Ημ/νια δημοσίευσης: Τετάρτη, 17 Απριλίου 2013

Γκρίλο: Είναι πόλεμος και θα τον κερδίσουμε!

 

 
O Beppe Grillo, ο πλέον δημοφιλής ευρωπαίος πολιτικός σήμερα, απαντά στο γιατί εναντιώνεται στην παλαιού τύπου πολιτική, γιατί η επανάστασή του θα γιγαντωθεί και θα ξεπεράσει την Αραβική άνοιξη και γιατί είναι η εγγύηση εναντίον του φασισμού.
 
Μέχρι πρόσφατα, ο Beppe Griilo ήταν απλά ένας επιτυχημένος κωμικός. Όμως, αυτές τις μέρες, οι ισχυροί στην Ιταλία –και εκτός αυτής- φοβούνται τον Grillo, τον Αρχηγό-Διαδηλωτή. Στις πρόσφατες εκλογές της Ιταλίας, οι νέοι άνθρωποι υπερψήφισαν το νεότευκτο Κίνημα των 5 Αστέρων και του έδωσαν εκλογική δύναμη 25%. Και ο Grillo στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στηνElisabeth Braw υποστηρίζει ότι αυτό είναι μόνο η αρχή.
 
Λέτε ότι θέλετε να αποδομήσετε  το πολιτικό σύστημα της Ιταλίας. Είστε σίγουρος όμως πως οι ψηφοφόροι σας δεν θέλουν αντίθετα να δουν λύσεις στα  προβλήματα της Ιταλίας?
Η καταστροφή του συστήματος έχει ήδη αρχίσει εξαιτίας του διαδικτύου, το οποίο  αποκαλύπτει την διαφθορά και αναδεικνύει το έλλειμμα δημοκρατίας. Η αλλαγή συμβαίνει τώρα και η πολιτική τάξη ακόμα δεν έχει καταλάβει ότι δεν είμαστε ένα ακόμα κόμμα το οποίο επιδιώκει να αντικαταστήσει τα παλιά.  Το κίνημα  των 5 αστέρων στοχεύει στην αλλαγή νοοτροπίας, πολιτισμού και κοινωνίας. Απλά διευκολύνω και επιταχύνω την διαδικασία της καταστροφής του συστήματος, η οποία είχε ξεκινήσει από πριν. Είμαστε υποχρεωμένοι να φανταστούμε ένα διαφορετικό κόσμο επειδή αυτός στον οποίο ζούμε δεν λειτουργεί. Αυτή η χώρα είναι σε αναμονή, δεν υπάρχει πλέον ισχυρή βιομηχανία, οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις πεθαίνουν.  Έχουμε σοβαρότατα προβλήματα στο σύστημα υγείας, παιδείας, κουλτούρας. Η Ιταλία έχει σήμερα 2.000 δις ευρώ χρέος και μόνο οι τόκοι είναι 100 δις ευρώ.
Πρέπει να τα επανεξετάσουμε όλα. Το κίνημα των 5 Αστέρων έχει ένα σχέδιο: να βρεθεί ένα νόημα στην ταυτότητα που δεν υπάρχει πλέον στην Ιταλία, να δοθεί ένα νόημα στο κράτος το οποίο δεν υπάρχει πλέον στην Ιταλία.   Η γραφειοκρατία αντικατέστησε την δημοκρατία και η χρηματοδότηση αντικατέστησε την οικονομία. Πρέπει να δώσουμε ένα νόημα στην λέξη «εργασία». Δεν  μπορούμε να συνεχίζουμε να σκεφτόμαστε την οικονομία με όρους αύξησης του ΑΕΠ, να κάνουμε παραπάνω πράγματα, στη συνέχεια να τα καταστρέφουμε, να τα ξεπουλάμε και να τα ξανακαταστρέφουμε.
 
