Ημ/νια δημοσίευσης: Κυριακή, 03 Νοεμβρίου 2013

Λέτα: «Οχι» στην Ευρώπη του λαϊκισμού

Στις ευρωεκλογές του Μαΐου υπάρχει κίνδυνος να προκύψει το πλέον αντιευρωπαϊκό κοινοβούλιο στην ιστορία του θεσμού προειδοποιεί ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, με συνέντευξή του που δημοσιεύεται σε έξι μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Η συνέντευξη   δημοσιεύεται στις εφημερίδες: The Guardian, Le Monde, Suddeutsche Zeitung, La Stampa, El Pais και Gazeta Wyborcza και ο Ενρίκο Λέτα καλεί την Ευρώπη σε συστράτευση κατά των αντιευρωπαίων και των λαϊκιστών ενώ τονίζει την ανάγκη λήψης μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.

«Το πιθανότερο σενάριο είναι να δούμε σε αρκετές μεγάλες χώρες, αλλά και σε ορισμένες από τις μικρές της ΕΕ, την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών και αντιευρωπαίων. Αν οι λαϊκιστές στην Ευρώπη ξεπεράσουν το 25%, αυτό θα είναι πολύ ανησυχητικό και επικίνδυνο», εκτίμησε ο ιταλός πρωθυπουργός.

Τόνισε πως «είναι επείγον να δώσουμε μια μεγάλη ευρωπαϊκή μάχη: για την Ευρώπη των λαών ενάντια στην Ευρώπη των λαϊκισμών. Αυτό κρίνεται στους επόμενους έξι μήνες. Στην επόμενη βουλή, η βασική προσδοκία θα έπρεπε να είναι να περάσουμε από τη λιτότητα στην ανάπτυξη, μια προσδοκία που το πιο ευρωσκεπτικιστικό Ευρωκοινοβούλιο της Ιστορίας υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε ναυάγιο. Μια μεγάλη μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη: αυτή της Ευρώπης των λαών εναντίον της Ευρώπης των λαϊκισμών», υπογράμμισε.
Ο κ. Λέτα απέδωσε την ενίσχυση του ευρωσκεπτικισμού σ' ένα «έλλειμμα Ευρώπης» και στον «κατατεμαχισμό των θεσμών».

«Ποια είναι η Ευρώπη που μας αντιπροσωπεύει; Εξακολουθούμε να κομπιάζουμε στην απάντηση και αυτό αποτελεί το μεγάλο ατού ενός Μπέπε Γκρίλο, μιας Μαρίν Λεπέν (του γαλλικού Εθνικού Μετώπου) και του Νάιτζελ Φάρατζ (αρχηγού του κόμματος για την ανεξαρτησία του Ηνωμένου Βασιλείου), όλων των ευρωπαϊκών λαϊκισμών», δήλωσε ο Λέτα.

Παραδέχθηκε επίσης ότι στη χώρα του είναι ορατός ο κίνδυνος το κίνημα των Πέντε Αστέρων (Γκρίλο), που τάσσεται εναντίον των κομμάτων και μέμφεται την Ευρώπη, να έρθει πρώτο στις επικείμενες εκλογές, καθώς «οι ευρωεκλογές συνιστούν το καλύτερο πεδίο για να εκφράσει το λαϊκισμό του».

Ο ιταλός πρωθυπουργός εκτίμησε ότι ένα από τα κεντρικά ζητήματα θα πρέπει να είναι η λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. «Αν λάβουμε υπόψη ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του ερχόμενου Φεβρουαρίου θα ασχοληθεί με οικονομικές πολιτικές, έχουμε δύο εναλλακτικές: ή να δώσουμε μια γραφειοκρατική απάντηση ή να περάσουμε στην αντεπίθεση».

Ολόκληρη η συνέντευξη

email