Ημ/νια δημοσίευσης: Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013

Ορφανίδης: Η Κύπρος στον ιστό των γερμανικών εκλογών

Πολιτικούς υπολογισμούς που σχετίζονται άμεσα με τις γερμανικές εκλογές βλέπει πίσω από το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου ο πρώην επικεφαλής της Κυπριακής Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης. Οι Χριστιανοδημοκράτες μπορεί να έρχονται πρώτοι στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο δεν καταφέρνουν όμως να συγκεντρώσουν αυτοδυναμία και βλέπουν τους πιθανούς κυβερνητικούς τους εταίρους να συγκεντρώνουν χαμηλά ποσοστά που μειώνουν τις δυνατότητες σχηματισμού κυβέρνησης.


Ο κος Ορφανίδης θεωρεί ότι η κα Μέρκελ αντιμετώπισε την κυπριακή περίπτωση προσπαθώντας να εξουδετερώσει το επιχείρημα που θα χρησιμοποιούσαν οι Σοσιαλδημοκράτες: «οι εισφορές των Γερμανών φορολογούμενων χρησιμοποιούνται για να σώσουν Ρώσους ολιγάρχες οι οποίοι ξεπλένουν μαύρο χρήμα στον φορολογικό παράδεισο της Μεσογείου».

Ενδεικτικά, ο δημοσιογράφος του BBC ανέφερε σχετική δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των Χριστιανοδημοκρατών: «Προσφέραμε βοήθεια στην Κύπρο πριν από 8 μήνες αλλά η κυπριακή κυβέρνηση το αρνήθηκε. Καλούμαι να εξηγήσω στους Γερμανούς πολίτες το λόγο για τον οποίο τα χρήματά τους θα δοθούν στην Κύπρο». Η Γερμανική κυβέρνηση κινήθηκε προσπαθώντας να αποφύγει εσωτερικές αντιδράσεις ανάλογες με αυτές που σημειώθηκαν όταν συζητούνταν τα σχέδια διάσωσης της Ιρλανδίας, της Ελλάδας και της Πορτογαλίας. Ο Κύπριος κεντρικός τραπεζίτης εστιάζει δε στο γεγονός ότι υπάρχει η εσφαλμένη εντύπωση
στη γερμανική κοινή γνώμη ότι στις διασώσεις των χωρών τα χρήματα  χαρίζονται ενώ επί της ουσίας πρόκειται για δάνεια τα οποίο θα αποπληρωθούν.

Αναφορικά με τις επιπτώσεις του σχεδίου στην προσπάθεια ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ο κος Ορφανίδης εμφανίστηκε βαθιά απαισιόδοξος καθώς βλέπει τους Ευρωπαίους ηγέτες να μην έχουν το απαραίτητο πολιτικό θάρρος να συνειδητοποιήσουν ότι χρειάζεται αλλαγή κατεύθυνσης  ώστε να διατηρήσουν την συνοχή της ΕΕ. Ο τρόπος αντιμετώπισης της ανάγκης για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, δημιούργησε πρόβλημα εμπιστοσύνης σχετικά με την ασφάλεια των καταθέσεων στα τραπεζικά συστήματα όλων των χωρών της ευρωζώνης και επέτεινε την οικονομική μιζέρια στις χώρες του Νότου που μαστίζονται από την ύφεση.

Μένει να δούμε αν μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013, η Γερμανία υπό την ηγεσία της κας Μέρκελ θα κινηθεί διαφορετικά, ως προς το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης,  ανάλογα και με τον κυβερνητικό συνασπισμό ο οποίος θα προκύψει.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη στο BBC εδώ

email