Ημ/νια δημοσίευσης: Κυριακή, 03 Μαρτίου 2013

Ντάριο Φο: Ο Γκρίλο είναι ένας γελωτοποιός του Μεσαίωνα

 

Ο Νομπελίσας θεατρικός συγγραφέας μιλά στον Observer για την επόμενη μέρα των εκλογών 

Έναν σουρεάλ τύπο σαν τον Μπέμπε Γκρίλο χρειάζεται η Ιταλία για να σωθεί λέει ο νομπελίστας θεατρικός συγγραφέας, Ντάριο Φο.

«Ο Γκρίλο μοιάζει με χαρακτήρα ενός από τα έργα μου. Είναι από εκείνους της σχολή των μεσαιωνικών τροβαδούρων – γελωτοποιών που έπαιζαν με το παράλογο και παράδοξο», ανέφερε ο Ντάριο Φο, στον δημοσιογράφο Tom Kington της  Βρετανικής εφημερίδας Observer. 

Για τον συγγραφέα το κλειδί για να κατανοήσουμε τον Γκρίλο δεν είναι ο 21ος αιώνας αλλά ο 13ος όπου οι παραμυθάδες μάζευαν τον κόσμο στις πλατείες και έλεγαν αρχαίους μύθους και σατυρικές ιστορίες λέγοντας μεγάλες αλήθειες και μεταδίδοντας σοφία στον κόσμο. 

Ακόμα και το διαδικτυακό φόρουμ που έχει δημιουργήσει ο Γκρίλο για τη διαμόρφωση των πολιτών του ο Φο υποστηρίζει ότι υπάρχει αναγωγή στα μεσαιωνικά δημοτικά συμβούλια, όπου οι άνθρωποι ήεξαν να δουλεύουν μαζί προς μια κατεύθυνση. 

Για τον Φο και το τηλεοπτικό εμπάργκο που επιβλήθηκε στον Γκρίλο, θυμίζει την απαγόρευση του Αυτοκράτορα Φρειδερίκου του 2ου  στους γελωτοποιούς του 13ου αιώνα να σατιρίζουν το παλάτι. 

Ωστόσο προειδοποιεί τον Γκρίλο να μην υποκύψει στην κολακεία που ακολουθεί τον εκλογικό του θρίαμβο. 

Πάντως ο Φο δείχνει να επιθυμεί μια τύπου συνεργασίας με την κεντροαριστερά, στα πρότυπα της περιφερειακής διοίκησης της Σικελίας 

 

Με πληροφορίες από Observer

email