Ημ/νια δημοσίευσης: Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2013

Joseph Daul: Κίνδυνος για τις ευρωεκλογές η άνοδος του λαϊκισμού

 

 

Η ΑGENCE EUROPE δημοσιεύει συνέντευξη του επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Joseph Daul στο δημοσιογράφο Solenn Paulic. Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στο πλαίσιο των θερινών μαθημάτων που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης του ΕΛΚ – European Ideas Network- στο Oporto στα τέλη Ιουνίου.

Σε ερώτηση για το ποιες είναι οι γενικές απόψεις του ΕΛΚ για τις ευρωεκλογές του 2014, ο Daul απαντά ότι « το ΕΛΚ συνεχίζει τη δουλειά του. Σε περιόδους κρίσεων, πρέπει να συνεχίζουμε με το πρόγραμμά μας. Το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι αλλαγή πορείας στο μέσο της θύελλας. Στην Πορτογαλία, χρειάστηκε να βρεθεί μία λύση στην κατάσταση, που άφησαν οι σοσιαλιστές, και ειδικότερα στο τεράστιο χρέος. Το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αναφορικά με τις ευρωεκλογές είναι η άνοδος του λαϊκισμού. Πρέπει να μείνουμε σταθεροί στις αξίες μας και να μην καταφύγουμε στην εύκολη «μόδα του λαϊκισμού» ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα χάσουμε ψήφους. Πρέπει να συνεχίσουμε το δρόμο μας και να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών».
 
Σε ερώτηση σχετικά με το κύριο θέμα του σεμιναρίου, που ήταν οι σχέσεις Ε.Ε. – ΗΠΑ και ειδικότερα για το ποιά άποψη έχει για το θέμα του φερόμενου προγράμματος παρακολούθησης των ευρωπαϊκών θεσμών και κρατών από τις ΗΠΑ, ο Daul σημειώνει ότι «Χρειάζεται να συνεργαστούμε. Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, την οποία διαπραγματευόμαστε, θα μας αποφέρει από 1,5% έως 2% ανάπτυξη. Παρά ταύτα πρέπει να ομολογήσουμε στον εαυτό μας τι δεν πάει καλά και να προσπαθούμε να το διορθώσουμε. Προφανώς το πρόγραμμα PRISM δεν είναι κάτι θετικό. Στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα δούμε πώς μπορούμε να αντιδράσουμε στο ζήτημα αυτό. Ίσως χρειαστεί να συσταθεί μία επιτροπή έρευνας. Σε γενικές γραμμές, οι Αμερικανοί πρέπει να καταλάβουν αυτό που τους λέμε. Πρέπει να μας ακούνε και να καταλαβαίνουν τις απόψεις μας».
 
Τέλος σε ερώτηση για την επίτευξη συμφωνίας για τον προϋπολογισμό 2014-2020 και τις αντιρρήσεις που εξέφρασαν ιδιαίτερα οι Πράσινοι, που κάνουν λόγο για διακοσμητικές αλλαγές ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ανεργία των νέων, ο Daul απαντά ότι «Δουλέψαμε πολύ. Τα νούμερα που μας παρουσιάστηκαν δεν προέκυψαν από εμάς και καταφέραμε να υπάρξει μία σαφής βελτίωση στους αριθμούς που είχαμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η συμφωνία θα μας επιτρέψει να βοηθήσουμε τους νέους και να ενισχύσουμε την καινοτομία. Μετά τα πρώτα δύο χρόνια θα υπάρξει μία αναθεώρηση (στα τέλη του 2016 το αργότερο) και δεν βλέπω το λόγο να μην μπορέσει να συνεχιστεί το πρόγραμμα για τους νέους. Εν τω μεταξύ ας εφαρμόσουμε ό,τι έχει συμφωνηθεί ώστε να κατορθώσουμε να βγούμε από την κρίση».

Με δεδομένο ότι οι Ευρωεκλογές πλησιάζουν, είναι σκόπιμο να δούμε κάποια ιστορικά στοιχεία για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Ιδρύθηκε το 1976 και ουσιαστικά αποτελεί έναν συνασπισμό κεντροδεξιών, φιλελεύθερων, συντηρητικών και φεντεραλιστικών κομμάτων. Από το 1999, τα μέλη του αποτελούν την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από το 2002 στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενώ στην τρέχουσα Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπερεκπροσωπείται. Στους κόλπους του βρίσκονται οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες (CDU), το Γαλλικό Union for a Popular Movement (UMP- Sarkozy), το Ιταλικό People of Freedom (PdL- Berlusconi), η Ελληνική Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) ενώ έχει μέλη σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, πλην της Μεγάλης Βρετανίας καθώς το Συντηρητικό Κόμμα έχοντας δεδηλωμένη διαφωνία με την φεντεραλιστική χροιά των πολιτικών του ΕΛΚ, έχει προχωρήσει στη σύσταση της Συμμαχίας Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (Alliance of European Concervatives and Reformists).

Στη σύνοδο του Κόμματος στο Βουκουρέστι το 2012, υιοθετήθηκε ένα νέο πολιτικό μανιφέστο (το τελευταίο είχε υιοθετηθεί στην Αθήνα το 1992) το οποίο σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση προκρίνει τις εξής κατευθύνσεις: Ευρωπαϊκή Πολιτική Ένωση, άμεση εκλογή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ολοκλήρωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, βελτίωση της μεταναστευτικής πολιτικής και της πολιτικής ασύλου, συνέχιση της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ και παροχή ειδικού καθεστώτος σε χώρες που γειτονεύουν με την ΕΕ και δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να ενταχθούν σε αυτή, καθορισμός μίας γνήσιας Ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής, ενδυνάμωση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων.

Αναφορικά με τις επερχόμενες ευρωεκλογές, η συνεδρίαση του ΕΛΚ θα λάβει χώρα στο Δουβλίνο τέλη Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου 2014 όπου και αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα οι πολιτικές προτεραιότητες και οι κατευθυντήριες γραμμές της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος για τις εκλογές του 2014.Επιμέλεια: Χριστιάννα Λιούντρη

 

email