Ημ/νια δημοσίευσης: Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2018

Φαβορί ο Αναστασιάδης

Πρόσφατη δημοσκόπηση του ΑΝΤ1 καταγράφει πως στη κατηγορία παράσταση νίκης ο Νίκος Αναστασιάδης  είναι το μεγάλο «φαβορί» αφού συγκεντρώνει ποσοστό 54,7%. Δεύτερος αλλά με πολύ μικρότερο ποσοστό είναι ο Νικόλας Παπαδόπουλος που συγκεντρώνει ποσοστό 15,6% ενώ τρίτος είναι ο Σταύρος Μαλάς με ποσοστό 10,1%. Μάχη  για να περάσουν στον δεύτερο γύρο δίνουν οι Νικόλας Παπαδόπουλος και Σταύρος Μαλάς που συγκεντρώνουν ποσοστό 21,1% και 18,7% αντίστοιχα. Το 12,9% του δείγματος δήλωσε ότι δεν θα πάει να ψηφίσει.

Αμφίρροπη θα είναι η μονομαχία του ΠτΔ με τον Νικόλα Παπαδόπουλο σε περίπτωση που αμφότεροι περάσουν στον δεύτερο γύρο. Ο μεν πρώτος συγκεντρώνει ποσοστό 33,8% επί του δείγματος και ο δεύτερος 30,4%. Στο σενάριο που ο Νίκος Αναστασιάδης περάσει με τον Σταύρο Μαλά στο δεύτερο γύρο τότε φαίνεται ότι τα πράγματα είναι πιο απλά αφού στην δημοσκόπηση ο Νίκος Αναστασιάδης συγκεντρώνει 38,7% επί του δείγματος και ο Σταύρος Μαλάς 25,3% [1].

Σε άλλη δημοσκόπηση, που παρουσίασε το Σίγμα, στην παράσταση νίκης, ο Νίκος Αναστασιάδης υπερέχει των ανθυποψηφίων του έχοντας ποσοστό 60% ενώ δεύτερος ακολουθεί ο Νικόλας Παπαδόπουλος με 15%. Αρκετά μεγάλο είναι και το ποσοστό που δεν γνωρίζει και δεν απαντά στη συγκεκριμένη ερώτηση. Ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Νικόλας Παπαδόπουλος είναι το δίδυμο που πηγαίνει στο δεύτερο γύρο χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο να είναι ο Νίκος Αναστασιάδης με τον Σταύρο Μαλά.  Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση ο Νίκος Αναστασιάδης κερδίζει τον Νικόλα Παπαδόπουλο, τον Σταύρο Μαλά και τον Γιώργο Λιλλήκα στο δεύτερο γύρο [2].

Σύμφωνα με την έρευνα της CYMARMarketResearch, επίσης προβάδισμα έχει ο Νίκος Αναστασιάδης με  30%, ποσοστό διπλάσιο από το ποσοστό των ανθυποψηφίων του Νικόλα Παπαδόπουλο και Σταύρο Μαλά. Ακολουθούν οι Χρίστος Χρίστου με 4% και ο Γιώργος Λιλλήκας με 2%. Σε σχέση με τον δεύτερο γύρο ο Νίκος Αναστασιάδης κερδίζει όλους τους ανθυποψήφιους του. Το ενδιαφέρον σε αυτή την έρευνα είναι ότι στον δεύτερο γύρο ο Νίκος Αναστασιάδης συγκεντρώνει το 38% ενώ ο Νικόλας Παπαδόπουλος 28% ποσοστό το οποίο θα μπορούσε να καλυφθεί δεδομένου ότι το 11% δηλώνει αναποφάσιστο [3].

Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από τη NOVERNAAnalyticsandResearch, παρουσιάζει στη κατηγορία πρόθεση ψήφου ξεκάθαρο προβάδισμα του Νίκου Αναστασιάδη με 30%. Τον ακολουθούν ο Σταύρος Μαλάς (17,8%), ο Νικόλας Παπαδόπουλος (13,8%), ο Χρίστος Χρίστου (3,3%) και ο Γιώργος Λιλλήκας (2,1%). Και σε αυτή τη δημοσκόπηση ο Νίκος Αναστασιάδης έχει προβάδισμα έναντι του Σταύρο Μαλά και του Νικόλα Παπαδόπουλου με διαφορά 12,6% και 10,6% αντίστοιχα. Αξίζει να τονίσουμε πως είναι η μόνη δημοσκόπηση που δείχνει τον Σταύρο Μαλά να είναι μπροστά από τον Νικόλα Παπαδόπουλο [4].

Όπως αναφέρουν και οι εκλογικοί αναλυτές οι δημοσκοπήσεις δεν «φωτογραφίζουν» πάντα την κάλπη. Αυτό μπορεί να γίνει καλύτερα κατανοητό αν δούμε τη μεγάλη αποχή και τη μη συμμετοχή των πολιτών σε έρευνες.  Ακόμη, ένα μεγάλο μέρος «κρύβει» την ψήφο του εφόσον αποφεύγει να απαντήσει στις ερωτήσεις του ερωτηματολογίου. Ένα άλλο μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού δηλώνει πως δεν θα ασκήσει το δικαίωμα του εκλέγειν αν τύχουν συγκεκριμένοι σχηματισμοί. Με βάση τα πιο πάνω η αποχή καθώς επίσης και η αλλαγή στα υφιστάμενα δεδομένα είναι αναμενόμενη.

Σολομών Κουντούρης

Ελένη Μακρίδη

 

Αναφορές

[1] Ant1iWo, «ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2018: Η δεύτερη δημοσκόπηση του ANT1», 8 Δεκεμβρίου 2017.

Προσβάσιμο: http://www.ant1iwo.com/news/proedrikes2018/article/288345/proedrikes-ekloges-2018-i-deuteri-dimoskopisi-tou-ad1/(Ημερομηνία Επίσκεψης: 7 Ιανουαρίου 2018)

 

[2]Χριστοδούλου, Τ.  «Η τρίτη μεγάλη δημοσκόπηση του ΣΙΓΜΑ για τις Προεδρικές», 15 Δεκεμβρίου 2017.

Προσβάσιμο:

 http://www.sigmalive.com/news/politics/476161/i-triti-megali-dimoskopisi-tou-sigma-gia-tis-proedrikes(Ημερομηνία Επίσκεψης: 7 Ιανουαρίου 2018)

 

[3]Οικονομίδου, Μ.«Δημοσκόπηση ΡΙΚ: Μεγαλώνει η ψαλίδα υπέρ Αναστασιάδη», 22 Δεκεμβρίου 2017.

Προσβάσιμο:

 http://www.kathimerini.com.cy/gr/politiki/dimoskopisi-rik-megalwnei-i-psalida-yper-anastasiadi(Ημερομηνία Επίσκεψης: 7 Ιανουαρίου 2018)

 

[4] Newsbomb.com.cy.«Ανατροπή σκηνικού στις Προεδρικές Εκλογές-Στο δεύτερο γύρο ο Μαλάς με διαφορά», 10 Δεκεμβρίου 2017.

Προσβάσιμο:

 http://www.newsbomb.com.cy/politikh/proedrikes-ekloges-2018/story/702513/anatropi-skinikoy-stis-proedrikes-ekloges-sto-deytero-gyro-o-malas-me-diafora-grafhmata(Ημερομηνία Επίσκεψης: 7 Ιανουαρίου 2018)

 

 

 

 

 

email