Ημ/νια δημοσίευσης: Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2017

Μέρκελ-Σουλτς σημειώσατε Χ

Σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου Forsa «βλέπει» ενίσχυση των Σοσιαλδημοκρατών του Μάρτιν Σουλτς κατά πέντε μανάδες στο 31% μέσα σε μια μόλις εβδομάδα. Πρωτιά ωστόσο για τους συντηρητικούς της Άγκελα Μέρκελ με 34%.

Mια ακόμα δημοσκόπηση επιβεβαιώνει ότι επτά περίπου μήνες πριν τις γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) βρίσκονται σε τροχιά ανόδου, Όλες οι σφυγμομετρήσεις συμφωνούν τουλάχιστον σε ένα σημείο: ότι η εντυπωσιακή ενίσχυση των Σοσιαλδημοκρατών οφείλεται στον Μάρτιν Σουλτς, του οποίου η υποψηφιότητα για την καγκελαρία ανακοινώθηκε πριν από μόλις δύο εβδομάδες.

Η νέα εβδομαδιαία δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού RTL δείχνει ενίσχυση του SPD μέσα σε μία μόλις εβδομάδα από το 26% στο 31%. Στην πρόθεση ψήφου οι Σοσιαλδημοκράτες κατάφεραν μέσα σε λίγες μόνο μέρες να μειώσουν κατά 3% τη διαφορά που τους χωρίζει από την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και την υποψήφιά της, Άγκελα Μέρκελ.

Μετακινήσεις ψηφοφόρων προς το SPD
Σε αντίθεση ωστόσο με το βαρόμετρο του ινστιτούτου Insa που «έβλεπε» μόλις τη Δευτέρα τους Σοσιαλδημοκράτες να ξεπερνούν τους συντηρητικούς, η δημοσκόπηση του Forsa δίνει την πρωτιά στην Χριστιανική Ένωση και την Άγκελα Μέρκελ με 34%. Ενδιαφέρον έχει ωστόσο ότι οι ερωτηθέντες δίνουν ίδιο ποσοστό δημοτικότητας τόσο στην Α. Μέρκελ όσο και τον Μ. Σουλτς με 37%.

Ο επικεφαλής του ινστιτούτου Forsa Μάνφρεντ Γκίλνερ εκτιμά πάντως ότι «προς το παρόν δεν είναι αισθητός ένας καθοριστικός αέρας αλλαγής όπως το 1998 όταν ο Γκέρχαρντ Σρέντερ επωφελούνταν σαφώς από την δυσφορία των ψηφοφόρων μετά από 16 χρόνια καγκελαρίας του Χέλμουτ Κολ».

Η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει ότι ακόμα και ψηφοφόροι άλλων κομμάτων στρέφονται πλεόν προς τους Σοσιαλδημοκράτες, ακόμα και ψηφοφόροι του εθνολαϊκιστικού Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), του οποίου το ποσοστό μειώνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα, φθάνοντας στο 10%. Κατά 1% πέφτουν και οι Φιλελεύθεροι (FDP) οι οποίοι σύμφωνα με την σφυγμομέτρηση της Forsa αποσπούν ποσοστό μόλις 5% και κατά συνέπεια είναι αμφίβολο αν θα ξεπεράσουν το προβλεπόμενο όριο (5%) για την είσοδό τους στο γερμανικό κοινοβουλίου. Τέλος, Πράσινοι (Grüne) και Η Αριστερά (Die Linke) βρίσκονται στο 8%.

Dpa, Spiegel Online / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Deutsche Welle

email