Ημ/νια δημοσίευσης: Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2017

Μόλις 1 στους 4 Καταλανούς θέλει απόσχιση από την Ισπανία

Μόνο το ένα τέταρτο των Καταλανών θέλει να προχωρήσει η διεκδίκηση της ανεξαρτησίας από την Ισπανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ElPaisεν όψει των περιφερειακών εκλογών της 21ης ​​Δεκεμβρίου.

Το παράνομο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας της 1ης Οκτωβρίου βύθισε την Ισπανία στη χειρότερη πολιτική της κρίση εδώ και δεκαετίες. Η κρίση αποκλιμακώθηκε όταν η απομάκρυνση των αποσχιστικών Καταλανικών αρχών από την κυβέρνηση της Μαδρίτης, προκάλεσε μικρή αντίσταση. Αλλά η αβεβαιότητα θα μπορούσε να επιστρέψει αν το στρατόπεδο υπέρ της ανεξαρτησίας κερδίσει στην ψηφοφορία της 21ης ​​Δεκεμβρίου.

Μόλις το 24% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση της Metroscopia δήλωσε ότι επιθυμεί να συνεχισθεί η διαδικασία ανεξαρτησίας μετά τις εκλογές, ενώ το 71% δήλωσε ότι προτιμά οι πολιτικοί να βρουν συμφωνία η οποία να βασίζεται στην παραμονή της Καταλονίας στην Ισπανία.

Τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας ενδέχεται να μην μπορέσουν να διατηρήσουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο της Καταλονίας στις επερχόμενες εκλογές, σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης.

Η ενδεχόμενη αποτυχία κατάκτησης πλειοψηφίας στο περιφερειακό κοινοβούλιο θα ήταν ένα βαρύ πλήγμα για τους Καταλανούς αυτονομιστές που έχουν αναγάγει τις εκλογές σε δημοψήφισμα για την απόφαση της Μαδρίτης να επιβάλει άμεσο έλεγχο στην περιοχή τον περασμένο μήνα.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος  του Οκτωβρίου ήταν μια ευρεία πλειοψηφία υπέρ της ανεξαρτησίας, αλλά αποδείχθηκε ότι η συμμετοχή ήταν μόλις  43%, επειδή πολλοί που αντιτάσσονταν στη διάσπαση δεν ψήφισαν.

Τα καταλανικά αποσχιστικά κόμματα προβλέπεται να κερδίσουν το 46% των ψήφων, ελαφρώς μικρότερο ποσοστό από το 47,7% των προηγούμενων εκλογών του 2015. Τα κόμματα υπέρ της διατήρησης της ένωσης αναμένεται να φθάσουν το 46 % των ψήφων από λιγότερο από 40 % που έλαβαν στις προηγούμενες εκλογές σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metroscopia. Τα όρια του στατιστικού λάθους συνεπώς μπορεί να κρύβουν εκπλήξεις και αποδεικνύουν ότι η εξέλιξη της προεκλογικής εκστρατείας θα καθορίσει το αποτέλεσμα.

Η συμμετοχή στις εκλογές, για την οποία ο πρώην Καταλανός ηγέτης CarlesPuigdemontδήλωσε το Σάββατο ότι θα είναι η πιο σημαντική στην ιστορία της περιοχής, προβλέπεται να φτάσει στο ποσοστό-ρεκόρ του 80%.

Επιμέλεια ΤΣΙΝΤΩΝΗΣ Ιωάννης

email