Το σύστημα αυτό έχει καταρρεύσει , όχι μόνο στην Ιταλία αλλά σε όλο τον κόσμο. Το κίνημα των 5 Αστέρων είναι ένα όνειρο, μία απτή ουτοπία, την οποία  πλέον συμμερίζονται εκατομμύρια άνθρωποι. Ζούμε σε μία περίοδο αλλαγών. Επιταχύνουμε αυτή την αλλαγή, μία αλλαγή που δεν συμβαίνει μόνο στην πολιτική, αλλά επίσης στην βιομηχανία, στην οικονομία, στην κουλτούρα, στην κοινωνία των πολιτών. Η μετάβαση από το πετρέλαιο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσα στα επόμενα 20 χρόνια είναι μία πολιτισμική αλλαγή, όχι πολιτική. Χρειαζόμαστε να αλλάξει η γενιά τόσο σε πολιτικούς όσο και σε επιχειρηματίες.  Πρέπει να επανακαθορίσουμε τι είναι ο πολίτης, και τι πρέπει να γίνει με την οικονομία. Το Κίνημα είναι όλα αυτά. Αποτελούμενο από ενεργούς και σκεπτόμενους πολίτες, μαζευόμαστε και συζητάμε, διαφωνούμε και αποφασίζουμε, οι συμμετοχικές διαδικασίες έχουν μία κάθετη δομή, από κάτω προς τα πάνω (από την κοινωνία στην ηγεσία του κινήματος). Δεν είναι όπως στα παλιά κόμματα που υπήρχε ο αρχηγός που ίδρυσε το κόμμα και αυτός ήταν το κόμμα.
 
Αυτά είναι προβλήματα που δεν αφορούν μόνο την Ιταλία…    
Σίγουρα. Αυτό το μοντέλο πρέπει να εξαχθεί, και ήδη εξάγεται σε όλο τον κόσμο. Σχηματίζουμε ανεξάρτητες λίστες πολιτών, που περιλαμβάνουν πολίτες με τα ίδια χαρακτηριστικά και έναν εγγυητή. Είμαι ένας εγγυητής και διασφαλίζω ότι αυτός που θα μπει στη λίστα δεν έχει ποινικό μητρώο και δεν συνδέεται με κανέναν τρόπο με άλλα κόμματα. Σκοπός μου είναι να φέρω το κίνημα στους δρόμους, να μην είναι ένα κίνημα του διαδικτύου. Διάφοροι προσπαθούν να μας παρουσιάσουν σαν ένα κίνημα που καθοδηγείται από ένα αφεντικό που αποφασίζει, ένα κίνημα χωρίς δημοκρατικές εσωτερικές δομές. Αλλά αυτό είναι εντελώς λάθος. Και στην Ιταλία, το πρόβλημά  μας – προσθετικά σε αυτό της πολιτικής τάξης- είναι τα μέσα ενημέρωσης. Εάν μία ιταλική εφημερίδα είχε αυτή τη συνέντευξη, θα την παραποιούσε. Η ενημέρωση επηρεάζεται από πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις. Οι εκδότες ανήκουν σε αυτό το σύστημα. Πρέπει να μεταρρυθμίσουμε την βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης, διαφορετικά αυτή η διαδικασία αλλαγής θα πάρει πολύ περισσότερο.
 
Επομένως, μία επανάσταση συμβαίνει στην Ιταλία-όπως στην Αίγυπτο, ή μήπως  μεγαλύτερη ;
Βεβαίως. Ίσως στην Αίγυπτο να επιθύμησαν τον Mubarak αλλά στην Ιταλία κανείς δεν θα κλάψει για τον Fini, τον Casini ή τον Berlusconi και τονBersani. Εμείς οι Ιταλοί δεν μετανιώνουμε  για τίποτα, γιατί θα βάλουμε έντιμους ανθρώπους να κυβερνήσουν την χώρα. Οι επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιηθούν δεν θα χρειάζεται να κοιτούν εκτός Ιταλίας. Θα βάλουμε τα θεμέλια για μελλοντικές επενδύσεις στην χώρα μέσω της διαφάνειας, της εντιμότητας και του επαγγελματισμού. Θα διορίσουμε ειδικούς στις θέσεις που χρειάζονται, θέσεις στις οποίες έχουν τοποθετηθεί κατά το παρελθόν σε κομματικούς αξιωματούχους, εραστές, συζύγους και φίλους φίλων. Μέσω του Διαδικτύου θα μπορούν οι άνθρωποι που έχουν τα καλύτερα βιογραφικά να πάρουν τις θέσεις που τους αξίζουν.
 
