Ημ/νια δημοσίευσης: Πέμπτη, 08 Μαΐου 2014

Κοινό μέτωπο κατά των «λαϊκιστικών δυνάμεων»

Συνέντευξη σε πέντε μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες  έδωσαν οι δύο κεντρικοί υποψήφιοι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Μάρτιν Σουλτς. Συγκεκριμένα  στον βρετανικό Guardian, τη γερμανική Sueddeutsche Zeitung, την ισπανική El Pais, τη γαλλική Le Monde και την iταλική La Stampa.

Μια από τις πρώτες ερωτήσεις αφορά στον τρόπο που σκέπτονται να πάρουν «πόντους» από τους λαϊκιστές και τις ακραίες δυνάμεις. «Είναι κάτι που λέμε συνεχώς» απαντά ο Γιούνκερ. «Όποιος ψηφίσει τους λαϊκιστές, ψηφίζει λόγο χωρίς περιεχόμενο. Πρόκειται για χαμένες ψήφους». Στην ερώτηση προς τον Σουλτς τι διαφορετικό θα έκανε για να αντιμετωπίσει την ευρωκρίση ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παραδέχεται πως δεν υπήρχαν πολλές εναλλακτικές. «Κοιτώντας στο παρελθόν πρέπει να παραδεχθώ ότι το Συμβούλιο δεν θα μπορούσε να δράσει διαφορετικά, διότι βρίσκονταν σε κατάσταση άμυνας και ανάγκης. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν παίρνει κανείς τις συμφωνίες της ΕΕ υπό μάλης και τρέχει στους διαδρόμους, θα πρέπει να δράσει». Άρα, επιμένει ο δημοσιογράφος, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ως πρώην επικεφαλής του Γιούρογκρουπ έπραξε ορθά ό,τι έπραξε,. « Όχι», απαντά ο Σουλτς, «η υιοθέτηση της γραμμής ότι πρώτα θα πρέπει να εξυγιανθούν οι προϋπολογισμοί για να έρθουν στη συνέχεια οι επενδυτές και η οικονομική ανάπτυξη, οδήγησε στην όξυνση της κρίσης. Η πολιτική λιτότητας αποτέλεσε την κατευθυντήρια γραμμή της Ευρώπης και δεν λειτούργησε. Χρειαζόμαστε επενδύσεις που θα τονώσουν την ανάπτυξη».

Από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν καλοί και κακοί, οι χριστιανοδημοκράτες της λιτότητας και οι σοσιαλιστές της γενναιόδωρης κοινωνικής πολιτικής, αλλά ο χωρίς εναλλακτική εξορθολογισμός των προϋπολογισμών, σε συνδυασμό με μια πολιτική προσανατολισμένη στην ανάπτυξη. Στην ερώτηση αν θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ιταλία και τη Γαλλία για να μειώσουν το δημόσιο χρέος τους, ο Γιούνκερ απαντά αρνητικά με κατηγορηματικότητα. Ο Μάρτιν Σουλτς, χωρίς να αμφισβητεί την αναγκαιότητα για μείωση του χρέους προς όφελος ολόκληρης της ΕΕ, με παράλληλη πολιτική ανάπτυξης, υποστηρίζει ότι θα πρέπει να εξεταστεί πρώτα τι ακριβώς χρειάζονται οι δύο χώρες. «Κι αν τελικά αποδειχθεί ότι χρειάζονται ένα ακόμη χρόνο, θα ήμουν πρόθυμος να τους τον δώσω».   

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων πώς μπορούν οι δύο υποψήφιοι, που συγκαταλέγονται στην «παλιά φρουρά» της πολιτικής, να πείσουν ότι προσφέρουν κάτι νέο «και να πάρουν τον αέρα από τα πανιά των λαϊκιστών», απαντούν και οι δύο πως η συζήτηση πρέπει να γίνεται για τα «σημαντικά προβλήματα της Ευρώπης».

Ο Σουλτς αναφέρει πως η ηλικία είναι άσχετη με τη μάχη ενάντια στον λαϊκισμό: «Οι κύριοι Μπερλουσκόνι και Γκρίλο είναι της ίδιας ηλικίας με εμένα, δεν είναι ζήτημα ηλικίας αλλά περιεχομένου».
 

Με πληροφορίες από την Deutsche Welle

email