Ημ/νια δημοσίευσης: Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2016

Ήττήθηκαν (και) οι δημοσκόποι στις ΗΠΑ

 
Μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες τα δημοσκοπικά ινστιτούτα προανήγγελλαν εκλογικό περίπατο για την Κλίντον. Όχι όμως όλα. Υπήρχαν κάποια που είχαν "δει" την ήττα της. Αλλά διέλαθαν την γενικότερης προσοχής.
 
Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ ήταν πρωτίστως ήττα της Χίλαρι Κλίντον, αλλά και των δημοσκόπων. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις αποδείχθηκαν λανθασμένες. Τα περιώνυμα δημοσκοπικά ινστιτούτα, όπως το Survey Monkey, Ipsos, ή το ABC/Washington Post ακόμη και ώρες πριν από την ψηφοφορία έδειχναν την Κλίντον από 3 έως 6 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από τον αντίπαλό της.
Οι ψηφοφόροι αρνούνται να πουν την αλήθεια
 
Τι έγινε; Γιατί αυτή η αστοχία; Μέρος της αλήθειας είναι ότι οι αποκλίσεις στις δημοσκοπήσεις οφείλονται στο ότι δεν ελήφθησαν στα σοβαρά υπόψη από τα ΜΜΕ. Οι καθημερινές δειγματοληπτικές καταγραφές του IBDT/IPP, όπως και του Πανεπιστημίου της Ν. Καλιφόρνιας σε συνεργασία με τους Loς Angeles Times, έδιναν την πρωτιά στον Ντόναλντ Τραμπ. Και τα δύο ινστιτούτα σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ήταν στην αντίπερα όχθη από όλες τις άλλες δημοσκοπήσεις, και τελικά δικαιώθηκαν. Ιδιαίτερα το  IBDT/IPP στηρίχτηκε στη φήμη του, 4 χρόνια νωρίτερα είχε αναδειχθεί στο καλύτερο ινστιτούτο δημοσκοπήσεων.
Οι αιτίες της αποτυχίας των δημοσκοπήσεων είναι πολλές. Πολλοί κάνουν λόγο για το φαινόμενο Shy - Trump, σύμφωνα με το οποίο πολλοί ψηφοφόροι αρνήθηκαν να πουν την αλήθεια στους δημοσκόπους. Αντίστοιχο φαινόμενο παρατηρήθηκε στο δημοψήφισμα για το Brexit στη Βρετανία, αλλά και στην Κολομβία με την ειρηνευτική συμφωνία, στις εκλογές στην Αργεντινή και στη Βραζιλία. Ο Ρεπουμπλικανός Μάικ Μέρφι περιέγραψε την κατάσταση με πιο δραστικό τρόπο. «Επί 30 χρόνια πίστευα στη δύναμη των δεδομένων, τώρα πέθαναν, πιο λάθος δεν θα μπορούσαν να ήταν».
 
«Δεν αγγίζουν ορισμένα κοινωνικά στρώματα»
Ο Θόρστεν Φας, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς, μιλώντας στη Deutsche Welle, συμφωνεί ότι η υποστήριξη προς τον Τραμπ δεν ελήφθη σοβαρά υπόψη, και γι αυτό υπάρχουν πολλοί λόγοι. «Υπάρχει όμως και ένα άλλο εγγενές πρόβλημα των δημοσκοπήσεων», τονίζει. «Δεν αγγίζουν ορισμένα κοινωνικά στρώματα ψηφοφόρων, που δείχνουν δυσπιστία απέναντι στην πολιτική, ίσως απέναντι στα ΜΜΕ αλλά και στους δημοσκόπους. Ίσως και γι' αυτό να μην συμμετείχαν στις δημοσκοπήσεις με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί η υποστήριξή τους προς τον Ντόναλντ Τραμπ».
Το ερώτημα που τίθεται τώρα αφορά και στις επικείμενες εκλογές στη Γαλλία και τη Γερμανία. Η αποτυχία των δημοσκοπήσεων τι μπορεί να σημαίνει; «Θα πρέπει πριν από τις δημοσκοπήσεις να καταστήσουμε σε όλους σαφές ότι οι δημοσκοπήσεις δεν προσφέρουν ασφάλεια και δεν αποτελούν εγγύηση για το αποτέλεσμα την ημέρα των εκλογών», σημειώνει ο Θόρστεν Φας. «Βέβαια η αποστολή μας είναι συγκεκριμένη και είδαμε ότι και στη Γερμανία υποτιμήσαμε με τον ίδιο τρόπο την περίπτωση της Εναλλακτικής για τη Γερμανία. Έχουμε, εμείς στην ακαδημαϊκή έρευνα, αλλά και οι δημοσκόποι ακόμη πολύ δρόμο, και είμαι σίγουρος ότι θα αποδεχθούμε την πρόκληση».
DW/dpa/Ειρήνη Αναστασοπούλου 
 Deutsche Welle 
email