Ημ/νια δημοσίευσης: Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2013

Επιφυλάξεις Merkel για την ανάδειξη του Προέδρου της Commission στις Ευρωεκλογές

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Spiegel, η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel δίνει τις θέσεις της και τις προτάσεις της σχετικά με την ΕΕ και το πώς εκείνη βλέπει και θέλει να εξελιχθεί το σχέδιο ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Στην ερώτηση σχετικά με το αν θα πρέπει να μετασχηματιστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ένα είδος πανευρωπαϊκής κυβέρνησης –δίνοντας με αυτόν τον τρόπο ουσιαστική ώθηση στην προώθηση της πολιτικής ενοποίησης, η Merkel «δεν αναγνωρίζει κάποια αναγκαιότητα που να υπαγορεύει την μεταφορά περαιτέρω αρμοδιοτήτων στην ΕΕ. Αντίθετα, τόσο η ίδια όσο και ο Francois Hollande επιθυμούν να δουν καλύτερο συντονισμό στους τομείς που είναι καθοριστικοί για την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητάς μας (αγορά εργασίας και πολιτική συντάξεων). Η οικονομική συνεργασία στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά αδύναμη, πρέπει να ισχυροποιηθεί και αυτό δεν θα γίνει με την μεταφορά περισσότερων αρμοδιοτήτων στις Βρυξέλλες».

Σε ό,τι αφορά την εκλογή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Merkel εξέφρασε την ανησυχία της και τις επιφυλάξεις της για την συγκεκριμένη εξέλιξη. Εμφανίζεται αντίθετη στην εκλογή του Προέδρου της Επιτροπής με καθολική ψηφοφορία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο υποστηρίζοντας ότι στην περίπτωση που εκλεγόταν απευθείας από τους ευρωπαίους πολίτες θα έπρεπε να έχει πολύ περισσότερες αρμοδιότητες ώστε να έχει και πρακτικό/ουσιαστικό νόημα η διαδικασία.

Η Merkel δηλώνει πως επιθυμεί οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων να διατηρήσουν το ρόλο τους στην εκλογή του Προέδρου της Επιτροπής, τον οποίο επιθυμεί να δει να αναλαμβάνει έναν ρόλο συντονιστικό σε ό,τι αφορά τις πολιτικές των εθνικών κυβερνήσεων.  

Στο σχόλιο του δημοσιογράφου ότι η ίδια υποτιμά το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναγνωρίζοντας σημαντικότερο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαντά ότι το ΕΚ έχει ήδη σημαντικές αρμοδιότητες αναφέροντας χαρακτηριστικά την περίπτωση της απόρριψης του προϋπολογισμού της ΕΕ. Δηλώνει δε ότι μακροπρόθεσμα το ΕΚ μπορεί να αποκτήσει ακόμα περισσότερες αρμοδιότητες –μία εκ των οποίων θα μπορούσε να είναι η υιοθέτηση δεσμευτικών ψηφισμάτων κοκ- αλλά στην παρούσα φάση όπου η συζήτηση στην ΕΕ στρέφεται γύρω από πολύ πιο πιεστικά ζητήματα, θεωρεί χάσιμο χρόνου την ανάλωση σε θεωρητικές συζητήσεις που σχετίζονται με την μορφή που θα έχουν οι ευρωπαϊκές δομές την προσεχή 15ετία.

Στην ερώτηση για το αν οι Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα αποτελέσουν κομμάτι ενός μελλοντικού ευρωπαϊκού στρατού (γίνεται ευθεία νύξη της τελματωμένης Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, ζήτημα που εμπίπτει ευθέως στον σκληρό πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας), η Merkel ξεκαθαρίζει ότι ο γερμανικός στρατός ελέγχεται από το Γερμανικό Κοινοβούλιο ενώ είναι σχετικά απίθανη η δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού στρατού καθότι στο προσεχές μέλλον θα υπάρχουν διαφορετικού είδους απειλές για κάθε κράτος. Προκρίνει την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και την βελτίωση του συντονισμού των ενόπλων δυνάμεων των ευρωπαϊκών κρατών μελών, διαχωρίζοντας σαφείς αρμοδιότητες σε θέματα άμυνας.

email