Ημ/νια δημοσίευσης: Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Κρίσιμη καμπή στο γαλλικό προεκλογικό αγώνα

Ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν άρχισε να ανακάμπτει ενώ ο Φρανσουά Μπαϊρού ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει τον ανεξάρτητο, αν και ενίοτε συμπορευόμενο με τους Σοσιαλιστές, Εμανουέλ Μακρόν.
Μόλις μισή μέρα ήταν αρκετή χθες για να σφραγίσουν τη συμμαχία τους οι δύο πολιτικοί: ο Μακρόν και ο Μπαϋρού. Μια συμμαχία που έρχεται να δώσει νέα δυναμική στον Εμμανουέλ Μακρόν που την τελευταία εβδομάδα είχε χάσει 5 μονάδες, εξ’αιτίας κάποιων άστοχων δηλώσεών του.

Ο Φρανσουά Μπαϋρού είναι για τους Γάλλους ο πατριάρχης του κέντρου, ο οποίος παρά τη δεξιά παράδοση, ο ίδιος έχει χαράξει δική του πορεία. Υπήρξε 3 φορές υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα. Το 2002 μάλιστα είχε συγκεντρώσει το 18,5 % των προτιμήσεων, το 2012 όμως έπεσε κάτω από 10% και τελικά υποστήριξε τον Ολάντ, προκαλώντας το μένος της δεξιάς.

Μπαϋρού – πολιτικός με αρχές
Σήμερα το κόμμα του είναι εντελώς εξασθενισμένο χωρίς βουλευτές ή οικονομική επιφάνεια. Στην πολιτική ζωή της χώρας όμως ο Μπαϋρού έχει μεγάλη βαρύτητα.  Έχει από χρόνια παραμείνει σταθερός στις αρχές του. Διακρίνεται από τιμιότητα και ειλικρίνεια. Ήταν μάλιστα ο πρώτος που μίλησε για το γαλλικό χρέος. Ενσαρκώνει με λίγα λόγια την ηθική στην πολιτική ζωή.

Άλλωστε μια από τις προϋποθέσεις για τη συμμαχία, την οποία και αποδέχθηκε ο Μακρόν, είναι η σύνταξη νόμου, ο οποίος να αφορά την ηθική στην πολιτική ζωή.

Οι σφυγμομετρήσεις πάντως του έδιναν γύρω στο 6% και έτσι πολλοί τον κατηγορούν για οπορτουνισμό, για το γεγονός ότι δεν κατέβηκε ως υποψήφιος. Ο ίδιος μίλησε για «αυταπάρνηση» λόγω της κρίσιμης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα.

 

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

 Deutsche Welle

email