Οι βουλευτές σας είναι πολύ νέοι γεμάτοι ιδέες και ενέργεια. Αλλά έχουν την ικανότητα να προωθήσουν σημαντικές αποφάσεις για την χώρα?
Ναι. Η 13χρονη κόρη μου έχει μεγαλύτερη ικανότητα και κοινή λογική από τους τωρινούς πολιτικούς, κρίνοντας τα αποτελέσματα της πολιτικής τους. Οι βουλευτές μας είναι πράγματι οι νεότεροι στον κόσμο με το 88% αυτών να είναι κάτοχοι πανεπιστημιακών τίτλων, ενώ  έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών στην Βουλή από κάθε άλλο κόμμα. Εμπειρία θα αποκτήσουν.
 
Και τότε?
Το κόμμα μας είναι ένα Κίνημα αλλά ταυτόχρονα και μια κοινότητα. Και πρέπει να αλλάξουμε τη γλώσσα της πολιτικής. Οι κατευθυντήριες αρχές μας θα πρέπει να είναι η αλληλεγγύη, η κοινότητα και ότι κανείς δεν εγκαταλείπεται, και όχι «ανασκοπήσεις δαπανών».  Και εδώ μπαίνει η πραγματική εμπιστοσύνη.  Οι πολιτικοί θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν την δική μας ατζέντα. Όταν δημιουργήθηκε το Κίνημα μας, έλεγαν ότι «ο Grillo είναι αντιθεσμικός, δημαγωγός και λαϊκιστής». Σήμερα αντιγράφουν το πρόγραμμά μας, και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Αυτό είναι μία πραγματική επανάσταση και αυτοί που το βλέπουν από μέσα δεν το καταλαβαίνουν. Είναι 70 ή 60 χρονών, είναι στα πολιτικά κόμματα, στις εφημερίδες και στις τράπεζες. Δεν μπορούμε πλέον να έχουμε 70χρονους πολιτικούς οι οποίοι είναι στην εξουσία εδώ και 35 χρόνια, που κατέστρεψαν τη χώρα και να μας εξηγούν στις τηλεοράσεις και στις εφημερίδες το πώς θα διορθώσουν την ζημιά που έκαναν. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να φύγουν, να ζητήσουν συγγνώμη από το έθνος και να περάσουν από οικονομικό έλεγχο. Δεν ζήτησα ποτέ ψήφους για να σχηματίσω συνασπισμό. Έχουμε το δικαίωμα να τους στείλουμε όλους σπίτι. Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Η αλλαγή συμβαίνει και το κίνημα θα μεγενθύνεται. Οι πολίτες θα γίνουν το κράτος και στο Κοινοβούλιο θα έχουμε επιτροπές πολιτών, κινήματα και αντιπροσώπους που εκλέγονται διαδικτυακά. Κάθε πολίτης θα έχει τα εργαλεία να αποφασίζει για την ζωή του.  
 
