Ημ/νια δημοσίευσης: Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017

Ολλανδία: Προηγείται ο Βίλντερς χωρίς να σχηματίζει κυβέρνηση

Το ακροδεξιό κόμμα του Χέερτ Βίλντερς προηγείται στις δημοσκοπήσεις κατά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου στην Ολλανδία.
Το Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) έρχεται πρώτο με ποσοστό 20%, ενώ ακολουθεί το συντηρητικό κόμμα του νυν πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε (VVD) με 16%.

Ο ευρωσκεπτικιστής Βίλντερς, o οποίος δηλώνει θαυμαστής του Ντόναλντ Τραμπ, έχει χαρακτηρίσει τις βουλευτικές εκλογές της 15ης Μαρτίου ως την έναρξη μίας «Πατριωτικής Άνοιξης» για την Ευρώπη. Και αυτό καθώς αμέσως μετά καλούνται στις κάλπες αρχικά οι Γάλλοι, τον Απρίλιο-Μάιο και στη συνέχεια οι Γερμανοί ψηφοφόροι, τον Σεπτέμβριο.

Στην περίπτωση που το PVV κερδίσει τις εκλογές αλλά δεν είναι σε θέση–όπως φαίνεται- να σχηματίσει κυβέρνηση, ο Ρούτε θα κληθεί κατά πάσα πιθανότητα να συγκροτήσει έναν ευρύ κυβερνητικό συνασπισμό.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό του κλίματος στη χώρα ότι δημοσκόπηση του ινστιτούτου Motivaction έδειξε ότι σχεδόν έξι στους δέκα (ποσοστό 61%) θεωρεί τους Ολλανδούς πολιτικούς «ελιτιστές, αναξιόπιστους και ανέντιμους». Περίπου το 37% δήλωσε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη ποιον θα ψηφίσει.
Διαβάστε περισσότερα

email