Ημ/νια δημοσίευσης: Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2016

Πρώτη η ακροδεξιά στην Ολλανδία, δείχνει μεγάλη δημοσκόπηση

Μετρώντας αντίστροφα για τις ολλανδικές εκλογές, οι όποιες θα διεξαχθούν στις 15 Μαρτίου του 2017, παρατηρούμε ότι το ακροδεξιό ολλανδικό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) εμφανίζεται πρώτο σε μια δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα από τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της χώρας.

Αν διεξάγονταν εκλογές αυτή την εβδομάδα, το PVV θα ανακηρυσσόταν πρώτο κόμμα στην Ολλανδία με 33 έδρες στο κοινοβούλιο, σε σύνολο 150. Επίσης, συμφώνα με την δημοσκόπηση, το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε θα βρισκόταν στη δεύτερη θέση με 25 έδρες, έναντι 41 που έχει τώρα. Ο Βιλντερς εκφράζει μια πιο ακροδεξιά προσέγγιση, επιτίθεται  στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις πολιτικές της και για την στάση της στο μεταναστευτικό και δεσμεύεται πως εάν εκλέγει θα έχει μια πολύ σκληρή ατζέντα, η οποία θα περιλαμβάνει τον αυστηρό  έλεγχο των συνόρων και  τον τερματισμό νέων μεταναστευτικών ροών.

Όπως και στην Γαλλία έτσι και στην Ολλανδία ο Βιλντερς  δύσκολα θα γίνει πρωθυπουργός καθώς κανένα κόμμα δεν  έχει δηλώσει πρόθεση για μετεκλογική συνεργασία με σκοπό τον σχηματισμό κυβέρνησης. Έτσι λόγω της ετερογένειας του Ολλανδικού κοινοβουλίου ο σχηματισμός κυβέρνησης θα αποδεδειχθεί ένα δύσκολο έργο.

Επίσης οι ολλανδικές εκλογές εκτός από την  ενδεχόμενη ήττα του κυβερνώντος κόμματος θα έχουν και άλλον έναν ηττημένο και αυτός είναι όπως και στην Γαλλία το σοσιαλιστικό κόμμα το οποίο  προβλέπεται να συρρικνώσει και άλλο τα ποσοστά του και την πολιτική του  δύναμη.

Ένα είναι σίγουρο, ότι αυτές οι εκλογές στην Ολλανδία φαίνεται πως θα φέρουν μια σημαντική πολιτική ανατροπή στη χώρα.

 

Επιμέλεια

Γιώργος Ευαγγελόπουλος

Πηγή

https://www.neweurope.eu/article/wielders-widens-lead-netherlands/

email