 
Πιστεύετε πως οι παραδοσιακοί πολιτικοί έχουν ακόμα κάποιο ρόλο να παίξουν?
Πιστεύω  πως η αλλαγή εξαπλώνεται σαν ιός. Είναι σαν επιδημία: Θα υπάρχουν λιγότεροι ηγέτες και περισσότερη δύναμη στον πολίτη. Οι αποφάσεις δεν θα λαμβάνονται σε συζητήσεις μεταξύ των ηγετών αλλά από τους πολίτες  μέσω δημοψηφισμάτων. Στην Ελβετία οι πολίτες δεν γνωρίζουν καν τα ονόματα των ηγετών τους γιατί δεν έχει νόημα να ξέρουν μιας και στο τέλος θα αποφασίσουν οι ίδιοι με δημοψήφισμα.
Ας ξεκινήσουμε με αυτό: Οι βουλευτές πρέπει να παίρνουν ένα φυσιολογικό μισθό, να παραμένουν για 2 φορές στη θέση τους και μετά να επιστρέφουν στην παλιά τους εργασία και στην συνέχεια θα τα κάνουμε όλα διαθέσιμα μέσω διαδικτύου για να εξασφαλίσουμε την διαφάνεια. Με αυτόν τον τρόπο η ειλικρίνεια θα γίνει το κυρίαρχο παράδειγμα στην Ιταλία  και όσοι θα θέλουν να επενδύσουν εδώ θα πρέπει να είναι ειλικρινείς. Αυτό πρέπει να γίνει σε όλη την Ευρώπη. Θέλουμε να είμαστε ευρωπαίοι αλλά όχι μόνο για θέματα που αφορούν  τις τράπεζες και την οικονομία. Θέλουμε κοινό φορολογικό, κοινή γλώσσα και μεταναστευτική πολιτική.
 
 Έπειτα όλα θα είναι πιο απλά. Σήμερα, η κοινή λογική θεωρείται τρομοκρατία. Αν αγγίξεις το θέμα του ευρώ, σε κοιτούν και λένε: «αυτός ο άνθρωπος είναι τρελός, πρέπει να τον σταματήσουμε γιατί ανέφερε το Ευρώ και το αν η Ιταλία πρέπει να μείνει ή να φύγει από αυτό.» Το πρόβλημα δεν είναι αν θα μείνεις ή θα φύγεις από την ευρωζώνη αλλά ότι αυτή η κοινωνία δεν στηρίζεται πουθενά παρά μόνο στο αυξανόμενο χρέος. Αυτό όμως οδηγεί όχι μόνο στην οικονομική καταστροφή αλλά και στην κοινωνική επανάσταση. Κάναμε την Γαλλική Επανάσταση χωρίς γκιλοτίνες αλλά μέσα από δημοκρατικές εκλογές. Καλύψαμε ήδη ένα κενό δημοκρατίας το οποίο στην Ελλάδα το κάλυψε η Χρυσή Αυγή, στην Ουγγαρία το Νέο-ναζιστικό κόμμα και στην Γαλλία η Λε Πεν.
 
Εμείς είμαστε όμως οι εγγυητές της δημοκρατίας. Αντί να μας ευχαριστούν, μας επιτίθενται και το κάνουν αυτό σε κάθε ευκαιρία. Κατηγόρησαν έναν βουλευτή μας επειδή δεν έχει συνηθίσει να του παίρνουν ταυτόχρονα 5 τηλεοπτικά κανάλια συνέντευξη, σε έναν άλλο επειδή είπε μια λέξη λάθος. Δεν επιτίθενται ποτέ όμως στο περιεχόμενο των προτάσεων νόμου που καταθέτουμε για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ή στο ότι δεν αποδεχτήκαμε την αποζημίωση των 42 εκατομμυρίων για την συμμετοχή στις εκλογές Ποιος άλλος είπε όχι; Κανείς. Λένε ότι δεν έχουμε πρόγραμμα, ότι είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας που θέλει να τα καταστρέψει όλα. Θέλουν να μας κάνουν να μοιάζουμε με αυτούς, αν όχι να εμφανιζόμαστε χειρότεροι.
 
