δεν έχει γίνει καμία συνταγματική αλλαγή που να δίνει  περισσότερες αρμοδιότητες στον επικεφαλής του κράτους.

 

Επιμέλεια: Ευθυμία Γιώσα

 
 
email