Πιστεύετε η  Ιταλία θα ήταν καλύτερα εκτός ευρωζώνης?
Το αν θα είμαστε εντός ή εκτός ευρώ δεν είναι κάτι που θα το αποφασίσω εγώ. Ποτέ δεν είπα κάτι τέτοιο. Αυτό που είπα είναι πως ζούμε σε μια χώρα με εξωτερικό χρέος τέτοιο που μας βυθίζει σε μια μαύρη τρύπα από την οποία δεν μπορούμε να ξεφύγουμε γιατί πλέον δεν παράγουμε. Αν δεν στηρίξουμε την παραδοσιακή οικονομία, τις υποδομές, θα πεθάνουμε. Αλλά πλέον αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε. Για αυτό είμαστε σε μία μαύρη τρύπα. Αυτές τις αλλαγές δεν μπορούν να τις κάνουν αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα. Δεν έχουν την αλλαγή γραμμένη στο DNA τους. Πιστεύουν ότι η οικονομία είναι ο κατασκευαστικός τομέας. Στην Αυστραλία κατασκευάζουν ξύλινες πολυκατοικίες ενώ εμείς επιμένουμε σε αυτές τις ενεργοβόρες κατασκευές.  Η Ιταλία είναι ένα εργοστάσιο για τερματικούς σταθμούς αερίου και παραγωγής ενέργειας από τον άνεμο. Η Ιταλία είναι μια χώρα με δυνατότητες που δεν μπορούμε να την εμπιστευθούμε σε χέρια αυτών που την έφεραν ως εδώ. Είναι ένας πόλεμος, είμαστε στην πρώτη γραμμή, θέλουμε να κυβερνήσουμε, μπορούμε να κυβερνήσουμε και θα κερδίσουμε.
 
Όταν μιλάτε με έναν άνεργο του λέτε πως υπάρχει ελπίδα?
Θα του πω  πως έχουμε ένα άμεσο σχέδιο που εγγυάται το βασικό μισθό. Τα λεφτά θα τα βρούμε μειώνοντας τα κόστη των πολιτικών, αναδιαμορφώνοντας τα συνδικάτα και το εργασιακό περιβάλλον. Πρέπει να αλλάξουμε το εταιρικό δίκαιο: Οι μικρομέτοχοι πρέπει να αποφασίζουν οι ίδιοι τον μισθό των μάνατζερ, όπως αποφασίστηκε στην Ελβετία μέσω δημοψηφισμάτων. Ο μικρομέτοχος θα πρέπει να αποφασίσει το bonus που θα λάβει ο μάνατζερ  μέσω ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας, όπως επίσης και για το εάν θα πρέπει ο μανατζερ να κρατήσει την δουλειά του.
 
Στις εκλογές ουσιαστικά κερδίσατε. Είστε σίγουρος ότι οι ψηφοφόροι σας θα καταλάβουν το γιατί δεν θέλετε να κυβερνήσετε με ένα από τα άλλα κόμματα?
Φυσικά. Οι ψηφοφόροι μου ήταν στους δρόμους όταν είπα ότι δεν συνεργαζόμαστε με κανέναν. Όποιος ψηφίζει το Κίνημα γίνεται ο ίδιος το Κίνημα. Εάν αποφασίσει ο ψηφοφόρος να μας επιλέξει,  τότε πρέπει να αναλάβει το ρίσκο αυτό ακόμα και για την δουλειά του. Αποφασίζεις να αφιερώσεις ένα κομμάτι της δουλειάς σου στην κοινότητα, όπως άλλωστε κι εγώ . Μιλώ στους δρόμους δωρεών ενώ  παλιά χρέωνα στα show μου. Αυτό είναι το Κίνημα: από τον υδραυλικό και τον μηχανικό μέχρι τον οικονομικό μάνατζερ. Όλοι πρέπει να αφιερώσουν από τον χρόνο τους και την δουλειά τους για τους άλλους. Έτσι θα αλλάξουμε την χώρα και θα γίνουμε μία κοινότητα, με συναίσθηση της ταυτότητάς μας. Έτσι θα γίνουμε οι καλύτεροι στον κόσμο είμαι σίγουρος.
 
 
email